• Sjöhästen

    Recept på hemmalagat marsipan?

    Är det någon som har ett bra och smarrigt recept på hemmalagad marsipan?
    Hälsningar Sjöhästen

  • Svar på tråden Recept på hemmalagat marsipan?
  • Fia a

    Hittade 2 recept

    Marsipan

    Har du tänkt på hur lätt det är att göra egen marsipan? Johan visar!

    Ingredienser

    port Uppdatera

    1 1/5 dl strösocker
    1/8 dl vatten
    220 g mandel
    choklad
    nötter
    syltade apelsinskal
    kardemumma
    Gör så här:
    Koka upp socker och vatten och låt puttra 2-3 minuter. Skålla mandeln och riv den fint. Rör ner mandeln i sockermassan och rosta i kastrullen 2-4 minuter. Häll över marsipanen i en bunke, täck över med plast och låt stå. Smaksätt marsipanen med t ex choklad, hackade nötter, apelsinskal eller kardemumma. Dela i små munsbitar.

    Marsipan
    När jag skall göra en neutral eller
    vaniljmarsipan använder jag:

    300 g Marcona mandlar från Spanien
    250 g socker
    50 g glukos
    100 g vatten (1 dl)
    (¼ Tahiti vaniljstång)

    Koka upp rikligt med vatten, lägg i mandeln och skålla den ett par minuter.
    Skala mandeln och låt den torka över natten. För att vara riktigt säker på att den är torr kan man torka mandeln 1 timme i ugn, (100 grader).
    Mixa mandeln till ett fint pulver i matberedare/mixer. Låt mandelpulvret ligga kvar i maskinen.
    Blanda socker och kallt vatten samt ev vaniljen (skrapa ur, och lägg i allt) i en liten kastrull. Koka upp och skumma ytan med t ex en tesil.
    Doppa en liten pensel i vatten och pensla ner sockerkristallerna som sitter på kastrullens insida.
    Tillsätt glykosen och koka sockerlagen till 122 grader, kontrollera temperaturen med en sockertermometer, eller gör fingerprovet, se nedan.
    Häll sockerlagen i matberedaren/mixern och kör ca 1 minut till marsipanmassa.
    Skrapa ur massan och lägg i plastfilm. Låt ligga och "mogna" över natten.
    Fingerprovet:
    Har du inte någon sockertermometer får du använda fingrarna. Doppa först tumme och pekfinger i kallt vatten. Fånga sedan snabbt upp lite av karamellen och doppa genast den och fingrarna i kallt vatten. När det går att forma en liten rund kula är karamellen tillräckligt kokt.

    Tips:
    Är marsipanen för hård, tillsätt lite sockerlag.
    Är marsipanen för lös, tillsätt försiktigt lite florsocker.
    Till pistasch tar du hälften pistaschmandel och hälften marcona mandel.
    Till valnöt använder du hälften valnötskärnor, (helst franska) och hälften marcona mandel.
    Till hasselnöt tar du hälften rostade hasselnötter, (Negreta, från spanien) och hälften marcona mandel.
    Till kokos tar du hälften riven kokos och hälften marcona mandel.

    Förvaring:
    Förvara marsipanen i kylskåp. Rumstemperera den före användning eller värm den försiktigt i mikro.

Svar på tråden Recept på hemmalagat marsipan?