Vad gör man med färska dadlar?
Jag fick ett recept av en kär vän, där en av ingredienserna var färska dadlar. Nu blev det hur mycket som helst över, och jag undrar: Vad kan jag göra för smaskigt med de?
Jag fick ett recept av en kär vän, där en av ingredienserna var färska dadlar. Nu blev det hur mycket som helst över, och jag undrar: Vad kan jag göra för smaskigt med de?
Du kan stoppa in ost i dem (i princip vilken sort som helst), linda in den i bacon och steka i ugnen i 200 grader tills baconet får färg.
Eller så tar du mandariner och skalar, klyftar och lägger upp på ett fat. Strimla dadlar och strö över. Pudra på kanel och ha på granatäppelkärnor.
25 stora dadlar, i lösvikt
175 g Apetina feta
Gör så här
Skär ett snitt i varje dadel och ta bort kärnan. Skär osten i 25 bitar. Lägg en ostbit i varje dadel och tryck ihop.
Valnötsbröd med dadlar
Ingredienser
Portioner: 20
1 påse valnötter (50 g)
12 dadlar (ca 175 g)
1 pkt jäst (50 g)
5 dl vatten
½ dl olja
1 msk salt
1 msk socker
10 dl rågsikt
4-5 dl vetemjöl
Gör så här
Hacka valnötterna grovt. Kärna ur och strimla dadlarna. Smula jästen i en bunke. Värm vattnet till fingervarmt, 37ºC i en kastrull eller i mikrovågsugnen på full effekt (max 800 W), ca 1½ min. Häll lite av vattnet över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, socker, dadlar, valnötter, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig för hand eller i maskin tills degen släppper bunkens kant. Låt jäsa övertäckt ca 40 minuter. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela i två bitar. Forma varje bit till en avlång limpa. Lägg limporna på en bakpapperklädd plåt. Skär ett par skåror i varje limpa. Låt jäsa utan bakduk ca 20 minuter. Grädda brödet i nedre delen av ugnen i 250ºC, ca 5 minuter. Sänk värmen till 200ºC och grädda ytterligare ca 25 minuter.
Låt brödet kallna på galler.
Små tunnbrödspizzor med nötter, fikon och dadlar
ca 12 port
3 rektangulära mjuka tunnbröd
6 dadlar
6 torkade fikon eller mjuka aprikoser
3 msk russin
½ dl glögg+3 msk vatten
1 dl rostade och grovhackade mandlar eller nötter
½-1 dl blandade julnötter+1 knivsudd pepparkakskryddor
50 g riven cheddar+20 g ädelost
Häll glögg och vatten över russinen och låt de stå några timmar eller gärna över natten. Skär dadlar och fikon i mindre bitar. Rosta nötterna i en torr panna tills de doftar gott, strö över pepparkakskryddor och rosta med dem en liten stund. Dra av och låt kallna och hacka dem sedan lite grovt. Skär ut små pizzabottnar av tunnbrödet, runda eller kvadratiska. Lägg dem på en plåt som är klädd med bakplåtspapper. Rosta dem i ugnen på 200° i ca 3-4 minuter. Låt dem kallna. Tag upp russinen ur glöggmarinaden och låt de rinna av lite. Fördela de torkade frukttärningarna, russinen och nötter på varje pizzabotten och toppa slutligen med de 2 rivna ostsorterna. Sätt in i ugnen med grillslingan på tills osten har smält och börjar få lite fin färg. Servera varma till glöggen.
Dadlar med krispigt bacon
Ingredienser
ca 20 st tandpetare
ca 20 st färska dadlar
ca 5 skiva(or) bacon
Gör så här:
Rulla 1/4 skiva bacon runt varje dadel. Lägg ner dadlarna med "baconskarven" neråt i en stekpanna och stek dem sedan runt om till dess att baconet blivit riktigt krispigt.
Stick en tandpetare i varje dadel och servera!
Kolatårta med dadlar
Ingredienser
portioner Uppdatera
250 g urkärnade dadlar
2 1/2 dl kokande vatten
1 tsk bikarbonat
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
125 g smör
3/4 dl socker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl grädde
2 1/2 dl råsocker
50 g smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form led löstagbar kant, minst 20 centimeter i diameter. Lägg dadlarna i en skål och häll över det kokande vattnet och bikarbonaten och låt stå i 5 minuter tills dadlarna mjuknat.
Vänd ihop mjöl, bakpulver och salt i en annan skål. Rör samman smör och socker för sig. Knäck i äggen i smöret och sockret ett i taget och vispa till en fluffig smet. Rör ner mjölblandningen och därefter dadelblandningen med vattnet. Tillsätt vaniljockret, blanda om och häll ner smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Koka ihop grädde och råsocker och vispa hela iden. Klicka ner smöret och låt kolasåsen sjuda i 3 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna några minuter. Lösgör den ur formen och gör små hål med en gaffel i kakans ovansida. Häll cirka i 1 dl av kolasåsen över kakan så att såsen rinner ner i de små hålen. Servera resten av såsen vid sidan av. Dekorera evenuellt med några extra dadlar.
Apelsiner med dadlar och valnötter
(4 portioner)
9 apelsiner
2 msk mörk eller ljus sirap
3 dl grovhackade valnötter
2 dl urkärnade torkade dadlar
3 dl matlagningsyoghurt
0,5 dl flytande honung
svartpeppar Skala apelsinerna med kniv och skär dem i skivor. Lägg apelsinskivorna på ett stort fat. Ringla över sirapen och strö över valnötterna och dadlarna. Häll yoghurten i en skål och ringla över honungen.
Peppra med lite svartpeppar över både yoghurten och apelsinerna. Servera yoghurten till apelsinerna.
Chokladkonfektkaka med torkade frukter och mandlar
I Meny vecka 48 2006
Torkade fikon och dadlar tillsammans med nötter och mörk choklad gör att den här kakan smakar jul. Det är gott med vaniljgrädde eller glass till.
200 g dadlar
100 g torkade fikon (grovt hackade)
300 g mörk choklad av god kvalité (grovt hackad)
300 g rostade mandlar eller hasselnötter (hackade)
1/2 tsk malen kardemumma
6 äggvitor
200 g strösocker
smör till formen
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en kakform (ca 26 cm i diameter) med löstagbar botten väl med smör. Lägg dadlar, fikon, choklad, mandlar och kardemumma i matberedaren och kör tills det liknar kaksmulor. Häll äggvitorna i en skål. Vispa med elvisp och tillsätt sockret, lite i taget. Fortsätt att vispa tills det blivit en fast marängsmet. Blanda ner hackad frukt och choklad i marängsmeten med varsam hand. Häll smeten i formen. Släta till ytan och grädda kakan i ca 50-60 minuter eller tills den har stelnat. Kakan ska kännas fast men får gärna vara lite fuktig i mitten. Låt kakan svalna lite i formen innan kanten lossas. Strö gärna lite florsocker över före serveringen.
Libanesiska dadlar
25 dadlar
250 g kesella
25 mandlar
1 msk florsocker
rivet skal från två citrusfrukter (lime, apelsin eller citron)
Kärna ur dadlarna försiktigt genom att skära en skåra i dem och pilla ut kärnan. Blanda kesella och rivet citrusskal och smaka av med florsocker så att smaken alltjämt är syrlig. Fyll dadlarna med kesellaröran och peta in en mandel som dekoration. Låt stå kallt före servering.
linda bara in dom i bacon och stek på några minuter så baconet blir lite knaprigt...så himla enkelt och så jättegott!!!