• djur och natur

    Loppor -hur behandla det?

    Någon här som har haft loppor hemma, när ni varit gravida. Jag har fått loppor hemma, är gravid i vecka 38+0. Vi har hund och två katter som har loppor. Provar att tvätta alla saker som djuren sovit/legat på och tvätta alla golv och tvätta katterna med ohyreschampo. Men någon spray/frontline, kan jag inte använda då jag är gravid. Så får hoppas det går bort ändå. Eller bör jag gå till veterinären och fråga? kanske behövs antisimex för att få bort lopporna.
    Hur gick det för er när ni hade loppor hemma? hur fick ni bort dem?

  • Svar på tråden Loppor -hur behandla det?
  • Mirris

    Så hrä står det på en sida jag hittade om loppor på katter!

    "

    Loppor och behandling

    Loppor
    Loppans livscykel
    Besvär hos katt
    Besvär hos dig
    Behandling
    Att tänka på
    Olika preparat
    Konsumentupplysning

    Loppor
    Det finns några olika sorters loppor i Sverige som har olika värddjur. Lopparter som kan angripa katter är Kattloppan, Hundloppan, Fågelloppan och Igelkottloppan. Loppan är 1,5-4 mm lång, och kan ses med blotta ögat som en brunsvart liten snabb sak.

    Kattloppan har anpassat sig mycket bra till vårt varma inomhusklimat med heltäckningsmattor. Kattloppan är den vanligaste arten och förekommer i södra Sverige, upp till Halmstad, Växjö och Kalmar. Kattloppan är vanligast förekommande i augusti till oktober. På grund av kattloppans höga anpassningsförmåga till våra hem med heltäckningsmattor och att antalet katter ökar, så har också problem med denna kattloppa ökat.

    Katten kan smittas av fågelloppan när den fångar fåglar, men denna loppa trivs inte alls i vårt inomhusklimat, och dör därför efter ett par veckor. Den är mest förekommande i april till juni.

    Igelkottloppan kan smitta katten när det t.ex. leker med en igelkott. Igelkottloppan trivs inte heller så bra inomhus, så även den dör efter ett par veckor. Den är vanligast förekommande i juli till oktober.

    Livscykeln
    Äggen läggs i kattens päls, och eftersom de är glatta på ytan, så ramlar de lätt av, och sprids därför i kattens omgivning. Äggen utvecklas sedan till kokong, puppa och vuxen loppa. Utvecklingstiden från ägg till vuxen loppa är 3-6 veckor. Om miljön inte är gynnsam för loppan, så kan den överleva i kokongen i över ett år. Larverna gömmer sig i heltäckningsmattor och golvspringor och livnär sig på organiskt material. Slutligen spinner larven en kokong runt omkring sig som är klibbig. På så sätt fastnar damm och andra partiklar lätt på den, och den blir svår att dammsuga upp från heltäckningsmattor.

    Loppan lever i 3-4 månader, och under denna tid suger den blod från katten, och lägger ca 5-10 ägg per dag. Den kan också suga blod från oss människor, och på så sätt överleva i upptill 18 månader om omgivningen är gynnsam.

    Besvär hos katt
    Katten kliar sig intensivt med baktassarna, och biter till i huden för att stilla klådan. I sällsynta fall kan man se loppor. De är mörka, ganska små men synliga för ögat, och rör sig mycket snabbt. Det är bara en snabb glimt man får av dem om man har "tur".

    Katten kan efter en viss tid få loppallergi, det får 10% av de katter som varit värd för loppor en längre tid. Symtomen är stark klåda, håravfall och hudförändringar. Det är loppans saliv som ger upphov till dessa allergiska reaktioner.

    Katten kan också få bandmask, eller Dipylidium caninum som den heter på latin. Den sprids via loppan, som bär parasiten vidare till katten, där den kan utvecklas till vuxna maskar. Bandmaskar kan bli mycket långa, och lever i värdens mag-tarm system. Därför är det viktigt att du även behandlar en katt som haft loppor för bandmask. Symtom på bandmaskinfektion är avmagring, glanslös päls och diarré. Ett avmaskningspreparat som angriper denna inälvsmask är Droncit vet. Det finns att köpa på Apoteket receptfritt. Mer om avmaskning och preparat kan du lära här.

