Den här fisksoppan är urgod! Och saffranet gör den lite julig.
Fisksoppa med saffrans-aioli
6 portioner
Ingredienser
2 hackade gula lökar
olja till stekning
2 tsk oregano
2 tsk timjan
1 fänkålsstånd, skivat
1 zucchini, i skivor, delade i kvartar
2 brk tomater (hela), à 400 g
1,2 liter vatten
4 fiskbuljongtärningar
3 dl matlagningsvin, vitt
2 pressade vitlöksklyftor
0,5 g saffran (1 pkt)
600-800 g torsk, rödspätta eller lax
500 g räkor, med skal
salt och peppar
dill
Saffrans-aioli:
3 vitlöksklyftor, stora
2 äggulor
2½ dl olja, rumsvarm
0,5 g saffran (1 pkt)
½ tsk salt
Tillagning
Fräs löken sakta i olja i en stor gryta. Smula över oregano och timjan. Tillsätt fänkål, zuccini och tomaterna med spad. Häll på vattnet. Smula ner buljongtärningarna och koka under lock ca 30 minuter. Tillsätt vin, vitlök och saffran efter halva koktiden. Lägg i fisken, delad i ca 3 cm stora bitar. Sjud 3-4 minuter. Smaka av, lägg i räkorna och klipp över dill.
Saffrans-aioli: Pressa vitlöksklyftorna i en skål. Rör ner två äggulor. Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en tunn stråle. Rör flitigt hela tiden. Smaksätt med saffran och salt.
Servera fisksoppan med aiolin och ett gott vitt bröd.