Bröd med jäst, måste få jäsa. Oftast till dubbel storlek. Antingen kan du kalljäsa jättelänge (sådär 12timmar) eller varmjäsa ( i rumstemperatur går bra) i sådär 20-30min.
Gör du bröd med jäst går det att ha i vad som helst, sylt, morötter, solrosfrö, kli, vetekross, havregryn, gröt, mjöl, bönor, linser, nötter, mandel, kokos mm mm. Tänk på att torra gryner, linser och frukter tar massor med vätska från degen. Att låta de bli mjuka i vatten är en utmärkt idé. Om du t.ex vill ha i linfrö kan du ha ½ dl linfrö i en mugg och sedan ha i 1½ dl vatten, kör i micron i ca 1min på högsta effekt. Då har fröerna blivit varma, mjuka och alla näringsämnen är ute i vattnet och i skalet i fröna. När du sedan ska bara så har du i hela muggen med vatten och allt i bröddegen. Lika gör du med liknande torra fröer och gryner.
Bakpulver börjar jäsa direkt det kommer i kontakt med vätska, därför är det av vikt att man snabbt får in kakan i ugnen, utan att röra så mycket i smeten.
Bikarbonat har fördröjning så oftast har man det i småkakor, hellre än i mjuka kakor och bröd. Men det finns naturligtvis undantag.
Ska du baka bröd så satsa på jäst.