    Besvär hos dig
    Vi människor är inte värdar till kattens loppor, men de kan ändå suga blod från oss, även om de föredrar katternas blod. Vi får då besvär som påminner om de som vi får i samband med myggstick. Bandmaskparasiterna kan ej utvecklas till vuxna maskar hos oss människor eftersom vi inte är rätt värd för dem.

    Behandling
    Katten
    Det finns olika typer av preparat mot ohyra och loppor som kan användas. Effektiviteten är ej studerad i denna artikel. Det finns spray, kräm, schampo och ohyrehalsband som kan användas i kampen mot lopporna. Det finns också preparat på apoteket som fungerar som p-piller för loppan, de kan alltså inte föröka sig. De olika preparaten kan delas in i tre olika grupper; naturmedel, preparat i Djuraffären och på Apoteket och receptbelagda preparat på Apoteket.

    Kattens miljö
    Det är viktigt att även katten miljö behandlas mot loppor för att behandlingen ska kunna bli framgångsrik. Alla sov- och liggplatser bör noga dammsugas, speciellt heltäckningsmattor som speciellt kattloppan har kommit att tycka om i våra hem. Heltäckningsmattor är svåra att sanera från loppor. Förutom noggrann dammsugning så finns sprayer att användas på kattens favoritplatser. Om inte miljön behandlas samtidigt som katten, så blir katten angripen av lopporna igen. Se också till att tvätta alla textiler som katten varit i kontakt med.

    Att tänka på
    Läs noga på preparatförpackningen för att se när behandling ej ska ske. Det kan t.ex. vara olämpligt att behandla mycket små kattungar, dräktiga katter och gamla och försvagade individer. Även vissa narkosmedel ska undvikas vid vissa behandlingsformer, och i samband med behandling med en del avmaskningspreparat. Ge katten en behandling i taget så att olika preparat inte kan interagera att ställa till besvär och förgiftningar. Hör med veterinär om du är osäker!

    Olika preparat
    Tiguvon spot-on och Tiguspray har jag själv använt på flera katter, och det kan jag rekommendera. Man slipper då att bada och schamponera katten, vissa katter kan vara motsträviga när det gäller bad. Spot-on appliceras lätt i nacken / mellan skuldrorna, och sedan tränger den aktiva beståndsdelen genom kattens hud och når blodet. När loppan suger blod från katten, får den i sig ämnet.

    Malin Lindén tipsar om Program vet som hon själv är mycket nöjd med, och hon tycker att Dermocan schampo inte alls är lika effektivt.

    Tipsa gärna Spinn om bra och dåliga loppmedel du har kommit i kontakt med.

    Preparat Verkan Ca pris Finns hos
    Exner krypfri
    Ett naturpreparat mot ohyra i pälsen.
    Okänt. Ohyran tycker inte om lukten?
    Behandling: Sprayas i kattens päls.
    Spray
    100 ml 80 kr
    500 ml 100 kr www.tassalogen.com
    Titta också i djuraffärer på din ort

    a
    Tea-tree produkter
    Naturpreparat mot bakterier, svamp, loppor, löss och annan ohyra.
    Okänt?
    Behandling: Katten ska badas i schampot.
    Oil, 10 ml, 60 kr
    Spray, 75 ml, 70 kr
    Schampo, 200 ml, 55 kr

    www.myntan.m.se
    Titta även efter Tea-tree produkter i Hälsokostaffärer på din ort.

    a
    Professional Pet Products
    Naturpreparat verksamt mot loppor och fästingar. Allergitestat.
    Okänt?
    Behandling: Kan användas varje dag till katter och kattungar. Schamponeras i pälsen.
    Shampoo Flea & Thick, 235 ml, 70 kr

    www.myntan.m.se

    a
    Tiguvon & Tiguspray
    Verksamt mot loppor och löss. Effektivt.
    Tiguvon absorberas genom kattens hud till blodet inom 8 timmar. Full effekt efter 1-3 dygn. Loppor och blodsugande löss dör efter att de sugit blod från katten.
    Behandling: Tiguvon spot-on appliceras mellan kattens skuldror. Behandlingen kan upprepas efter 4 veckor om det behövs. Datum noteras på förpackningen för att komma ihåg när sista behandlingen utfördes.
    Tiguspray sprayas på kattens sovplatser m.m.

