• Pokergirl

    Indiska recept?

    Älskar indisk mat, men har inga recept. Känns trist att ta fram en kryddpåse för en vindaloo, skulle hellre kunna göra en själv. Hoppas någon kan hj'lpa mig med lite tips och recept på indisk mat. Är inte förtjust i kokosmjölk eller frukt i mat, men annars går det superbra!!!
    Gärna recept på vindaloo, lamm balti, äkta raita, chicken do piaza.... nu vattnas det i munnen!!!

  • Svar på tråden Indiska recept?
  • AnnaK

    ?Blöt? curry med biff
    Här mixas de färska smaksättarna till en blöt curry. Köttet får en härlig smak. Andra köttslag går också bra, speciellt segare vilt. Servera med basmatiris, yoghurtsås, naan, papadams och sallad.
    Recept 8 - 10 portioner
    1,2 kg grytkött som högrev eller vilt
    Blöt curry
    3 gula lökar
    8 klyftor vitlök
    20 gram färsk ingefära
    3 små röda chilifrukter (eller efter smak)
    20 gram färsk galangal
    20 gram färsk gurkmeja
    0,5 dl tamarindjuice eller 1 msk pasta
    Vidare:
    3 tsk mald koriander
    10 curryblad
    1 burk kokosmjölk (400 ml)
    1,5 dl skirat smör eller matolja
    2 dl vatten (kan behövas mer)
    2 tsk salt, 2 msk socker och 5 msk citronsaft
    Skala och klyfta löken. Skala vitlök, ingefära och galangal. Skär lök, ingefära, galangal i bitar. Mixa lök, vitlök, ingefära, chili, galangal, gurkmeja och tamarindjuice med en deciliter vatten till en pasta i en matberedare. Nu har du en blöt curry! Fräs blöt curry i olja i en tjockbottnad gryta cirka fem minuter under omrörning. Skär under tiden kött i små bitar (cirka 2x2 cm).Tillsätt lite i taget tillsammans med koriander, curryblad och kokosmjölk. Koka på medelvärme och sporadisk omrörning i cirka två timmar, gärna längre. Fettet ska ha skurit sig till ytan. Späd eventuellt med lite vatten ibland så att inte grytan bränns. Smaka av med någon tesked salt, socker samt citronsaft.

  • AnnaK

    ?Torr? curry med lamm
    Denna curry smaksätts med en torr curry av hela kryddor som rostats och malts. Denna sats kan dubblas så har man en god curry till annat. Glöm då inte att lägga till gurkmeja och paprika. Även här kan köttslag varieras. Grönsaker som blomkål, potatis och bönor blir lätt en god vegetarisk variant. Liksom Quorn och torkat sojaprotein. Servera med basmatiris, yoghurtsås, naan, papadams och sallad.
    Recept 8 - 10 portioner
    1,2 kg tärnat lamm
    3 gula lökar
    20 gram färsk ingefära
    10 klyftor vitlök
    3 små röda chilifrukter (eller efter smak)
    Torr curry
    2 tsk hela frön kummin
    2 tsk hela frön koriander
    4 cm hel kanel
    6 hela nejlikor
    8 hela gröna kardemumma eller 2 tsk skalade
    2 tsk gurkmeja
    2 tsk paprikapulver
    Vidare:
    8 st curryblad
    8 tomater
    2 dl vatten (kan behövas mer)
    2 dl skirat smör eller matolja
    2 tsk salt, 2 msk socker och 4 msk citronsaft
    Rosta de hela kryddorna i en varm, torr stekpanna i cirka 4 minuter tills de är bruna men ej brända. Krossa dem i en mortel eller mixa dem i en kaffekvarn. Glöm ej att göra rent kvarnen noga då kaffet annars smakar klart annorlunda. Blanda med gurkmeja och paprika och du har en torr curry. Grön kardemumma tillsättes hel till grytan. Skala och finhacka lök, vitlök, ingefära och chilifrukt. Enklast är att köra dem i mixer. Fräs lök, vitlök, ingefära, chilifrukt med den torr curry i olja cirka tio minuter. Tillsätt lite lamm i taget så att inte temperaturen sjunker för snabbt. Skär tomater i grova bitar och tillsätt med vatten lite taget. Tillsätt curryblad och låt koka på medelvärme i cirka en och en halv timme. Smaka av med någon tesked salt, socker samt citronsaft.

