Jag gör piroger om jag har tid över. Det tar en stund men det blir jättegott och så kan man frysa ner de som blir över och tima som nyttig snabbmat ibland.
Stek köttfärsen med hackad lök, salt och peppar och sedan kan man blanda i vad man vill och har hemma, tex rivna morötter, frusna ärtor, lite frusen spenat, riven zuccini, hackad paprika, you name it. I med en buljomngtärning, lite vatten och tomatpuree efter smak. Låt det puttra ooch koka ev bort lite vätska. fyllningen ska vara fast.
Ang pirogdegen brukar jag leta upp ett recept på internet. En gång hade jag kokta potatisar i kylen och hittade ett recept som innehöll det; jättegott.
Sedan använde jag en fyrkanting liten ungsform som mall och gjorde rutor av den utkavlade degen. Sedan klickar du en rejäl sked fullning mitt på och klämmer ihop kanterna. Vill man kan man pensla lite uppvispat ägg ovanpå, men det är mest för utseendet. Grädda i ca 200 grader tills pirogerna är gyllenbruna (typ 10 min).
Njut! (men låt dem svalna ett tag, annars bränner man sig som attans)