    Dräktiga djur ska ej bahndlas sista veckan. Katt under 1 år och 2 kg ska ej behandlas, så ej heller sjuka eller på annat sätt försvagade djur. Tiguvon är olämpligt ihop med vissa narkosmedel, så kom ihåg att upplysa veterinären om Tiguvon.
    Tiguvon spot-on 10% för katt, 4 x 0,3 ml, 120 kr
    Tiguspray, 350 ml, 95 kr
    Zoo-ma-in
    www.tassalogen.com
    www.haromi.com
    Säljs även på apotek och i djuraffärer.

    a
    Ohyrehalsband för katt
    Förhindrar loppor, fästingar och annan ohyra.
    Okänt?
    Behandling: Halsbandet sätts runt halsen på katten.
    Halsband, 1 st, 60 kr www.tassalogen.com
    Titta även efter ohyrehalsband i djuraffärer på din ort.

    a
    Dermocan Schampo
    Verksamt mot loppor och löss.

    En Spinnläsare var inte så nöjd med detta preparat!
    De verksamma substanserna i Dermocan schampo är pyretriner och piperonylbutoxid.
    Behandling: Blöt pälsen, schamponera och låt verka några minuter. Behandla öron, rygg och ljumskar extra noga. Schamponera igen, och skölj slutligen mycket, mycket noga.
    Upprepa behandling 2-3 ggr i 7 dagars intervall.

    Använd handskar om många katter ska behandlas.
    Schampo, 250 ml, 55 kr www.tassalogen.com
    Titta även i djuraffärer och i snabbköp / varuhus.

    a
    Advantage vet.
    Ektoparasitmedel för utvärtes bruk mot loppor.
    Den verksamma substansen i Advantage vet. är imidacloprid som är en insekticid. Påverkas loppans nikotinreceptorer, så att loppan paralyseras och dör. Behandlingen förhidrar nya loppor under 3-4 veckor. mer än en behandling kan behövas. Kattungar under 8 veckor ska ej bahandlas.
    Behandling: Töm pipetten i kattens nacke.
    4 pipetter à 0,4 ml, 100 kr
    4 pipetter à 0,8 ml, 100 kr Finns på apoteket. Receptbelagt - skrivs ut av veterinär.

    a
    Fronline spot-on vet.
    Verksamt mot loppor.
    Den verksamma substansen i Fronline spot-on vet. är fipronil. Effekt mot lopper kommer inom 2 dygn, och kvarstår i upp till 5 veckor. Preparatet angriper arterna kattloppan och hundloppan. Kattungar under 12 veckor ska ej behandlas.
    Behandling: En pipett appliceras på huden mellan skulderbladen, gärna på tvp punkter. Kan upprepa behandling tidigast efter 4 veckor.
    4 pipetter à 0,5 ml, 130 kr Finns receptfritt på apoteket.

    a
    Program Vet.
    Verksamt mot loppor.

    En Spinnläsare var mycket nöjd med detta preparat!
    Program Vet avbryter loppans levnadscykel, loppäggen kläcks ej, och förhindrar loppornas förökning. Den versamma substansen är lufenuron. Inga livsdugliga ägg produceras från 24 timmar efter första dosen. Effektiva blodkoncentrationer kvarstår i 1 månad.
    Behandling: Man ger katten en dos i månaden. Kan även ges till dräktiga och digivande katter. Det enda negativa med medlet är att man ska ge det i 6 månader.
    120 kr Finns receptfritt på apoteket.

    a
    Reservation för eventuella fel. Maila gärna om du hittar något konstigt, eller vill komplettera med fler preparat eller uppgifter.

    TACK TILL:
    Malin Lindén och Lottie Lundgren som tipsade om Program vet
    Zoo-ma-in som bidragit med bilden på Tigusprayen
    Apoteket i Malmö

    KÄLLOR:
    Diverse broschyrer
    Hälsoråd för katt
    Kattens sjukdomar
    FASS-VET -99 och prisuppgifter därifrån

  • Mirris

    Måste oxå fråga varför du inte kan ha Frontline på dina djur för att du är gravid??

