• VärstaGrymmaTjejen

    Enkel jul-lunch?

    Jag skulle bli glad över lite hjälp. Några kompisar till mig ska komma hit på lördag och så ska vi ha lite jul-lunch. Jag har inte träffat dessa komisar på ett år och vill att det ska vara lite "fint" men jag vill inte och kan inte köra värsta julbordet... Den ena tjejen är höggravid också och kan inte äta vad som helst.. Förslag?


    Jag är inte dum... Jag har bara otur när jag tänker!
  • Svar på tråden Enkel jul-lunch?
  • Skruffsen

    Du kan väl göra något gott med saffran i - det blir ju julinspirerat men ändå inte julbord liksom. Pasta med saffran eller fisksoppa med saffransaioli, goda recept på www.ica.se eller www.arla.se

  • VärstaGrymmaTjejen

    Skruffsen

    Tack det var ett jätteba förslag! Ska kolla in länkarna!


    Jag är inte dum... Jag har bara otur när jag tänker!
  • Skruffsen

    Den här fisksoppan är urgod! Och saffranet gör den lite julig.

    Fisksoppa med saffrans-aioli
    6 portioner

    Ingredienser
    2 hackade gula lökar
    olja till stekning
    2 tsk oregano
    2 tsk timjan
    1 fänkålsstånd, skivat
    1 zucchini, i skivor, delade i kvartar
    2 brk tomater (hela), à 400 g
    1,2 liter vatten
    4 fiskbuljongtärningar
    3 dl matlagningsvin, vitt
    2 pressade vitlöksklyftor
    0,5 g saffran (1 pkt)
    600-800 g torsk, rödspätta eller lax
    500 g räkor, med skal
    salt och peppar
    dill

    Saffrans-aioli:
    3 vitlöksklyftor, stora
    2 äggulor
    2½ dl olja, rumsvarm
    0,5 g saffran (1 pkt)
    ½ tsk salt

    Tillagning
    Fräs löken sakta i olja i en stor gryta. Smula över oregano och timjan. Tillsätt fänkål, zuccini och tomaterna med spad. Häll på vattnet. Smula ner buljongtärningarna och koka under lock ca 30 minuter. Tillsätt vin, vitlök och saffran efter halva koktiden. Lägg i fisken, delad i ca 3 cm stora bitar. Sjud 3-4 minuter. Smaka av, lägg i räkorna och klipp över dill.

    Saffrans-aioli: Pressa vitlöksklyftorna i en skål. Rör ner två äggulor. Tillsätt oljan först droppvis och sedan i en tunn stråle. Rör flitigt hela tiden. Smaksätt med saffran och salt.

    Servera fisksoppan med aiolin och ett gott vitt bröd.

Svar på tråden Enkel jul-lunch?