0,5 kg

gula ärtor, torkade300 g

fläsklägg, rimmat, eller bogfläsk1,5 l

vatten2 st

gul lök(ar)1 tsk

timjan1 tsk

mejram

salt1 dl

purjolök(ar), skivad2 st

grönsaksbuljongtärning(ar)1 skiva(or)

ingefära, färsk
Huvudingrediens:
Fläskkött, Grönsaker


Tillagning:
Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort blötläggningsvattnet innan tillagningen.
1. Koka upp ärtor, nytt vatten och salt. Skär bort svålen och lägg i fläsket och låt koka med tills att det är mört. Tag upp fläsket innan ärtorna har kokat klart. Ta bort skummet som bildas på ytan. Koka ärtorna tills de är mjuka, ca 1 timme.
2. Skala och hacka löken. Lägg löken, ingefära och purjolök i soppan och tillsätt kryddorna och buljong och strimlad purjo i slutet av koktiden. Späd med mer vatten om det behövs.
3. Tärna fläsket och servera bredvid som tillbehör eller blanda ner I soppan innan servering.
Servera med senap och ett gott bröd.