  • AnnaK

    Naan-bröd
    Överblivna bröd kan frysas och sedan värmas nästa middag.
    Recept 16 bröd
    2,5 dl vetemjöl
    1 pkt torrjäst
    1 tsk salt
    2,5 dl hett vatten (cirka 65 grader)
    2,5 dl naturell yoghurt
    2 msk olja
    1 ägg
    1 msk honung
    5 dl vetemjöl
    Smör och sesamfrön, vitlök eller örter
    Blanda mjöl, jäst och salt i en bakskål. Rör i vatten, yoghurt, olja, ägg och honung till en smet. Blanda i resterande mjöl och knåda till en mjuk och smidig deg. Använd ev. matberedare köksmaskin med blandarskål. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter). Stjälp upp på bakbord och dela till 16 delar. Kavla eller platta ut bullarna till cirka 0,5 centimeter tjocka rundlar. Dessa kan bakas 2 ? 4 minuter i stekpanna på varje sida. Alternativt i ugn på bakplåtspapper i 5 - 8 minuter på 250 grader.
    Pensla med smält smör eventuellt med pressad vitlök samt lite salt. Färska finhackade örter som basilika, mynta eller persilja är också på.

    Basmatiris - ristips - koka indiskt ris - indiskt ris recept
    Ta en del av riset och färga med en halv tsk gurkmeja. Vänd i det övriga riset. En kanelstång, hel muskotblomma och ett lagerblad i riskoket ger god smak. Självklart måste du använda Basmatiris.

  • AnnaK

    Tandoori-Kyckling

    6 st kycklinglår, eller filé
    5 msk citronsaft
    0,5 st lök, hackad
    4 st vitlöksklyfta(or)
    4 tsk ingefära, riven
    1 msk korianderfrön
    4 tsk spiskummin
    1 tsk salt
    1 krm paprika
    chilipulver
    lime, till garnering
    2,5 dl yoghurt
    röd karamellfärg

    Tillagning:

    1. Tag av skinnet av kycklingbitarna och pensla köttet med citronsaft. Täck över och marinera i kylskåpet i 30 minuter.

    2. Lägg lök, vitlök, ingefära, korianderfrön, kumminfrön och resten av citronsaften i en skål och blanda till en kryddpasta. Blanda sedan kryddpastan med paprika, chilipulver och yoghurt, och rör blandningen slät. Häll hushållsfärg tills blandningen får en djupröd färg.

    3. Lägg kycklingbitarna i en stor, grund form och bred på tjockt med den kryddade yoghurtblandningen. Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet. Marinera kycklingen minst 4 timmar, eller över natten.

    4. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg kycklingbitarna på ett galler över ett stort ugnsfat. Ugnsbaka i 45 minuter, eller tills kycklingbitarna är mjuka och genomkokta. Servera med ris.

  • AnnaK

    Kyckling Masala

    4 st kycklingfilé(er), i bitar
    vatten
    Garnering:
    0,5 st chilipeppar, röd, skivad
    1 msk färsk koriander
    Kryddpasta:
    2 tsk bockhornsklöver
    2 st vitlöksklyftor, pressade
    1 tsk ingefära, riven
    1,25 dl färsk mynta
    4 msk vinäger
    1,25 dl färsk koriander
    1 tsk salt
    2 tsk gurkmeja
    0,5 tsk kryddnejlika, malen
    0,5 tsk kardemumma, malen
    Till sallad:
    1 st rödlök
    1 ask sockerärtor

    Tillagning:

    1. Lägg bockhorn, vitlök, ingefära, mynta, vinäger, koriander, salt, gurkmeja, kryddnejlika och kardemumma i en matberedare kör till en slät pasta.

    2. Lägg kycklingen i en grund ugnsform som inte är av metall. Gnid in kycklingen omsorgsfullt med kryddpastan. Täck ugnsformen och marinera i kylskåp, minst 4 timmar eller över natten.

