ÅHHHH, tack så hemskt mycket...
Herman - vänskapskaka

Denna sida är tänkt för att publicera olika variationer av Herman-recept,
och så småningom kanske även lite bakgrundsinformation och annat (o)intressant
om den goda vänskapskakan Herman.
Flera har undrat hur man "startar" en Herman. Vår uppfattning är att en Herman inte ska startas,
den ska fås av en bekant.
Vill du ända starta en ny Herman, så har vi informationen här >> !

Någon som kan historien?
Vi har fått flera frågor om ursprunget av Herman. Tyvärr har vi inte heller denna.
Vårt engagemang i denna började då vi 1997 mottog vår första vänskapsdeg.
Vi tar tacksamt emot alla upplysningar, som vi sedan kommer att sammanställa och publicera här.
Vi har fått några mail om tidigare bekantskaper med Herman, men inte något direkt svar på ursprunget.
Klart är att den även cirkulerat i Tyskland för ett par - tre decennier sedan.
Kontakta oss via [email protected]

Recept:

Ytterligare varianter har vi tacksamt tagit emot, och vi återkommer med dessa.
Tack så mycket!
Förberedelse
Dag 1
Du får Herman av en vän
Dag 2-3
Rör om några gånger per dag
Dag 4
Tillsätt:
2,5 dl mjölk
2,5 dl vetemjöl
2,5 dl socker
Dag 5-8
Rör om några gånger per dag
Dag 9
Som dag 4, dela sedan i 4 delar (c:a 3 dl), baka förslagsvis en del och ge bort tre delar.
För den del som bakas:
Bakning, alt. 1
Dag 10
Rör i:
1,5 dl olja
3 st ägg
2,5 dl socker
3,5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 tsk kanel
Tillsätt om så önskas: 200 g hackade nötter eller russin eller hälften av varje
Smeten hälles i 1,5-2 liter smörad & bröad form
Bakning, alt. 2
Dag 10
Rör ner i Herman:
2 dl olja
1 dl mjölk
3 ägg
1 tsk vaniljsocker
Blanda i separat skål:
4 dl mjöl
2 dl socker
5 msk vaniljkrämspulver
2 tsk kanel
1½ tsk bakpulver
½ tsk bikarbonat
Rör ner blandningen i Herman
Tillsätt om så önskas: 2 dl mandel/russin/nötter
Smörj in en 1,5-2 liter form med smör och ströa med socker och kanel
Häll i smeten
Gräddning
Grädda i 175o C drygt en timme

Ytterligare ett recept
Vi har fått in en variant av Rickard, som i huvudsak skiljer i ingredienser vid bakningen.
(Vi bifogar även Rickards 'norska'; sulten = hungrig 
Dag 1
du får Herman
Dag 2
rör runt i Herman några gånger om dagen.
Dag 3
som dag 2
Dag 4
Herman är sulten. Ge honom:
2 dl mjölk
2 dl mjöl
2,5 dl socker
Dag 5
rör runt i Herman igen
Dag 6
som dag 2 och 5
Dag 7
som dag 6
Dag 8
som dag 6
Dag 9
Herman är sulten igen.
Ge honom det samma som sist han var sulten.
Dela honom i 5 lika stora portioner och ge bort 4 delar med en beskrivning hur han ska skötas.
Behåll den femte delen själv.
Dag 10
Herman nr 5 är sulten igen. Ge honom:
3 ägg
1 tsk salt
2,5 dl socker
1,5 dl olja
3,5 dl mjöl
100 g hackade nötter
2 tsk bakpulver
100 g hackad choklad
2 tsk kanel
2 rivna äpplen
Rör samman och baka i en stor form i 170 grader i en timme.
Tack så mycket!

Starta en ny Herman
Saknar du Herman och vill börja på nytt med en egen?
Vi har fått in följande recept:
Det är samma deg som dag 4 i receptet på ovan, den börjar man med, gör den så har du en stardeg. Dag 1-4 ska den bara röras. Dag 5 gör en ny omgång av dag 4 degen och rör i. Dag 6-9 rör en gång om dagen. Dag 10 gör likadant som dag 5. Ge bort 3 delar behåll en själv och gör som det står i receptet på hemsidan.
Tack så mycket Eva!

Hämta receptet
Du kan ladda ner recepten som Acrobat-dokument Herman.pdf eller som Word-dokument Herman.doc.
Rikards alternativa recept kan ni också hämta som Herman_2.pdf eller Herman_2.doc
Kontakta oss
Har du tips & idéer om Herman, eller kan du berätta något om ursprung och historia som vi kan publicera här?
Har du något annat att berätta, eller vill du ha någon information?
Skicka ett e-brev till [email protected]

Denna sida är senast uppdaterad 2004-11-10 av Maria & Michael Nimstad