• blekinge

    Recept på finska lådor?

    Jag har läst flera julbordstrådar om finska lådor. Kan någon ge mig recept på dessa? Det hade varit kul att testa något nytt.

  • Svar på tråden Recept på finska lådor?
  • olpansfamilj

    Köp färdiga!!! Finns att köpa i stora affärer typ coop osv!

  • olpansfamilj

    kållådan är godast!!! Nu har dom blivit så populära i vår släkt så alla frågar efter dom till jul!!!  Jätte gott att ta lite till potatisen ....(som lingonsylt typ) men är inte gott att bara äta det....

  • kidA

    Morotslåda (4 portioner) (En typisk julrätt från Finland)


    1 kg morötter
    vatten, salt
    3 dl havregrädde (eller sojagrädde)
    ca 1 tsk salt
    1,5 msk socker
    1 tsk riven muskotnöt
    2 dl kokt ris


    Ströbröd (kolla innehåll)
    25 g mjölkfritt margarin


    Smörj formen med mjölkfritt margarin. Koka morötterna i lite saltat vatten. Häll vattnet i en annan kastrull och tillsätt 1 dl okokt ris i vattnet och låt det koka något. Låt morötterna svalna lite och mosa dem. Tillsätt resten av ingredienserna. Blanda väl och häll allt i en ugnsform. Lägg skorpmjöl och några smörklickar på ytan.  Grädda i 175 grader ca 40 min.


    nya bilder på noah.lurig.se/
  • annca

    Kålrotslåda



          Portioner: 4
    Tid: 30 minuter

    Ingredienser:
    1 stor kålrot, ca 3/4 kilo
    cirka en halv liter skinkspad eller tärningsbuljong
    2 stora morötter, ca 300 g
    1 tsk salt
    1 krm peppar
    1 msk smör el margarin
    2 ägg
    2 tsk vetemjöl
    1 dl mjölk
    1 msk ljus sirap
    2 msk ströbröd

    Ansa kålroten och skär den i tärningar. Häll på buljong och koka i 20 minuter. Ansa under tiden morötterna och skär dem i bitar. Lägg dem ovanpå kålrötterna och koka i ytterligare 10-15 minuter.

    Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en vid ugnssäker form. Häll av buljongen, spara den eventuellt till en soppa. Mosa kålrötter och morötter väl med potatisstöt eller driv dem genom en potatispress. Rör ner salt, peppar och matfett, vispa ägg, mjöl och mjölk och rör ner i massan. Smaka av om det behövs med mer salt och peppar.

    Häll smeten i formen. Droppa över sirap och för den över ytan med hjälp av en gaffel. Använd sedan gaffeln för att räffla ytan. Sikta över ströbrödet och grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 minuter.

    En kålrotslåda kan förberedas en dag i förväg och förvaras ogräddad i kylen. Men den kan också gräddas i förväg och värmas. Många anser dessutom att kalla rester av kålrotslådan är en delikatess. Kålrotslådan äts med julskinka eller annat kallskuret.
    ~*~ man önskar att man kunde vara bara tyst & cool (W.Crafoord)~*~
Svar på tråden Recept på finska lådor?