• Lena83

    små pajer

    Har ni några bra recept på små köttfärspajer, både på skalet och innehållet !!

  • Svar på tråden små pajer
  • AnnaK

    God köttfärspaj. Servera gärna med sallad. Ett recept på en god köttfärspaj helt enkelt.

    Tid: 75 minuter varav 40 minuter i ugnen

    4 portioner

    Du behöver:
    Pajdeg:
    2 ½ dl vetemjöl (eller 1 ½ dl vetemjöl och 1 dl grahamsmjöl)
    75 g margarin eller smör
    3/4 dl kesella

    Fyllning:
    1 stor gul lök eller 2 små
    2 msk margarin eller smör
    100 g champinjoner
    400 g köttfärs
    1 grön paprika
    1 tsk salt
    1 tsk timjan
    2 msk vetemjöl
    2 ½ dl vatten
    1 buljongtärning (kött eller grönsak)
    ½ dl chilisås

    Gör så här:
    Häll mjölet i en skål. Låt matfettet bli rumsvarmt och skär i mindre bitar. Finfördela matfettet i mjölet med fingertopparna. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form, nagga med en gaffel och ställ i kylen ca 30 minuter.

    Grädda pajskalet i 200 grader i 10-12 minuter tills det fått fin färg.

    Skala och hacka lök, skiva champinjonerna. Hetta upp en stekpanna med margarin eller smör. Fräs lök och champinjoner. Lägg över på ett fat.

    Bryn färsen i omgångar i margarin eller smör. Tillsätt svampen och löken. Skär paprikan i tärningar och blanda ner. Smaksätt med kryddor. Strö över mjöl och späd med vatten. Häll i chilisåsen. Smula ner buljongtärningen. Smaksätt med timjan och salt. Låt koka upp och puttra ca 5 minuter.

    Häll röran i pajskalet och grädda i 200 grader i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

  • AnnaK

    Anrells köttfärspaj
    Den här är god, farligt god. Bara jag tänker på den så kurrar det i magen. Även då jag är proppmätt!

    Ingredienser till 4 portioner (en stor paj):

    Pajdeg:
    2½ dl vetemjöl
    50 gram smör
    1-1½ dl Kesella

    Fyllning:
    400 gram nötfärs
    1 gul lök
    1 liten purjolök
    1 paprika (gärna röd)
    3 msk tomatpuré
    1½ msk soja
    1 dl köttbuljong (½-1 buljongtärning)
    ½ tsk salt
    1-2 krm svart och/eller vitpeppar
    1 krm cayennepeppar
    1 krm parikapulver
    2 ägg
    1 dl mjölk
    1 dl grädde
    1 tsk potatismjöl
    150 gram riven ost (gärna lagrad)
    margarin eller annat matfett titl stekning

    Tillagning:
    Finfördela smöret och mjölet i en bunke. Enklast sker detta med hjälp av en matberederade, där kniven får sköta finfördelningen. Blanda i Kesellan då smör och mjöl blandats väl, och blanda så att en jämn pajsmet uppstår. Kavla ut degen och tryck ut den med händerna i en pajform, så att ett jämnt lager täcker såväl botten som kanter på formen. Nagga degen med en gaffel, så att hål bildas relativt tätt i pajdegen.

    Skala och tärna löken i små bitar. Fräs löken och nötfärsen medelhög till hög värme i en järngryta eller stekpanna med relativt höga kanter under cirka 10 minuter. Skölj och skiva purjolöken och tärna paprikan (i cirka 1x1 cm stora tärningar). Lägg i purjolöken och parikan i fräset. Låt blandningen steka ytterligare cirka 5 minuter.

    Tillsätt tomatpuré, salt och kryddor (svart- och vitpeppar, cayennepeppar, paprikapulver och soja). Späd blandningen med buljongen (1 dl vatten och ½-1 köttbuljongtärning). Låt allt puttra på svag värme i cirka 5 minuter. Häll därefter i allt i pajdegen.

    Knäck äggen över en skål. Se till att inget skal kommer med ned i skålen. Tillsätt mjölken, grädden och potatismjölet och vispa eller rör om så att ingredienserna blandas. Häll blandningen över fyllningen i pajen. Strö slutligen över den rivna osten överst så att den täcker hela pajen.

    Grädda pajen mitt i ugnen, cirka 40 minuter i 200 grader.

    Fördjupning:
    Använd riktigt smör och inte margarin till pajdegen. Smaken påverkas avsevärt om smöret byts ut. Använd gärna en ganska smakrik och gräddig lagrad ost (t.ex. lagrad prästost) i stället för en mild och mager hårdost.

    Om ingredienserna till pajdegen finfördelas med händerna i stället för med matberedare kan degen behöva stå en stund i kylskåp för att bli lagom hård när den ska kavlas och tryckas ut i pajformen. Pajdegen förlorar aldrig på att stå ett dygn i kylskåp före användning.

    Servering:
    Servera pajen med en färsk grönsallad, gurka eller tomater. Pajen passar till såväl varmrätt som vickning.

    Förvaring/frysning/värmning:
    Pajen kan förvaras färdiggreddad i kylen i några dagar, eller kan frysas in för längre förvaring. Uppvärmning sker enklast i microvågsugn, annars på svag värme (150 grader) i vanlig ugn tills den blivit genomvarm.

  • AnnaK

    Köttfärspaj med sparris

    --------------------------------------------------------------------------------

    Pajdeg:
    3 dl mjöl (lite drygt)
    150 g margarin
    1 krm salt
    3 dl ost
    ½-1 dl vatten

    Köttfärsröra:
    3 hg köttfärs
    2 msk smör
    1 gul lök
    2 pressade vitlöksklyftor
    salt, peppar

    Sparrisstuvning:
    2 msk smör
    2 msk mjöl
    425 g sparris (burk)
    2 dl grädde
    1 dl riven ost
    salt, svartpeppar

    Drygt hälften av pajdegen används till botten och gräddas 10 min i 225 gr ugnsvärme.

    Fyll den färdigräddade pajbotten med köttfärsröran och sparrisstuvningen.

    Resterande pajdeg kavlas och läggs som lock.

    Grädda cirka 20 minuter i 225 grader.

  • Lena83

    kanon ! Tack så jätte mycket

    Någon mer ?
    Tänkte ha lite att välja på sen ska jag prova vilken som är godast och den ska jag bjuda på till vårt dop

Svar på tråden små pajer