• SandvikenMamma

    Vad gör man med färska dadlar?

    Jag fick ett recept av en kär vän, där en av ingredienserna var färska dadlar. Nu blev det hur mycket som helst över, och jag undrar: Vad kan jag göra för smaskigt med de?

  • Svar på tråden Vad gör man med färska dadlar?
  • ahlcec

    Du kan stoppa in ost i dem (i princip vilken sort som helst), linda in den i bacon och steka i ugnen i 200 grader tills baconet får färg.
    Eller så tar du mandariner och skalar, klyftar och lägger upp på ett fat. Strimla dadlar och strö över. Pudra på kanel och ha på granatäppelkärnor.

  • AnnaK

    25 stora dadlar, i lösvikt
    175 g Apetina feta
    Gör så här
    Skär ett snitt i varje dadel och ta bort kärnan. Skär osten i 25 bitar. Lägg en ostbit i varje dadel och tryck ihop.

  • AnnaK

    Valnötsbröd med dadlar
    Ingredienser
    Portioner: 20

    1 påse valnötter (50 g)
    12 dadlar (ca 175 g)
    1 pkt jäst (50 g)
    5 dl vatten
    ½ dl olja
    1 msk salt
    1 msk socker
    10 dl rågsikt
    4-5 dl vetemjöl

    Gör så här
    Hacka valnötterna grovt. Kärna ur och strimla dadlarna. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37ºC i en kastrull eller i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W), ca 1½ min. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, socker, dadlar, valnötter, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släppper bunkens kant. Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i två bitar. Forma varje bit till en avlång limpa. Lägg limporna på en bakpapperklädd plåt. Skär ett par skåror i varje limpa. Låt jäsa utan bakduk ca 20 minuter. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 250ºC, ca 5 minuter. Sänk värmen till 200ºC och grädda ytterligare ca 25 minuter.

    Låt brödet kallna på galler.

  • AnnaK

    Små tunnbrödspizzor med nötter, fikon och dadlar

    ca 12 port

    3 rektangulära mjuka tunnbröd
    6 dadlar
    6 torkade fikon eller mjuka aprikoser
    3 msk russin
    ½ dl glögg+3 msk vatten
    1 dl rostade och grovhackade mandlar eller nötter
    ½-1 dl blandade julnötter+1 knivsudd pepparkakskryddor
    50 g riven cheddar+20 g ädelost

    Häll glögg och vatten över russinen och låt de stå några timmar eller gärna över natten. Skär dadlar och fikon i mindre bitar. Rosta nötterna i en torr panna tills de doftar gott, strö över pepparkakskryddor och rosta med dem en liten stund. Dra av och låt kallna och hacka dem sedan lite grovt. Skär ut små pizzabottnar av tunnbrödet, runda eller kvadratiska. Lägg dem på en plåt som är klädd med bakplåtspapper. Rosta dem i ugnen på 200° i ca 3-4 minuter. Låt dem kallna. Tag upp russinen ur glöggmarinaden och låt de rinna av lite. Fördela de torkade frukttärningarna, russinen och nötter på varje pizzabotten och toppa slutligen med de 2 rivna ostsorterna. Sätt in i ugnen med grillslingan på tills osten har smält och börjar få lite fin färg. Servera varma till glöggen.

  • AnnaK

    Dadlar med krispigt bacon
    Ingredienser
    ca 20 st tandpetare

    ca 20 st färska dadlar
    ca 5 skiva(or) bacon

    Gör så här:
    Rulla 1/4 skiva bacon runt varje dadel. Lägg ner dadlarna med "baconskarven" neråt i en stekpanna och stek dem sedan runt om till dess att baconet blivit riktigt krispigt.

    Stick en tandpetare i varje dadel och servera!

