Banan- och cashewnötsbröd med julens kryddor
I Meny vecka 46 2005
150 g rumsvarmt smör
1 msk ljus muskovadosocker
1 tsk vanillinsocker
2 ägg
5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk malen muskotnöt
1 tsk malen ingefära
½-1 tsk malen kanel
drygt 1 dl grovt hackade cashewnötter eller mandlar
1½ dl russin
ev. några droppar romarom eller 1-2 msk mörk rom om det finns
3 mogna bananer
smör och ströbröd till formen
Rör smör och muskovadosocker samt vanillinsocker smidigt. Rör ner ett ägg i taget, rör vidare, tills det blir en luftig, fluffig smet. Blanda vetemjöl med bakpulver, kryddorna, de hackade nötterna samt russin. Mosa bananerna med rom eller romarom i en skål. Vänd undan för undan ner mjöl- och kryddblandningen samt de mosade bananerna växelvis i äggsmeten. Smörj och häll i ströbröd i en brödform och häll i smeten. Släta till ytan och grädda brödet längst ner i 175° ugn i ca 70-80 minuter. Gör gärna ett stickprov. Tag ut brödet och låt det svalna i minst 15 minuter innan man kan stjälpa upp det.