• Trollens mamma

    Ananasrecept!

    Jag söker nåt gott recept med ananas.Har en hel ananas här hemma som borde ätas upp.Dessutom fyller mannen år imorgon,så kanske nån efterrätt el.paj?

  • Svar på tråden Ananasrecept!
  • ShuppShupp

    Ananaspaj är helt klart bland det godaste som finns!!

    Rekomenderar dig starkt att testa detta recept!
    Du kan ju byta ut burkananasen mot färsk ananas såklart

    Ingredienser
    PAJDEG:
    150 g smält smör
    3 dl vetemjöl
    1 dl socker
    1 tsk bakpulver

    FYLLNING:
    2 dl crème fraiche
    1 ½ dl socker
    2 tsk vaniljsocker
    1 ägg
    1 medelstor burk krossad ananas

    Tillagning
    Blanda alla ingredienser i degen och tryck ut i en pajform. Ställ in i kylen.
    Låt ananasen rinna av ordentligt i ett durkslag.
    Rör ihop crème fraiche, socker, vaniljsocker och ägg. Blanda sist i ananasen.
    Häll fyllningen i pajformen och grädda i ugn, 200°C, 12-20 minuter.
    Låt pajen svalna och servera den som den är eller förslagsvis med

  • Alter ego

    Kan bara instämma - den där ananaspajen är det absolut godaste jag vet!

  • ijacarina

    JAAAA det är verkligen SUUUUUPER gott. mums!

  • Lindblomman

    Hmm, gjorde en sån paj igår för jag blev så attans sugen efter att läst receptet. God, men hjälp vad slibbig den blev! Visst borde det funka om man drar ner lite på sockret i fyllningen?

  • smalin

    Denna pajen är den godaste jag vet.Men är väldigt god med rabarber oxå.Inte dumt men hallon heller för den delen.Servera med kall löst vispad grädde till så blir det pricken över iet.Mums!

  • AnnaK

    Toscasmet:
    100 g smör eller margarin
    ca 100 g flagad mandel
    1,5 dl socker
    2 msk vetemjöl
    4 msk mjölk
    1 ananas

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 225°.

    Dela ananasen på längden och sedan i klyftor. Tag bort stocken och skär loss klyftorna från skalet. Lägg ananasklyftorna i en smord ugnssäker form. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt övriga ingredienser. Koka upp under omrörning. Häll toscasmeten över ananasklyftorna.

    Grädda i mitten av ugnen ca 10 minuter eller tills ytan fått vacker färg. Servera med vaniljglass.

  • AnnaK

    Ananas- och bananpaj med kardemumma
    Ingredienser
    Beräknat för 4 portioner
    Deg:
    150 g färskost
    150 g smör
    2 3/4 dl mjöl
    2 tsk bakpulver

    Crème:
    200 g mandelmassa
    1 dl crème fraiche
    rivet skal från 1 citron
    saften från 1 citron
    1 st ägg
    2 tsk malen kardemumma
    2 dl mandel
    1/2 st ananas
    2 st bananer
    gräddfil till servering

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 180 grader.
    Blanda alla ingredienserna till degen.
    Platta ut degen i pajskalet, tryck upp det på kanterna. Använd mjöl på fingrarna så klibbar det mindre. Skär med kniv bort överflödig deg som krupit över kanten på pajformen.

    Riv mandelmassan, blanda ner crème fraiche och citronskal, vispa. Knäck i ägget och rör om. Häll i citronsaften och rör om ytterligare. Blanda ner kardemumman, grovhacka mandeln och rör i.

    Crème:
    Skär ananasen i stora tärningar och skiva bananerna i centimetertjocka skivor. Lägg frukten i pajskalet och häll på crèmen. Peta runt lite i formen så att crèmen blandar sig med frukten.
    Baka i ugnen i ca 40 minuter. Servera pajen med en klick gräddfil

  • sarik

    Ananaspajen är supergod. Själv brukar jag bjuda färsk ananas till vaniljglass. Dela upp ananasen och dela den i bitar. Värm en stekpanna. Häll i någon matsked smör i pannan och vänta tills det puttrat klart. Häll över ananas-bitar, strö över några teskedar socker, farinsocker och någon matsked sirap. Pudra över lite kanel och låt puttra på fyran tills sockret blir kola-aktigt. Ös över den kalla glassen och ät genast!

  • AnnaK

    Toscagratinerad ananas (4 portioner)

    Det här behöver du:
    1 stor färsk ananas

    Glasyr:
    100 g Smör
    1 dl socker
    2 msk vetemjöl
    2 msk Vispgrädde
    1 msk kanel
    100 g mandelspån

    2 dl Crème Fraiche till servering

    Så här gör du:
    Dela ananasen i fyra delar och skär ut fruktköttet, skiva det och lägg tillbaka i skalet. Lägg ananasklyftorna på ett ugnsfast fat.

    Smält smöret i en tjockbottnad kastrull och blanda ned resten av ingredienserna. Värm massan på svag värme (får ej koka) under försiktig omrörning tills alltsammans blandat sig och tjocknat.

    Bred toscan på ananasklyftorna. Grädda mitt i ugnen 10?12 minuter i 250 grader. Servera med vispad Crème Fraiche.

    Färsk ananas kan bytas ut mot burkananas. Denna rätt går också att variera med äpple eller päron.

  • AnnaK

    Isglass med banan och ananas
    Ingredienser
    Beräknat för 4 portioner
    1 st banan
    0,5 st färsk ananas eller 300 g konserverad
    1 st lime, saften från
    0,5 dl vatten
    1,5 msk sirap

    100 g mörk choklad
    2 dl kokos

    Gör så här:
    Skala bananen och ananasen. Pressa saften från limen. Mixa allt i en mixer. Smaksätt med lite sirap.

    Häll blandningen i glassformar och ställ in i frysen i ca 3 timmar. Smält chokladen i mikrovågsugnen eller över vattenbad på spisen. Ringla över chokladen och rulla isglassen i kokos. Servera genast eller förvara i frysen.

    Tips: Blir chokladen svår att hälla över glassen kan man blanda ner 0,5 msk matolja.

  • AnnaK

    Ananaskaka

    1 st ananas(er)
    225 g smör
    3 msk socker
    1 st vaniljstång
    2,5 dl vetemjöl
    1 st äggula(or)

    1.
    Hacka samman mjöl,1½ msk socker, 125 g smör och äggula till mördegen och arbeta snabbt ihop alltsammans till en deg. Låt sedan degen vila kallt i kylen ungefär 30 minuter.

    2.
    Sätt ugnen på 200 grader. Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Skala ananasen, skär den i 2 cm stora bitar och stek dem gyllenbruna i 100 g smör blandat med 1½ msk socker och fröna från vaniljstången.

    3.
    Lägg ananasen i en pajform eller i portionsformar och spar lagen. Kavla ut mördegen, täck ananasen med degen och grädda den i ugn ca 20 minuter.

    4.
    Låt den svalna något. Lossa sedan runt kanterna och stjälp upp kakan. Servera med lagen och ett par kulor vaniljglass.

Svar på tråden Ananasrecept!