• I am who I am

    Någon som har receptet på kakan som man ska vårda och mata?

    Kommer inte ihåg vad den heter men det är typ Ragnar eller nåt sånt.

    Man ska mata den med en massa olika ingredienser under en viss tid och till sist blir det en riktig kaka som går att äta...

    SNÄLLA har någon receptet till mej.. Vill göra om det!


    Älska mej för den jag är, inte för den jag borde vara!
  • Svar på tråden Någon som har receptet på kakan som man ska vårda och mata?
  • In Vino Veritas

    gud vad den är god
    fast inget recept tyvärr....


    illa var det värre, men nu är det fan ta mig förr!
  • Momarorie

    jag blev med väldigt nyfiken så jag skriver med en rad i hopp om att ts får svar

  • Karro midsommarbrud

    Har inget recept men visst heter han Herman?

  • I am who I am

    ÅHHHH, tack så hemskt mycket...


    Herman - vänskapskaka


    Denna sida är tänkt för att publicera olika variationer av Herman-recept,
    och så småningom kanske även lite bakgrundsinformation och annat (o)intressant
    om den goda vänskapskakan Herman.


    Flera har undrat hur man "startar" en Herman. Vår uppfattning är att en Herman inte ska startas,
    den ska fås av en bekant. 
    Vill du ända starta en ny Herman, så har vi informationen här >> !



    Någon som kan historien?

    Vi har fått flera frågor om ursprunget av Herman. Tyvärr har vi inte heller denna.
    Vårt engagemang i denna började då vi 1997 mottog vår första vänskapsdeg.


    Vi tar tacksamt emot alla upplysningar, som vi sedan kommer att sammanställa och publicera här.


    Vi har fått några mail om tidigare bekantskaper med Herman, men inte något direkt svar på ursprunget.
    Klart är att den även cirkulerat i Tyskland för ett par - tre decennier sedan.


    Kontakta oss via [email protected]



    Recept:


    Ytterligare varianter har vi tacksamt tagit emot, och vi återkommer med dessa.
    Tack så mycket!


    Förberedelse

    Dag 1


    Du får Herman av en vän


    Dag 2-3


    Rör om några gånger per dag


    Dag 4


    Tillsätt:
    2,5 dl mjölk
    2,5 dl vetemjöl
    2,5 dl socker


    Dag 5-8


    Rör om några gånger per dag


    Dag 9


    Som dag 4, dela sedan i 4 delar (c:a 3 dl), baka förslagsvis en del och ge bort tre delar.


    För den del som bakas:


    Bakning, alt. 1

    Dag 10


    Rör i:
    1,5 dl olja
    3 st ägg
    2,5 dl socker
    3,5 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1 tsk salt
    2 tsk kanel


    Tillsätt om så önskas: 200 g hackade nötter eller russin eller hälften av varje


    Smeten hälles i 1,5-2 liter smörad & bröad form


    Bakning, alt. 2

    Dag 10


    Rör ner i Herman:
    2 dl olja
    1 dl mjölk
    3 ägg
    1 tsk vaniljsocker


    Blanda i separat skål:
    4 dl mjöl
    2 dl socker
    5 msk vaniljkrämspulver
    2 tsk kanel
    1½ tsk bakpulver
    ½ tsk bikarbonat


    Rör ner blandningen i Herman


    Tillsätt om så önskas: 2 dl mandel/russin/nötter


    Smörj in en 1,5-2 liter form med smör och ströa med socker och kanel


    Häll i smeten


    Gräddning

    Grädda i 175o C drygt en timme



    Ytterligare ett recept

    Vi har fått in en variant av Rickard, som i huvudsak skiljer i ingredienser vid bakningen.
    (Vi bifogar även Rickards 'norska'; sulten = hungrig


    Dag 1
    du får Herman

    Dag 2
    rör runt i Herman några gånger om dagen.

    Dag 3
    som dag 2

    Dag 4
    Herman är sulten. Ge honom:
    2 dl mjölk
    2 dl mjöl
    2,5 dl socker

    Dag 5
    rör runt i Herman igen

    Dag 6
    som dag 2 och 5

    Dag 7
    som dag 6

    Dag 8
    som dag 6

    Dag 9
    Herman är sulten igen.
    Ge honom det samma som sist han var sulten.
    Dela honom i 5 lika stora portioner och ge bort 4 delar med en beskrivning hur han ska skötas.
    Behåll den femte delen själv.

    Dag 10
    Herman nr 5 är sulten igen. Ge honom:
    3 ägg
    1 tsk salt
    2,5 dl socker
    1,5 dl olja
    3,5 dl mjöl
    100 g hackade nötter
    2 tsk bakpulver
    100 g hackad choklad
    2 tsk kanel
    2 rivna äpplen
    Rör samman och baka i en stor form i 170 grader i en timme.
     


    Tack så mycket!



    Starta en ny Herman

    Saknar du Herman och vill börja på nytt med en egen?


    Vi har fått in följande recept:


    Det är samma deg som dag 4 i receptet på ovan, den börjar man med, gör den så har du en stardeg. Dag 1-4 ska den bara röras. Dag 5 gör en ny omgång av dag 4 degen och rör i. Dag 6-9 rör en gång om dagen. Dag 10 gör likadant som dag 5. Ge bort 3 delar behåll en själv och gör som det står i receptet på hemsidan.


    Tack så mycket Eva!



    Hämta receptet

    Du kan ladda ner recepten som Acrobat-dokument Herman.pdf eller som Word-dokument Herman.doc.
    Rikards alternativa recept kan ni också hämta som Herman_2.pdf eller Herman_2.doc


    Kontakta oss

    Har du tips & idéer om Herman, eller kan du berätta något om ursprung och historia som vi kan publicera här?


    Har du något annat att berätta, eller vill du ha någon information?


    Skicka ett e-brev till [email protected]



    Denna sida är senast uppdaterad 2004-11-10 av Maria & Michael Nimstad


    Älska mej för den jag är, inte för den jag borde vara!
  • Lillstrumpa82

    Va gulligt! Hur har man kunnat gå miste om Herman alla dessa år? Hade aldrig hört talas om det här tidigare!

  • In Vino Veritas

    och den är så god


    illa var det värre, men nu är det fan ta mig förr!
  • Momarorie

    jag har inte heller hört talas om den, men jag msåte ju helt klart göra en herman, ska även ge bort den till vänner

Svar på tråden Någon som har receptet på kakan som man ska vårda och mata?