    4. Stek kycklingen i en vid stekpanna och tillsätt lite vatten för att marinaden ska bli krämig och koka in i kycklingen. Servera med ris och gärna en liten sallad med rödlök och sockerärtor.

    Garnera med färsk koriander och lite färsk röd chilli.

    Om du inte har alla kryddor hemma så går det bra att köpa färdig Masala kryddmix i en mataffär. Läs då på förpackningen hur du använder kryddblandningen.

  • AnnaK

    Mulligatawny

    1 kg kyckling, hel
    4 tsk mjöl
    2 tsk madrascurry
    1 tsk gurkmeja
    0,5 tsk ingefära, malen
    60 g smör
    6 st kryddnejlika(or)
    12 st svartpepparkorn
    1 st äpplen skalade och urkärnade
    1,5 l kycklingbuljong
    1 msk citronsaft
    1,25 dl grädde

    Tillagning:

    1. Skär bort överflödigt fett och senor från kycklingen. Dela kycklingen i två halvor. Blanda mjöl, curry, gurkmeja och ingefära, och gnugga kycklingen med blandningen.

    2. Hetta upp smöret i en stor gryta. Lägg i kycklingen och stek runt på medelstark värme tills den är lätt brynt. Tillsätt buljong, klyftat äpple och kryddor genom att binda in kryddnejlikor och pepparkorn i ett tunt tygstycke och låt koka med i grytan. Låt grytan koka upp och skruva därefter ner värmen något och sjud under lock i en timme.

    3. Lyft kycklingen ur grytan och släng tygpåsen. Lossa köttet från benen och finhacka. Släng skinn och ben. Skumma soppan genom att ta bort översta skiktet med skum på buljongen. Det gör man lättast med en soppslev eller en hålslev.

    4. Lägg tillbaks kycklingbitarna i grytan. Rör ner citronsaft och grädde och värm försiktigt. (Låt inte soppan koka upp, då ystar den sig.). Garnera eventuellt med lite röd chili och korianderblad

  • AnnaK

    Currygryta med aubergine och kikärtor

    1 st gul lök(ar), finhackad
    3 msk matolja
    1 st aubergine, i tärningar
    400 g kikärtor, kokta
    4 dl grönsaksbuljong
    2 msk currypasta, röd
    1 burk(ar) krossade tomater
    5 st tomat(er)
    1 msk mango chutney
    salt och peppar
    2 msk persilja, hackad

    Tillagning:

    1. Värm en vid gryta och stek lök gyllenbrun i olja. Tillsätt aubergine och stek gyllenbrun tillsammans med löken.

    2. Häll av spadet från kikärterna. Tillsätt kikärterna, grönsaksbuljong och currypastan i grytan. Sjud under lock ca 10 minuter. Blanda ner krossade tomaterna och tomatklyftorna och låt grytan puttra ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med mango chutney, salt och peppar.

    3. Strö hackad persilja över grytan och servera gärna med indiskt naanbröd.

  • AnnaK

    Raita - syrlig myntasås

    1 dl yoghurt naturell
    2 msk färsk mynta
    0,5 st vitlöksklyfta(or)
    1 msk pressad lime
    salt
    cayennepeppar

    Tillagning:

    1. Mixa myntan och vitlöken med limesaften, salta och peppra sparsamt. Häll över yoghurten och blanda.

    2. Myntasmaken passar bra till nästan alla typer av lammrätter. Försök att undvika torkad mynta i den här såsen, torkad mynta kan smaka tandkräm, en oönskad smakupplevelse.

  • AnnaK

    Samosas

    2 st potatis(ar)
    1,25 dl frysta ärtor
    4 msk korinter
    4 cl färsk koriander
    4 cl citronsaft
    4 tsk soja
    1 tsk spiskummin, malen
    1 tsk chilipulver
    0,5 tsk chilifrukt, finhackad
    1 krm kanel, malen
    1 kg frysta smördegsplattor
    frityrolja

    Tillagning:

    1. Lägg potatisarna i en stor gryta med kokande vatten och koka tills de är mjuka. Låt potatisarna svalna och finhacka dem därefter. Rör i hop potatis, ärtor, korinter, koriander, citronsaft, soja, kummin, chilipulver, chili och kanel.

