Hittade detta på livsmedelsverket. Hoppas det kan ge lite vägledningen.
www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx
Mat för småbarn
Kan man ge förskolebarn vegetarisk mat?
Ett barn som äter varierat och tillräckligt av laktovegetarisk mat kan utan större problem få i sig den näring det behöver. Men det är viktigt att köttet ersätts med sojaprotein (t ex så kallat sojakött och tofu), bönor, linser och ärtor och att barnet äter av många olika livsmedel. Man kan inte bara ta bort köttet utan att ersätta det med något annat.
Utrymmet för godis, snacks och kakor blir ännu mindre än för barn som är allätare. Det som är svårt är att täcka järnbehovet. Järnberikad gröt eller välling är näst intill nödvändigt för att barnet ska få i sig tillräckligt med järn, om det inte äter kött. För den som accepterar att äta små mängder ägg är quorn ett alternativ till kyckling och köttfärs, men tyvärr är järninnehållet lågt. Järn i vegetarisk mat tas inte lika lätt upp i kroppen som järn i t ex kött. Därför är det viktigt att måltiderna alltid innehåller C-vitaminrika livsmedel , som hjälper kroppen att tillgodogöra sig järn från grönsaker och baljväxter. Vitamin C finns i nästan alla färska grönsaker, rotfrukter, frukter och bär.
Vegetarisk mat kan ibland vara energifattig. För att den ska ge tillräckligt med energi måste barnet äta väldigt stora portioner, speciellt om många av grönsakerna serveras råa. Barnet kan ha svårt att orka äta och kan också få problem med gaser i magen. Då kan det vara bra med lite extra fett i maten, framför allt till de mindre barnen. Att begränsa kosten kräver kunskap om hur den mat som tas bort kan ersättas. Detta oavsett om livsmedel utelämnas för att barnet inte tål, eller tycker om dem eller för att föräldrarna av olika skäl väljer bort dem. Ju mer mat som utesluts desto större kunskaper krävs.