Det finns ett recept på en klassisk amerikansk chokladkaka i boken American Sweets. Har inte provat det själv så vet inte hur den smakar, men i alla fall:
Chocolate Fudge Triple Layer Cake
Chokladkaka:
4 1/2 dl socker
90 g smlr, smält
2 ägg, delade i äggvita och äggula
1 dl kakao
4 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
2 1/2 dl gräddfil
1/2 dl mjölk
2 tsk vaniljsocker
Fudge frosting:
225 g mörk choklad
1 1/2 dl gräddfil
6 1/4 dl florsocker
2 msk mjölk eller kaffelikör
2 1/2 dl mandel eller hasselnöt, hackade
1. Värm ugnen till 175 grader. Smöra tre formar, ca 20 cm i diameter
2. Vispa 3 dl av sockret med hälften av smöret i en stor skål. Tillsätt äggulorna.
3. Blanda resten av smöret med kakaon och rör ner i smeten.
4. Sikta vetemjöl, bakpulver och salt i en liten skål.
5. Tillsätt mjölblandningen till smeten tillsammans med gräddfil och därefter mjölk och vaniljsocker.
6. Vispa äggvitorna till ett fast skum i en annan skål. Tillsätt resten av sockret i omgångar. Vänd ner skummet i smeten försiktigt. Fördela smeten jämt i formarna.
7. Grädda i 25-30 minuter eller tills kakan är genomgräddad.
8. Fudge: Smält chokladen. Tillsätt gräddfil när chokladen har smält.
9. Vispa i florsocker och mjölk eller kaffelikör i chokladblandningen.
10.Lägg ihop kakorna med glasyr emellan, runt om och ovanpå. Garnera med nötterna.