Recept på hemmalagat marsipan?
Är det någon som har ett bra och smarrigt recept på hemmalagad marsipan?
Hälsningar Sjöhästen
Är det någon som har ett bra och smarrigt recept på hemmalagad marsipan?
Hälsningar Sjöhästen
Hittade 2 recept
Marsipan
Har du tänkt på hur lätt det är att göra egen marsipan? Johan visar!
Ingredienser
port Uppdatera
1 1/5 dl strösocker
1/8 dl vatten
220 g mandel
choklad
nötter
syltade apelsinskal
kardemumma
Gör så här:
Koka upp socker och vatten och låt puttra 2-3 minuter. Skålla mandeln och riv den fint. Rör ner mandeln i sockermassan och rosta i kastrullen 2-4 minuter. Häll över marsipanen i en bunke, täck över med plast och låt stå. Smaksätt marsipanen med t ex choklad, hackade nötter, apelsinskal eller kardemumma. Dela i små munsbitar.
Marsipan
När jag skall göra en neutral eller
vaniljmarsipan använder jag:
300 g Marcona mandlar från Spanien
250 g socker
50 g glukos
100 g vatten (1 dl)
(¼ Tahiti vaniljstång)
Koka upp rikligt med vatten, lägg i mandeln och skålla den ett par minuter.
Skala mandeln och låt den torka över natten. För att vara riktigt säker på att den är torr kan man torka mandeln 1 timme i ugn, (100 grader).
Mixa mandeln till ett fint pulver i matberedare/mixer. Låt mandelpulvret ligga kvar i maskinen.
Blanda socker och kallt vatten samt ev vaniljen (skrapa ur, och lägg i allt) i en liten kastrull. Koka upp och skumma ytan med t ex en tesil.
Doppa en liten pensel i vatten och pensla ner sockerkristallerna som sitter på kastrullens insida.
Tillsätt glykosen och koka sockerlagen till 122 grader, kontrollera temperaturen med en sockertermometer, eller gör fingerprovet, se nedan.
Häll sockerlagen i matberedaren/mixern och kör ca 1 minut till marsipanmassa.
Skrapa ur massan och lägg i plastfilm. Låt ligga och "mogna" över natten.
Fingerprovet:
Har du inte någon sockertermometer får du använda fingrarna. Doppa först tumme och pekfinger i kallt vatten. Fånga sedan snabbt upp lite av karamellen och doppa genast den och fingrarna i kallt vatten. När det går att forma en liten rund kula är karamellen tillräckligt kokt.
Tips:
Är marsipanen för hård, tillsätt lite sockerlag.
Är marsipanen för lös, tillsätt försiktigt lite florsocker.
Till pistasch tar du hälften pistaschmandel och hälften marcona mandel.
Till valnöt använder du hälften valnötskärnor, (helst franska) och hälften marcona mandel.
Till hasselnöt tar du hälften rostade hasselnötter, (Negreta, från spanien) och hälften marcona mandel.
Till kokos tar du hälften riven kokos och hälften marcona mandel.
Förvaring:
Förvara marsipanen i kylskåp. Rumstemperera den före användning eller värm den försiktigt i mikro.