frityrsmet
har precis köpt en fritös och undrar om det när någon som har bra recept på frityrsmet.
har precis köpt en fritös och undrar om det när någon som har bra recept på frityrsmet.
Frityrsmet
Ingredienser
Portioner: 4
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1 1/2 dl vatten
1 äggvita
Gör så här
Vispa samman mjöl, bakpulver, salt och vatten till en klimpfri smet. Vispa äggvitan till ett fast skum och vänd i smeten. Doppa det som ska friteras i smeten. Fritera i en fritös eller stor gryta i 180°C olja, mät med hushållstermometer eller en bit vitt bröd som ska få fin färg och bli knaprig på ca 1 min. Fritera 2-4 min och låt rinna av på dubbelvikt hushållspapper.
kinesisk frityrsmet:
150 g vetemjöl
5 msk majsena
1,5 tsk bakpulver
2,3 dl vatten
0,5 tsk salt
2 msk olja
Gör så här:
Sikta ner mjölet, majsenan och bakpulvret i en bunke.
Vispa i vattnet, lite i taget. Det ska bli en slät smet. Låt svälla i minst 30 minuter.
Rör ner saltet och oljan när det är dags att fritera.
Se till att det du ska fritera är torrt innan du vänder dem i smeten.
Fritera till fin färg i 190 gradig olja.
Frityrsmet
1,5 tsk salt
1 dl öl
1/2 dl ljummet vatten (något mindre till bra konsistens)
1/2 dl olja
1 2/3 dl mjöl
2 st äggvitor
Rör ut mjölet i lite olja och vatten . Späd med resten av vätskan och krydda . Vispa vitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned dem i smeten.Smeten får inte vara för lös. Doppa det som skall friteras ismeten och fritera i olja. Denna frityrsmet kan användas till bla räkor. Om man vill göra tex friterad banan bytes saltet ut mot lite socker och ölet mot vatten
tack