• Caoa

    Nån kunnig om fisk & skaldjur..?

    Lite funderingar som jag hoppas få hjälp med...

    Var på västkusten och fiskade krabbtaskor sommaren -05. Frös in dem i saltlag och glömde bort dem. Nu hittade jag dem igen. Kan man använda dem, tror ni? Eller är de förstörda? Jag skulle vilja koka fond på dem, om det inte är risk att de är dåliga?

    Det är nästa fråga; nån som har ett bra recept på hur man får till en bra fond på krabbor? Har aldrig kokat egen fond, men skulle vilja prova...

    Sista frågan; Nåt riktigt gott och bra recept på förrätts soppa på nämnda krabb-fond? Får gärna innehålla annan fisk och/eller skaldjur också!

    Ska ha gäster på lördag och behöver er hjälp!!

  • Svar på tråden Nån kunnig om fisk & skaldjur..?
  • 68an

    Jag har ingen aning om hur lång tid dom kan förvaras i frysen men tänke rman på tex frysta kräftor så klarar ju dom ganska lång tid.

  • Caoa

    Hur lång tid klarar kräftor då? Det borde ju kunna vara samma sak, kan man väl tycka?

    Tack för svaret, förresten!

  • 68an

    Läser du denna länk så blir det kanske lättare för dig att avgöra ang. hållbarheten, eller så ringer du till ett fiskeri eller nå tliknande i morgon o frågar.

    Jag har ett supergott recept på en fisk/skaldjursgryta men den innehåller inte krabba men man kan ju alltid improvisera lite, säg till dom du vill ha det.

  • 68an

    Jag har tyvärr inga kräftor hemma som jag kan kolla på men jag har köpt många ggr kräftor som har varit 1 och 2 år gamla....men jag har iaf i frysen hummer och den är iaf minst 6 mån innan den måste ätas, har även krabba som jag köpte idag men den slängd ejag i frysen för att äta upp snart o där stod inget då jag var o kika.

    Jag är ju så dålig på sånt här, uppväxt i nordligaste sverige men en älskare av skaldjur, rimmar inte bra

  • Caoa

    tack gärna! Vill gärna ha soppreceptet om det skulle gå att ordna.

  • 68an

    Okej då får du det här!
    Bli inte avskräckt då de ser ut att va mycket ingrediensser och sen är den sååå god OCH uppskattad till max av alla som jag bjudit den på =)

    Gul fiskgryta

    För minst 4 vuxna matglada personer

    400 gram torskfile´
    300 gram laxfile´
    1 purjolök
    1 gul lök
    1-2 vitlöksklyftor
    1 msk tomatpure
    1 ½ tsk salt
    1 tsk timjan
    2-3 dl torrt vitt vin (billigaste på tetra fungerar bra)
    1 ½ fiskbuljongtärning
    1 pkt grädde
    1 burk creme fraiche
    1 pkt saffran
    2 dl vatten
    ca 300 gram räkor med skal
    1 burk musslor (rekommenderar abbas, dyra men klart bäst)
    Matlagningsmargarin

    Tina fisken om den är fryst. Skär den i bitar, 1,5 x 1,5 cm.
    Strimla purjon och hacka löken.
    Smält smör i en stor tjockbottnad kastrull eller i en stekgryta.
    Fräs löken så den blir glansig och genomskinlig, ej brynt.
    Pressa i vitlök.
    Rör ner tomatpuren, salt och timjan och låt allt fräsa kring 1 minut.

    Tillsätt vin och buljongtärningarna och låt det koka några minuter.

    Rör ner grädden, creme fraiche, vatten och saffran och sjud sen 15 minuter.

    Tillsätt fisken och sjud ca 5 minuter.

    Tillsätt dom skalade räkorna och musslorna och låt allt hettas upp och servera!

    Jag tycker att grytan är godast att servera till ett ljust mjukbröd, rostat bröd, baugette och en aioli eller vitlöksmajonnäs.

    Smaklig måltid

    Vitlöksmajonnäs
    2 dl majonnäs
    3-4 vitlöksklyftor
    1 tsk tomatpure
    1 tsk vinäger (tex vitvinsvinäger)
    1 krm salt
    lite cayennepeppar

  • Caoa

    Tack snälla. Blir den "såsig", som soppa, eller mer som typ kalops? Funderar bara på hur man ska servera, i vilka kärl, alltså. Du brukar inte ha potatis eller liknande till? Ska man äta med gaffel och kniv eller med sked?
    Konstiga frågor kanske, men ändå...

  • Lilja84
    Caoa skrev 2007-01-18 01:49:05 följande:
    Tack snälla. Blir den "såsig", som soppa, eller mer som typ kalops? Funderar bara på hur man ska servera, i vilka kärl, alltså. Du brukar inte ha potatis eller liknande till? Ska man äta med gaffel och kniv eller med sked?Konstiga frågor kanske, men ändå...
    Den är jättegod den soppan blir som en gryta nästan tycker jag men inte tillräckligt "tjock" i konsistensen för att äta med tex ris .. i alla i mitt tycke
    Livet kan ge dig skit ibland , men då plockar man upp det och slänger det i soporna
  • Lilja84

    Jag äter den med sked


    Livet kan ge dig skit ibland , men då plockar man upp det och slänger det i soporna
  • 68an

    Den blir mer som kalops, inte som en vanlig soppa. Jag serverar i djuptalrikar och vi äter med sked och det behövs absolut ingen potatis, ris osv tilld en, överflöd!

    Ett gott ljust bröd och en aioli som man har på en assiett...sen behövs inget mer än dryck. Jag älskar att dricka Lindemans vita till denna rätt.

  • 68an

    Ps. Inga konstiga frågor

    Nu blev jag hungrig *L* ...hoppar till kudden innan suget blir för stort. Natt!

  • Caoa

    Inga fler förslag på goda soppor eller fonder?

  • Caoa

    Puffar igen, nu så här på morgonkvisten...

Svar på tråden Nån kunnig om fisk & skaldjur..?