• Sthmtjej

    Morotskaka med kesella och dinkel??

    Är det någon som har ett recept på morotskaka med kesella istället för olja?

    tror ni att det fungerar bra att ha dinkelmjöl istället för vetemjöl?

    Ska laga en middag idag åt delvis en person som tänker mycket på vad hon äter, så kesella och dinkel borde göra det nyttigare..

  • Svar på tråden Morotskaka med kesella och dinkel??
  • AnnaK

    Morotskaka med Kesella
    Kategori: Mjuka kakor

    Antal portioner: 8

    Ingredienser:
    2-3 morötter (ca 300 g rivna)
    2 dl socker
    3 ägg
    1 dl Kesella
    3 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    1 apelsin
    1 1/2 dl Kesella
    2 msk florsocker
    1 1/2 tsk vaniljsocker

    Gör så här:
    Vispa ägg och socker pösigt. Skala och finriv morötterna. Blanda i kesella och morötter. Blanda mjölet med bakpulvret och rör ner detta i smeten. Riv det yttersta skalet och pressa sedan apelsinen. Tillsätt det rivna skalet (spara lite till garnering) samt 2 msk av saften och häll sedan smeten i en väl smord och bröad ugnsform (ca 1 1/2 l.) Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40-45 min. Låt kakan kallna. Blanda kesella med siktat florsocker och vaniljsocker. Bred glasyern över kakan.

  • AnnaK

    Tastelines morotskaka
    8 pers

    2.5 dl vetemjöl
    2.5 dl grahamsmjöl
    3.5 dl socker
    6 dl rivna morötter
    5 ägg
    0.5 tsk malen kryddnejlika
    2 tsk kanel
    2 tsk bakpulver
    saft och skal från en halv citron
    2 dl kesella mager 1% fett

    Glasyr:
    150 g philadelphia light
    1.5 dl florsocker
    Rivet skal från en citron
    1 tsk citronsaft

    Näringsinnehåll per portion
    Kalorier 402
    Protein 11,5 g
    Fett 7,5 g
    Kolhydrater 70 g
    Fibrer 2,4 g
    C-vitamin 4,4 mg

    Gör så här:

    1. Värm ugnen till 200 grader. Blanda vete och grahamsmjöl med strösocker, bakpulver, kanel och malen kryddnejlika.

    2. Riv citronskal och morötter. Pressa en 1/2 citron.

    3. Vispa upp äggen och rör ner rivet citronskal, citronsaft, morötter samt kesella.

    4. Rör sedan i blandningen med de torra ingredienserna.

    5. Häll smeten i en smord och bröad 2 liters form och grädda ca 1 timme i nedre delen av ugnen. Prova med en sticka, då stickan är torr är kakan klar.

    6. Mosa osten tillsammans med rivet citronskal, florsocker samt en tsk citronsaft. Bred på den avsvalnade kakan.

  • AnnaK

    Lättare morotskaka

    Glasyr
    150 g philadelphia light(funkar med lätt kesella)
    1,5 dl florsocker (funkar med enbart sötningsmedel)
    1 tsk rivet citronskal
    1 tsk citronskal

    Smet
    2,5 dl vetemjöl (dinkelmjöl)
    2,5 dl grahamsmjöl (grovt dinkelmjöl)
    3,5 dl socker (socker/sötningsmedel)
    6 dl rivna morötter
    5 st ägg
    0,5 tsk kryddnejlika
    2 tsk malen kanel
    2 tsk bakpulver
    0,5 st citron, skal +saft
    2 dl lätt kesella

    200 grader nedre delen av ugnen 1 h

    8 bitar á
    Protein:11,5g
    Fett:7,5g
    Kolhydrater:70g
    Fibrer:2,4g
    Kcal: 402

  • AnnaK

    Morotskaka
    av Nina Ahlm

    Visst kan man göra en god morotskaka utan en massa socker och smör! Det här receptet är bakat på dinkel. Dinkelmjöl av fullkorn ger saftigt bröd och degen är kladdigare än degar bakade med vetemjöl. Den ska vara kladdig. Då blir brödet/kakan som godast.

    Ger 1 kaka

    3 dl grovhackad färsk ananas
    2 1/2 dl rapsolja, gärna kallpressad
    1 dl hackade mandlar
    1 dl hackade hasselnötter
    2 dl grovriven morot
    1/2 tsk finrivet citronskal
    2 1/2 dl torkad frukt ex sultanrussin,päron eller aprikoser
    5 dl nakenhavre
    1 banan
    1 krm salt
    2 tsk kanel
    1/2 tsk kardemumma
    5-6 dl dinkelmjöl av fullkorn + 1,5 tsk bakpulver
    Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Rör i hop mjölet med bakpulvret först. Blanda sedan samman alla ingredienser till en riktigt klumpig men väl blandad deg/smet i en bunke. Klicka ner i smord avlång "kakform" . Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 45 minuter. Låt svalna på galler.

    Gott på morotskaka!

    1 1/2 dl philadelphia light
    1 msk flytande honung
    1 msk kanel
    ev hackad mörk choklad minst 72% kakaohalt
    Blanda ihop philadelphiaost med honung och bred över kakan. Pudra över med kanel och eventuellt hackad mörk choklad.

  • Sthmtjej

    Anna K. Hur varm ska ugnen vara till kladdkaka nr ett?
    Tusen tack för alla recept! Supersnällt!

Svar på tråden Morotskaka med kesella och dinkel??