    Om du låter djuret vara tills huden torkat så är det nog inte problem.
    O att om du råkar få medlet på fingrarna så tvättar du bara bort det.
    Använd en skyddshandske när du ska ta på det!!

  • Vilja00

    ett tips är att spraya hemmet o du sover borta 2 nätter, lite bökigt men kanske hellre det än loppans fortsatta framfart...

  • djur och natur

    tack för svaren
    jo, jag vågar inte ha frontline, tänk om katten vill att jag ska klappa den, det går inte att undvika, då våra katter har stort behov av närhet, men det är klart en stund kan man ju undvika det, tex. på natten, eller man kan ha katterna i ett annat rum instängda ett tag.
    Men hur lång tid tar det tills huden har torkat? och är det sen ingen fara om jag då rör vid katten på det stället där frontline sattes?

  • djur och natur

    ska prata med veterinären imorgon.
    Tänkte att ohyreschampo borde räcka att tvätta dem med det. Men kan ju inte spraya de ställen katten sover på dock, men får damsuga de ställena och tvätta där det går, så hoppas det hjälper.
    Annars får jag ju prova frontline så som ni skrev att man kunde göra. Ska också höra med veterinären imorgon om det, hon kanske har någon annan behandling man kan ge också.
    Kan katter lätt få tillbaka loppor om de är ute katter? Tänkte har de väl fått loppor en gång ute, så kan de ju få det igen.
    Då kan det kanske vara bra att använda frontline, för det skulle vara förebyggande mot loppor i 3-5 veckor, så kan katten vara ute ändå.

    Mina djur har skabb i öronenockså, hur får man bort det?
    Jag var hos veterinären en gång, men det gick inte bort efter behandlingen. Enligt veterinären skulle jag sedan hälla frontline i djurens öron, men när jag gjorde det, så kliade de sig så mycket att det börja blöda, de kliade sig konstant.
    Får höra med veterinären imorgon om det också.
    Men hur gjorde ni för att bli av med skabb i öronen?
    Min ena katt har nu så mycket skabb att han kliar sig så att han har fått sår i öronen + idag såg jag var också, han hade jätte ont.

  • Mirris

    Jag har haft katter i över 20 år.. och aldrig varit med om nån loppattack överhuvudtaget!!!

    Däremot hade min förra vovve löss flera gånger, men det gick inte heller över på katterna.

    Henne badade jag bara i Dermocan några gånger o tvättade extra noga just då.
    Hon hade lite Collie i sig och Collie är överkänslig mot nåt medel i sprutan som hundar kan få mot löss.

    Den sprutan kanske tar loppor oxå.. fråga veterinären. Det är ju år 2006 och ingen borde få gå omkring med sån ohyra nån längre stund.

  • södertälje

    När min kisse fick loppor köpte jag frontline pipteter som man ska droppa i nacken på dom så att dom inte kan slicka bort det,suveränt medel man slipper dränka in katten i sprayer och annat typ bada i medel.Det finns 5 pipetter i en förpackning och dom räcker länge.Det finns även till hund och då är det efter kilo på hunden som gäller som styrka på preparatet.Sen fick jag storstäda och tvätta som en galning..inte ett dug roligt men det blev superrent hemma.Sedan dess har jag inte haft besvär med loppor.
    Djur och natur...har du själv blivit biten av lopporna,kan tala om att jag blev biten i maj och har fortfarande fula märken kvar efter betten på benen och armarna.

  • djur och natur

    ja, jag har själv blivit biten av lopporna, om det nu är loppor. Var hos veterinären, hon kunde inte se några loppor på vår katt (men jag hade tvättat med ohyreschampo). Hon gjorde rent kattens öron, då han har öronskabb. Sedan fick vi recept på medel som ska ta bort öronskabb, loppor, löss, och annan ohyra. Har nu droppat medelt i nacken på djuren, och det gick bra. Ska droppa en gång till på dem om en månad. Sedan ska ohyran vara borta.

Svar på tråden Loppor -hur behandla det?