    2. Tag ut rundlar ur smördegen i en kakform, 10 cm i diameter. Lägg fyra teskedar av blandningen på ena halvan av varje rundel. Vik ihop degen över fyllningen så att den bildar en halvcirkel. Pressa ihop kanterna med en gaffel.

    3. Häll olja till c:a 2 cm djup i en stekpanna. Fritera samosas två i taget, i cirka två minuter på varje sida eller tills de är guldbruna och puffiga. Låt dem rinna av på hushållspapper och servera med yoghurtsås med mynta.

    4. Gör yoghurtsås med mynta så här: Rör ihop yoghurt, kärnmjölk, mynta och kummin och fortsätt röra tills såsen är slät.

  • AnnaK

    Biff Vindaloo

    1 kg nötfilé
    0,5 tsk spiskummin, malen
    4 tsk korianderfrön
    0,5 tsk kardemumma kärnor
    1 tsk bockhornsklöver
    2 tsk chilipulver
    1 tsk gurkmeja
    1 tsk senapspulver
    4 cl ghi
    3 st lök, hackad
    1 msk ingefära, riven
    3 st vitlöksklyftor, pressade
    1 st kanelstång/stänger
    8 cl vinäger
    1,25 dl köttbuljong
    1 tsk socker

    Tillagning:

    1. Skär köttet i 3 cm stora tärningar.

    2. Lägg kummin, korianderfrön, kardemummafrön, bockhorn, chilipulver, gurkmeja och senapspulver i en matberedare och kör tills det är finmalt.

    3. Hetta upp ghi i en stor gryta. Lägg köttet i två omgångar och stek på medelstark värme tills det är brynt runt om. Lägg över köttet i en bunke.

    4. Lägg lök, ingefära, vitlök och kanel i grytan och rör om på svag värme tills löken är mjuk. Tillsätt kryddorna och köttet och rör om tills köttet är täckt av kryddorna. Häll på vinäger, buljong och socker. Smaka av med salt och peppar. Koka under lock på svag värme i 1½ timme, eller tills köttet är mört. Lyft ur kanelstången innan servering.

  • AnnaK

    Khadai Paneer
    Förbered ingredienserna enligt nedan:
    1. 2 tsk matolja eller ghee (absolut inte smör eller margarin)
    2. 1 liten lök (som en golfboll), fint skivad. Fungerar med gul eller charlottenlök.
    3. Hela kryddor enligt nedan (lägg dessa i små högar på ett fat)
    - 5 svartpepparkorn
    - 2 nejlikor
    - 1 hel svart kardemummakapsel (grön används enbart i mjölk)
    - 2 kanelstänger. Gärna platta, men runda fungerar som ersättning
    - 1/2 tsk brun kummin
    4. Malda kryddor enligt nedan (lägg dessa i små högar på ett fat)
    - 1 msk mald koriander
    - 1/2 tsk gurkmeja
    - 1/2 tsk chilipulver
    - salt (efter smak)
    5. Mixa ca 2 msk lök, 2 (stora) vitlöksklyftor och 6-7 cm färsk ingefära med lite vatten till en puré
    6. 2 små tomater som krossas med skal och innehåll. Om stor tomat används kan lite av innehållet tas ur
    för att minska mängden vätska.
    7. Skiva 2 små eller 1 stor grön paprika
    8. 1 liten lök i fyra klyftor
    9. 100 g paneer i kuber

    Tillagning:
    1. Hetta upp oljan i en panna (gärna wok)
    2. Tillsätt den skivade löken
    3. När löken börjar ta färg, tillsätt de hela kryddorna (3)
    4. När löken är brun, tillsätt de malda kryddorna (4) och purén (5)
    5. Låt puttra vid låg temperatur i ca 3-4 minuter tills mixen börjar bli tjock.
    6. När oljan börjar separera och hamnar på toppen av mixen har du en bas-curry som kan sparas och användas i flera olika recept men eftersom vi gör en Khadai Paneer fortsätter vi nedan:
    7. Tillsätt de mosade tomaterna och puttra åter igen tills det tjocknar och oljan separeras.
    8. Tillsätt paprika, lökklyftorna och låt puttra i två minuter
    9. Tillsätt paneer (eller färdigstekt strimlad kyckling eller tofu) och låt bli varmt.
    10. Strö över lite garam masala (finns i de flesta välsorterade matvaruaffärerna) om så önskas och servera till chapati och eller ris.