  • AnnaK

    Kolatårta med dadlar
    Ingredienser
    portioner Uppdatera
    250 g urkärnade dadlar
    2 1/2 dl kokande vatten
    1 tsk bikarbonat
    4 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    1 nypa salt
    125 g smör
    3/4 dl socker
    2 ägg
    1 tsk vaniljsocker
    3 dl grädde
    2 1/2 dl råsocker
    50 g smör

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form led löstagbar kant, minst 20 centimeter i diameter. Lägg dadlarna i en skål och häll över det kokande vattnet och bikarbonaten och låt stå i 5 minuter tills dadlarna mjuknat.
    Vänd ihop mjöl, bakpulver och salt i en annan skål. Rör samman smör och socker för sig. Knäck i äggen i smöret och sockret ett i taget och vispa till en fluffig smet. Rör ner mjölblandningen och därefter dadelblandningen med vattnet. Tillsätt vaniljockret, blanda om och häll ner smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Koka ihop grädde och råsocker och vispa hela iden. Klicka ner smöret och låt kolasåsen sjuda i 3 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna några minuter. Lösgör den ur formen och gör små hål med en gaffel i kakans ovansida. Häll cirka i 1 dl av kolasåsen över kakan så att såsen rinner ner i de små hålen. Servera resten av såsen vid sidan av. Dekorera evenuellt med några extra dadlar.

  • AnnaK

    Apelsiner med dadlar och valnötter

    (4 portioner)

    9 apelsiner
    2 msk mörk eller ljus sirap
    3 dl grovhackade valnötter
    2 dl urkärnade torkade dadlar

    3 dl matlagningsyoghurt
    0,5 dl flytande honung
    svartpeppar Skala apelsinerna med kniv och skär dem i skivor. Lägg apelsinskivorna på ett stort fat. Ringla över sirapen och strö över valnötterna och dadlarna. Häll yoghurten i en skål och ringla över honungen.

    Peppra med lite svartpeppar över både yoghurten och apelsinerna. Servera yoghurten till apelsinerna.

  • AnnaK

    Chokladkonfektkaka med torkade frukter och mandlar
    I Meny vecka 48 2006

    Torkade fikon och dadlar tillsammans med nötter och mörk choklad gör att den här kakan smakar jul. Det är gott med vaniljgrädde eller glass till.

    200 g dadlar
    100 g torkade fikon (grovt hackade)
    300 g mörk choklad av god kvalité (grovt hackad)
    300 g rostade mandlar eller hasselnötter (hackade)
    1/2 tsk malen kardemumma
    6 äggvitor
    200 g strösocker
    smör till formen

    Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en kakform (ca 26 cm i diameter) med löstagbar botten väl med smör. Lägg dadlar, fikon, choklad, mandlar och kardemumma i matberedaren och kör tills det liknar kaksmulor. Häll äggvitorna i en skål. Vispa med elvisp och tillsätt sockret, lite i taget. Fortsätt att vispa tills det blivit en fast marängsmet. Blanda ner hackad frukt och choklad i marängsmeten med varsam hand. Häll smeten i formen. Släta till ytan och grädda kakan i ca 50-60 minuter eller tills den har stelnat. Kakan ska kännas fast men får gärna vara lite fuktig i mitten. Låt kakan svalna lite i formen innan kanten lossas. Strö gärna lite florsocker över före serveringen.

  • AnnaK

    Libanesiska dadlar
    25 dadlar
    250 g kesella
    25 mandlar
    1 msk florsocker
    rivet skal från två citrusfrukter (lime, apelsin eller citron)

    Kärna ur dadlarna försiktigt genom att skära en skåra i dem och pilla ut kärnan. Blanda kesella och rivet citrusskal och smaka av med florsocker så att smaken alltjämt är syrlig. Fyll dadlarna med kesellaröran och peta in en mandel som dekoration. Låt stå kallt före servering.

  • 19anna76

    linda bara in dom i bacon och stek på några minuter så baconet blir lite knaprigt...så himla enkelt och så jättegott!!!


    *^*^*^*^*Vi har alltid varandra*^*^*^*^*
Svar på tråden Vad gör man med färska dadlar?