Knäck, vilken temperatur?
Till vilken temperatur ska knäck kokas för att bli lagom seg utan att fastna i formarna? ( Och INTE bli hård...).
Till vilken temperatur ska knäck kokas för att bli lagom seg utan att fastna i formarna? ( Och INTE bli hård...).
115 grader brukar det vara för liknande saker (och enligt alla kokböcker jag har). Själv kör jag alltid med kulprov.
125 grader står det i mitt recept. Men jag gör alltid ett kulprov också, för säkerhets skull.
Har nån av er nåt bra knäckrecept på knäck som absolut inte fastnar i formen???
Om den fastnar i formen eller inte beror väl på hur hård den har blivit? För lös knäck fastnar alltid...
Monessa: Beror på koktiden.
Jag gjorde iaf knäck idag som blev toppenbra! Kokade till strax över 120 grader, och den blev helt perfekt!
Monessa!
Mitt recept ser ut såhär:
Knäck (ca 70 st)
2 dl vispgrädde
2 dl sirap
2 dl strösocker
2 msk smör
3/4 dl hackad mandel
- Blanda grädde, sirap, socker och smör i en kastrull.
- Koka blandningen utan lock tills temperaturen är 125 grader eller tills den klarar kulprovet.
- Tillsätt mandeln.
- Fyll smeten i knäckformar.
Jag gör aldrig knäcken i micron, för jag tycker inte att den blir så god då. Utan jag kokar den på "gammalt vis". Sen har jag alltid sådana där knäckformar som inte fastnar.
Oj, vad knäcksugen jag blev nu !