  • AnnaK

    Paneer
    Ingredienser:

    1. 1 liter gammaldags mjölk
    2. 1/2 citron eller en lime eller en matsked vinäger

    Tillagning:
    1. Koka upp mjölken
    2. Tillsätt citronen, limen eller vinägern och låt koka under omrörning i ca 2-3 minuter tills ostmassan separerat från vätskan
    3. Filtrera i en ren kökshandduk eller ostduk
    4. Knyt åt duken så att ostmassan inte rinner ut
    5. Placera 4-5 kg vikt på knytet under en halvtimma upp till max en och en halv timma tills dess att vätskan har försvunnit.
    6. Tag bort duken och osten är nu färdig att användas.

    Tips. Kuber av Paneer är goda att fritera tills de har fått färg. Strö över lite garam masala och salt och njut.

  • AnnaK

    Palak Paneer
    Palak betyder spenat och är förutom Paneer huvudingrediensen i detta mycket goda recept.

    Ingredienser:
    1. 1 msk olja
    2. 2 skivade vitlöksklyftor
    3. Ett fat med hela kryddor:
    - 1 tsk brun kummin
    - 1/2 tsk senapsfrön
    4. Ett fat med malda kryddor
    - 1 msk korianderpulver
    - 1/2 tsk gurkmeja
    - 1/2 tsk chilipulver
    - salt efter smak
    5. 50 g paneer i kuber, friterade eller stekta i olja tills de tagit färg
    6. 200 g spenatblad, kokta och mixade till en puré

    Tillagning:
    1. Hetta upp en panna och tillsätt oljan
    2. Tillsätt vitlök och kummin
    3. Tillsätt resterande kryddor när vitlöken fått färg
    4. Tillsätt ca 1 dl vatten och pressad vitlök efter smak (vitlöken är valfri)
    5. Koka i 2-3 minuter tills oljan börjar separera
    6. Tillsätt Paneer och koka 1 minut
    7. Tillsätt spenaten och låt koka i 2-3 minuter

    Servera med lite riven paneer på toppen. Gott till ris.

  • AnnaK

    Malai Kofta
    (Malai betyder grädde och kofta är potatis och smakar allt annat än ull) Malai Kofta (med olika fyllningar) är en matig och god rätt som kan varieras in i det näst intill oändliga. Vill du göra en Kashmiri Kofta stoppar du in några russin och cashewnötter i koftan. En annan populär fyllning är paneer (Paneer Kofta), men det är nästan bara dina fantasier som sätter gränserna.

    Ingredienser till koftan:
    1. 2 ganska stora kokta, skalade och mosade potatisar
    2. 1 nypa svartpeppar
    3. 1 nypa salt
    4. 2 teskedar majsmjöl
    5. Valfri fyllning eller något av följande exempel:
    a. hackade blomkål, ärtor, morot och vitkål
    b. Russin och cashewnötter
    c. Riven paneer

    Tillagning av koftan:
    1. Krossa/mosa potatisen och tillsätt salt, peppar och majsmjölet
    2. Rulla potatismoset till en boll stor som en ping-pong-boll
    3. Stoppa in fyllningen du valde och rulla ihop till en boll igen
    4. Rulla bollarna i majsmjöl och ställ undan på ett fat tills såsen (malai) börjar bli färdig
    5. Fyll en kastrull eller panna med olja och fritera bollarna tills de fått en gyllene färg

