Tips på god paj (matpaj)
Jag tänkte bjuda på paj på vårt dop om några veckor. Är det någon som har något gott pajrecept ni kan dela med er av?
Tack på förhand!
Jag tänkte bjuda på paj på vårt dop om några veckor. Är det någon som har något gott pajrecept ni kan dela med er av?
Tack på förhand!
Mistrals paj är jättegott
Deg:
3 dl mjöl
150 gr smör el marg
2-3 msk vatten
Låt degen vila, klä en form och grädda 10 min
Fyllning:
2-3 gula lökar
200 gr färska el frysta champignoner
7 00 gr köttfärs
1 dl syltlök
persilja
2 klyftor pressad vitlök
1,5 dl ketchup
100 gr rökt skinka
salt, peppar
Fräs lök, svamp och färs. Dra pannan från värmen. Rör mner grovt hackad syltlök, persilja, vitlök och ketchup. Strimla och rör ner skinkan. Salta och peppra
Täcke:
3 äggulor
2 msk mjöl
3 dl grädde
200 gr riven ost
salt. Peppar
cayannepeppar
Vispa grädden tjock ( som vaniljsås). Rör ut mjölet med litet av grädden. Blanda i. Ha i äggulor en och en, ost och en gnutta cayennepeppar.
Fyll pajskalet med fyllningen. Bred över osttäcket. Grädda ca 25 minuter i 200 grader.
Lyckan, låter jättegott, mmmm
Till hur stor form räcker receptet? En vanlig pajform eller en långpanna?
Jag gjorde en jättegod paj med getost (chevre) för ett tag sedan, men receptet var improviserat ... men jätteenkelt.
Jag använde Anna Bergenströms recept på pajdeg.
Förgrädda pajdegen i formen.
Riv ca 300g getost och strö ovanpå pajskalet.
Riv parmaskinka (4-5 skivor) och lägg på getosten.
Lite skivad rödlök ovanpå det.
Lägg sedan några tunna skivor getost överst (så att det ser snyggt ut).
Smält lite honung i micron och ringla över getostskivorna. Lite grovmalen svartpeppar är också gott.
Gör en äggstanning av typ tre ägg (se ngt basrecept). Häll denna försiktigt över pajen, vid sidan om getostskivorna - så att det inte kommer äggstanning på dom.
Lite skivad rödlök överst ser läckert ut.
Grädda i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg och äggstanningen stelnat.
Blir jättegott. Om man tycker om getost vill säga.
Lycka till!
Receptet räcker till en vanlig pajform, bra att ta en form med ganska höga kanter då det blir ganska mycket fyllning. Jag använde ganska stor pajform så då behövdes det 1,5 sats pajdeg men fyllningen räckte med en sats.
fler tips någon?
Rödlök med getost.
Mager pajdeg. Stek 5 röda lökar mjuka. Skiva getost ovanpå. Hacka en näve svarta oliver. 175 grader ca 25 minuter eller till getosten är gyllenbrun. Jättegod!
Föreslår att du gör en hög olika pajer. Brukar vara roligast att göra oxå!
Jag brukar göra en smarrig kycklingpaj. Brukar "fuska" och köpa färdig pajskalspulver (Majzena) och sen blanda kycklingbitar från en grillad kyckling med champinjoner, paprika, purjolök med riven ost och cremefraiche eller kesella. Sen häller jag bara i blandningen i pajskalet och toppar med ev lite till riven ost. Går utmärkt att ha lättost som finns i både 10 och 17%. Och lite kryddor efter tycke och smak.
Brukar servera med tomat/rödlöks sallad (ev med fetaost) *MUMS*
Jag gör degen på
4dl mjöl
50g rumstemp. smör
1,5dl mjölk
1,5tsk bakpulver
Vad man har i får man själv välja. Funkar även till frukt.
Degen behöver inte stå och vila och den behöver man inte förgrödda.
Ett smalare alternativ.
gör en kesellapajdeg.
gör äggstanning med stark ost.
fyllning:
fetaost,
soltorkade tomater, ej inlagda, hackade
svarta oliver
rödlök i skivor
vanlig pajdeg som förgräddas
1 grillad kyckling i småbitar, ta lite grillkrydda över bitarna
1 pkt knaperstekt bacon, strö ovanpå kycklingen
Häll på äggstanning (2 ägg och 2 dl matlagningsgrädde)
Strö över riven ost.
I ugnen 200 grader tills äggstanningen stelnat
Här kommer ett recept på en jättegod vegetarisk paj:
Pajdeg;
*1.5 dl vetemjöl
*1.5 dl grahamsmjöl
*100 g smör
*2 msk vatten
Blanda ihop och förgrädda i 10 min.
Fyllning;
*2-3 morötter
*1 potatis
*1 gul lök eller 1 bit purjolök
*vitlök
Riv allt detta fint och fräs i smör.
Tillsätt sedan;
*1 burk creme fraiche
*1 tsk sambal oelek
*2 msk tomatpuré
*1 tsk curry
Gör sedan en äggstanning av 2 dl mjölk o 2 ägg o häll över pajen. Strö över riven ost o in i ugnen på 200 grader ca 20 min.
MUMS