När jag jobbade på café/restaurang.... Man slog ju såklart in allt på kassan och den räknar ju ut allt som ska betalas, men eftersom det rör sej om ganska så små summor så får man göra huvudräkning på växeln. Det handlar ju oftast inte om mer än en 500 som folk max handlar för, iaf när det gällde cafédelen. Sen finns det små enkla knep hur du snabbt räknar ut växeln som de ska ha tillbaka, och du lär dej ganska snabbt hur du gör.
Vi hade dock en miniräknare som låg på kassan om man skulle få riktigt hjärnsläpp
Men det är nästan lite pinsamt att börja knåpa på en sån inför kunden.
Men tänk dej att det som kunden handlat kostar 134 kronor och hon lämanr 200. Börja med att räkna upp mynten, den lilla delen på summan... som kunden ska ha tillbaka så det blir jämnt. Alltså plocka kronorna och räkna, 135, 135, 136 tills du kommer till 140, och sen plockar du sedlar så det blir upp till 200. 140 ( plocka en 50-lapp) 190, plocka en tia, vips tvåhundra. Hoppas du förstår....
Du går alltså bakifrån på summan och jobbar dej uppåt... =)
Det ÄR lätt, du kommer nog snart komma in i det.... Kortbetalning är skitlätt, bara att dra kort och slå in summa och sen få underskrift, det kommer gå på enkel rutin sen!
Lycka till med allt! =)