    Ingredienser till Malai:
    1. 2 matskedar matolja
    2. 1 liten fint skivad lök
    3. Förbered ett fat med:
    - 5 svartpepparkorn
    - 2 nejlikor
    - 2 gröna kardemummakapslar
    - 1/2 tsk anisfrön
    - 2 kanelstänger. Gärna platta, men runda fungerar som ersättning
    4. Förbered ett fat med malda kryddor:
    - 1 matsked koriander
    - 1/2 tsk gurkmeja
    - 1/2 tsk chilipulver
    - salt (efter smak)
    5. Mixa ca 2 msk lök, 2 (stora) vitlöksklyftor och 6-7 cm färsk ingefära med lite vatten till en puré
    6. 1/2 msk sesamfrön och 1/2 msk vattenmelonkärnor som mixas/mosas till pulver
    7. 1 matsked kokosflingor
    8. 2,5 dl gräddmjölk
    9. ca 1 dl vatten

    Tillagning av Malai:
    1. Hetta upp oljan i en panna och tillsätt löken
    2. Tillsätt de hela kryddorna när löken börjar ta färg
    3. Tillsätt de malda kryddorna och lök/ingefärspastan när löken är brun
    4. Tillsätt vatten
    5. Låt koka på låg temperatur i 3-4 minuter under omröring tills vattnet kokat bort och oljan separerat
    och börjar lägga sig på ytan
    6. Tillsätt pulvret (6), kokosflingorna och gräddmjölken
    7. Koka på låg temperatur tills oljan börjar separera
    8. Om såsen är för tjock, tillsätt lite vatten och låt bli varmt

    Servera genom att lägga upp de friterade potatisbollarna på en talrik och häll på lite sås. Garnera med
    lite mandelflagor och riven paneer. Gott till ris och chapati.

  • AnnaK

    Chai - Indiskt te
    Det är kanske överdrivet att säga att det finns lika många olika recept på chai som det finns indiska tedrickare, men variationen är enorm. För dig som inte gillar eller är allergisk mot mjölk och för alla andra som vill prova kan vi även rekommendera te från Kashmir nedan.

    Ingredienser:
    1. 2 koppar vatten
    2. 1/2 tsk chai masala (köp i välsorterade butiker eller gör din egna enligt receptet nedan)
    3. 1 tsk Assam-te.
    4. 2 tsk socker
    5. 1 kopp mjölk

    Tillagning:
    1. Koka upp vattnet i en kastrull
    2. Tillsätt chai masala och låt koka en minut
    3. Tillsätt te och socker och låt koka en minut
    4. Tillsätt mjölken och låt koka upp
    5. När teet har börjat koka, ta av det från värmen och ställ tillbaka på plattan för att låta koka upp igen. Repetera detta mellan 5 och 7 gånger tills dess att vätskan har kokat ihop ordentligt
    6. Tag av från värmen och låt dra i 2 minuter
    7. Sila och njut!

    Chai Masala
    Följande ingredienser anges procentuellt så att du lätt kan göra den mängd tekrydda du önskar för att lätt och snabbt kan göra flera goda koppar i framtiden:

    Ingredienser:
    50 % ingefärspulver
    30 % kardemumma
    5 % svartpeppar
    5 % mald nejlika
    5 % muskotnöt
    5 % muskotblomma

    På vintern är det vanligt att man låter en eller ett par kanelstänger koka med i tet vilket ger en skön och värmande känsla.

    Kashmiri Chai

    Ingredienser:
    1. 2 koppar vatten
    2. 2 nejlikor, 2 svartpepparkorn, ca 7 cm skalad ingefära och 2 gröna kardemummakapslar eller 1 tsk Chai masala enligt ovan
    3. 2 tsk socker
    4. Saffran enligt smak
    5. 1 tsk grönt Darjeeling-te

    Tillagning:
    1. Koka upp vattnet
    2. Tillsätt kryddorna utom saffranet
    3. Koka i 5-7 minuter
    4. Tillsätt socker
    5. Lös upp saffranet i lite vatten på ett fat och tillsätt detta i teet efter en minut
    6. Koka i några sekunder och ta bort från värmen
    7. Tillsätt tebladen och lägg på ett lock
    8. Låt dra i 2-3 minuter
    9. Sila ned i små koppar av glas och njut!

  • Pokergirl

    Tusen tack AnnaK!!!!
    Vad är Ghi för ingrediens?

Svar på tråden Indiska recept?