• nillelycke

    Varm julskinka som stått framme

    Vaknade inatt med ångest... så jag måste fråga er som vet;
    igår köpte jag en färdigkokt julskinka som jag sedan griljerade i ca 30 minuter i ugnen. Eftersom den då blev väldigt varm så lät jag den stå framme 4-5 timmar för att svalna. Innan jag ställde in den i kylen så åt jag flera skivor.
    Kan det vara farligt? Tänkte om listeria-bakterier gror när den får stå framme ljummen så länge?

  • Svar på tråden Varm julskinka som stått framme
  • ebben

    Nä,man ska inte ställa in de i kylen då de är varma.....

  • Ylwis

    ingen fara


    Mamma till Alvyn 051015
  • nillelycke

    Tack för att ni svarar - känns mycket bättre nu!
    Väntar mitt första barn och trodde inte att jag skulle vara nojjig över mat, men tji fick jag!!!

  • lata kocken Johanna

    man ska ALLTID kyla av all mat så fort som möjligt

    en nedkylning ska ALDRIG ta mer än 2 timmar!
    kyl ner mat i kallvattenbad eller luftigt övertäckt på balkongen tex
    när den kommit ner till 60 grader så kan den gå in i kylen

    INTE bara pga listeria utan pga alla matförgiftningsmikrober

    och i kylen ska det inte vara mer än 2 grader för att den ska klara av att man öppnar och stänger hela dagen

    och när man griljerar en skinka ska den vara iskall så att bara ytan blir varm - då går det FORT för den att kallna

  • lata kocken Johanna

    detta har alltså inte med graviditet att göra utan gäller ALLTID

  • nillelycke

    Oops, nu blev jag ju himla skraj igen...

  • Grisen81
    nillelycke skrev 2006-12-12 11:38:15 följande:
    Oops, nu blev jag ju himla skraj igen...
    mår du inte dåligt av det så var lugn. det värsta som kan hända är väl att du skulle kunna blivit lite dålig i magen. Skinkan var ju dessutom helt färsk gjord... Jag tycker faktiskt att du har en överdriven oro.
    tvilling morsa
  • Trossens mamma

    men 2 grader har väl inte alla i kylen? de flesta har ju 4-8 grader
    Hursomhelst jag griljerade oxå en skinka å den stod framme men max 2-3 tim sen petade jag in den i kylen...

    Va lugn du.....det är ingen fara med skinkan
    jag har nog ätit kalla "råa" knackkorvar oxå och är gravid.


    *Trossen skall bli storasyster om allt går bra*
  • lata kocken Johanna

    det hör bara till NORMAL livsmedelshygien

    man bör ha ung 2 grader i kylen när den stått stängd hela natten

    har man högre än så så sänker man hållbarheten på maten
    och ffa kan köttfärs bli en bakteriebomb efter ett dygn i 6-8grader
    den ska ALDRIG förvaras varmare än 2 grader

  • lata kocken Johanna

    det handlar främst om matförgiftningar - och livsmedelsburna sjukdomar

    de är vanliga i jultid och vem vill ha vinterkräksjuka eller matförgiftning bara för att man ätit hemma hos någon som inte har koll på livsmedelshygienen

    och enl forskningen sker nästan alla matförgiftningsfall mm i hemmet - men tyvärr är mörkertalet där enormt stort och de flesta som anmäler att de blivit matförgiftade på restaurang har i självaverket blivit smittade i hemmet

  • lata kocken Johanna

    Och NEJ det är inte listeria som är ngn fara med i det här fallet

    Listeria kräver

    1 lång tid
    2 liten konkurrens

    dvs den växer gärna i kylskåpstemp och gärna i vaccad mat men den är ingen oportunist som klarar av att konkurrera med andra elaka bakterier

Svar på tråden Varm julskinka som stått framme