• Rosa små moln

    Smidig o lättlagad förrätt för många?

    Har fått i upg att göra förrätt till ett gång på nyårsafton.
    Hur kan man göra en lättlagad o smidig sådan som inte kostar allt för mycket?


    Nu jä*lar ska jag ha ett + till jul! BIM+14
  • Svar på tråden Smidig o lättlagad förrätt för många?
  • stella 06

    Västrbottenpaj, stenbitsrom, gräddfil och röd lök, kanske?

  • annca

    "Röra" på toast! Väldigt praktiskt om man är många.
    Brukar oftast göra på tonfisk, men funkar bra med crabfish också!

    Till ca 4 pers:
    2 kokta ägg
    1 burk tonfisk (eller 1 single-paket crabfishsticks)
    1 dl tinade gröna ärtor eller ½ dl ärtor + ½ dl majskorn
    1 skiva formfranska utan kanter
    4 skivor rostad formfranska elelr 4 skivor mörkt  grovt bröd
    1 dl majonäs
    ca 1 dm purjolök, hackas fint
    1 msk konjak (inte nödvändigt men gärna)
    1 msk finhackad dill
    4 klyftor citron
    4 cocktailtomater
    4 dillvippor
    svartpeppar
    salt
    pressad citron
    tabasco, chilipeppar eller cayennepeppar

    Smula sönder formfranskebiten utan kanter i en bunke och fukta den med konjaken.
    Låt tonfisken rinna av.
    Mosa äggen tillsammans med formfranskeröran och några droppar tabasco.
    Finfördela tonfisken eller crabfishen i ägg och formfranskeblandningen
    Fnhacka purjolöken och blanda i .
    Blanda ner ärtor, majonäs och dill.
    Smaka av med malen svartpeppar, några droppar citronsaft och salt.
    Förma "ägg" av röran på brödet och garnera med citron, dillvippor och klyftad cocktailtomat.


    ~*~ man önskar att man kunde vara bara tyst & cool (W.Crafoord)~*~
  • Rosa små moln

    Kul att se att det är så många som är mogonpigga
    Finns det någon som har nåt barnvänligt alternativ oxå?
    Då det trolkigen kommer finnas barn där


    Nu jä*lar ska jag ha ett + till jul! BIM+14
  • annca

    Hur små barn?
    Makens kusiner har alltid älskat den där döran från det att jag lärde känna dom (2 och 5 år gamla då...)


    ~*~ man önskar att man kunde vara bara tyst & cool (W.Crafoord)~*~
  • Rosa små moln

    aha dom minsta är 3 (tror jag) oxå en mini men bebben får nog barnmat skulel jag gissa.


    Nu jä*lar ska jag ha ett + till jul! BIM+15
  • lata kocken Johanna

    jättegod förrätt som är toppen att förbereda

    Chevremousse/kräm med balsamicoreduktion, knaperstekt bacon och pinjenötter

    det räcker till ungefär 8 pers
    mixa (matberedare eller om ni inte har det - mosa sönder chevren med gaffel och vispa med elvisp)
    200g philadelphiaost
    200g chevre (utan kanter) (köp 300g)
    2 dl creme fraiche

    ska bli som vispad grädde ungefär

    spritsa i glas eller skeda upp på tallrik

    Balsamicoreduktion:

    3 dl balsamvinäger
    1 dl honung
    koka ungefär 10 minuter - den ska bli lite tjockare bara

    låt svalna och häll över moussen

    servera med knaperstekt bacon (stek dagen innan och krossa till småbitar) och pinjenötter och ngt grönt

    till barnen
    stek vitt bröd
    bred med philadelphiaost och strö över lite bacon och ngn grön kvist

  • flixflax

    "Rulle"

    Tortillabröd av minsta strlk.
    tomat- & basilika cream fraich
    salladslök
    skinka
    ev lite ost

    Bre tortillorna med fraichen (snåla inte) strö över lite lagom med hackad lök och skinka i strimlor. Rulla ihop och lägg i kylen i nån timme. Kan lätt ligga i kylen över natten. Innan servering lägg i på plåt i ugn har du int emer än 20 gäster ryms alla i ugn samtidigt. Strö lite ost över och ha inne i ca 5 minuter.

  • flixflax

    De flesta barn äter detta. När du serverar skär dem diagonalt på mitten och lägg omlott så det det lyxigare ut

  • lata kocken Johanna

    kanske skulle säga -
    om man kör i glas så kan man ha dom på en bricka i kylen över natten så är förrätten klar att bara garnera dagen för festen

    ett fiskalternativ:

    Laxmousse med gräslöksvinägrett

    mosa samman
    300g varmrökt lax
    200g philadelphia
    2dl creme fraiche

    smaka av med cayennepeppar eller tabasco
    skeda upp på tallrikar eller i lite vidare glas (typ cocktail)

    gräslöksvinägrett
    mixa: (stavmixer eller matberedare)
    1 dl vit balsamicovinäger eller sherryvinäger
    1 paket hackad fryst gräslök
    2 msk olivolja med citron

    smaka av med salt och peppar (eller tabasco)

  • lata kocken Johanna

    glömde ju

    servera med ngt knaprigt bröd - tex bruchetta

  • Skärgårdsfru

    Tre små sandwichar rekommenderar jag eftersom det ska vara barn där och då kan man göra något alternativ mer barnvänligt. Det är busenkelt att göra, billigt och gott.

    Du köper formbröd. Ta fram ett bröd, sätt ett glas över och riv bort det som hamnar utanför så har du dig ett perfekt litet bröd.

    Därefter dekorera och peta in en tandpetare för att hålla fast fyllningen. Förslagen kan göras många men några är:

    Lax
    Köttbulle, gurkskiva över.
    Någon röra, t.ex. skagenröra
    Räkor, äggskiva
    Rostbiffsskiva
    Ost


    Jag som trodde jag ägde 8 katter har insett att det är dom som äger mig!
  • Rosa små moln

    Å va duktiga ni är.
    Tur ni finns ! Själv har jag så dålig fantasi....
    nu blir de svåra till att välja *fnissar*


    Nu jä*lar ska jag ha ett + till jul! BIM+15
Svar på tråden Smidig o lättlagad förrätt för många?