• född med tur

    GI recept på lax?

    Dags för tjejmiddag igen. Skoj! Men behöver ett beprövat, gott och smidigt GI-recept på laxkotletter. Någon?

  • Svar på tråden GI recept på lax?
  • AnnaK

    Ugnsbakad laxfilé med svart-vit bönsallad
    Lax är numera billig mat, dessutom fullproppad med nyttiga Omeag3-fetter. Här i Klara Dessers recept kombinerat med en bönsallad på svarta bönor och blomkål. Gott, snyggt och med lågt GI!

    Receptet är hämtat ur Klara Dessers fina kokbok Klaras GI-mat.

    Ingredienser för 4 personer:

    4 st laxfiléer à 140 g
    smör till formen
    salt och peppar
    2 st burkar svarta bönor
    blomkålshuvud
    1 st rödlök
    2 st avokador
    citronsaft
    olivolja
    färsk basilika, timjan eller salvia

    Gör så här

    Sätt ugnen på 200 grader.

    Smörj en form och lägg i laxfiléerna. Salta och peppra.
    Ställ in formen i ugnen cirka 15 minuter.

    Under tiden
    Bryt små snygga buketter av de allra yttersta av delarna av ett blomkålshuvud. Blomkålen ska serveras rå, och då är den godare ju mindre bitar man tar.

    Öppna bönburkarna. Skölj bönorna i ett durkslag och låt rinna av.

    Skär rödlök och avocado i små bitar. Blanda med blomkålen och de svarta bönorna i en skål och ringla över en skvätt god olivolja och saften av en halv citron.

    Salta och peppra efter smak och ta gärna i lite färska örter, t.ex. basilika, timjan eller salvia.

  • AnnaK

    Asiatisk lax med risnudlar

    INGREDIENSER
    4 portioner

    4 laxkotletter, ca 115 g vardera

    2 tsk fem kryddor (kinesisk kryddblandning)

    300 g risvermiceller

    2 msk ljus soja

    2 tsk klar honung

    2,5 cm färsk ingefära, skalad och riven

    2 vitlöksklyftor, pressade

    1 stor morot, ca 125 g, skivad

    350 g champinjoner, avtorkade och skivade

    1 msk färsk koriander (kan uteslutas)

    nymalen svartpeppar

    SÅ GÖR DU
    1. Skölj laxkotletterna. Torka torrt med papper.

    2. Gnid in fem kryddor på laxens båda sidor. Smaksätt med svartpeppar. Ställ åt sidan i 30 min.
    3. Lägg nudlarna i en skål. Täck med kokande vatten. Låt stå i 15 min. Häll av och lägg nudlarna i en kastrull med kokande vatten. Koka 1 min. Häll av och håll nudlarna varma.
    4. Grilla laxkotletterna under varm grill i 7?10 min eller tills de är genomstekta. Vänd en gång efter halva tiden.
    5. Hetta upp en ytbehandlad stekpanna. Tillsätt soja, honung, ingefära, vitlök, morot och purjo. Woka i 3?4 min tills grönsakerna börjar bli mjuka. Tillsätt svampen och woka 2 min till.
    6. Lägg upp nudlarna på tallrik eller skål. Lägg på grönsaker och deras spad och sist laxen. Strö ev över koriander.

  • AnnaK

    Citronlax med korngrynstabbouleh

    4 bit(ar) laxfilé
    2 st morötter
    2 st röd paprika
    1 paket sockerärter, 200g
    1 dl purjolök(ar), hackad
    4 dl korngryn
    0,5 st hönsbuljongtärning(ar)
    1 msk citronsaft
    0,5 st citron(er), rivet skal
    salt och peppar

    Tillagning:

    1. Koka korngrynen enligt anvisningarna på förpackningen men välj buljong istället för salt.

    2. Skala och skär morötter och paprika i bitar, finhacka purjolöken. Koka morötterna nästan mjuka, lite tuggmotstånd skall vara kvar. Blanda kokta korngryn med grönsakerna.

    3. Tillsätt citronsaft och rivet citronskal och tillsätt salt och peppar efter smak. Stek fisken och servera med tabuleh.

    Familjetips! Om barnen inte gillar korngryn kan man göra couscous istället och blanda med grönsakerna.

    Näringsvärde per portion:
    Kcal: 321
    Kolhydrater: 23 g
    Protein: 25 g
    Fett: 14 g

  • AnnaK

    Kryddig lax med citronquinoapasta och haricot vertes

    4 st laxfilébitar, kryddade portionsbitar
    300 g quinoaspaghetti
    200 g haricots verts
    1 kruka(or) basilika
    0,5 kruka(or) timjan
    0,5 msk citronskal, rivet
    2 msk citronsaft
    1 msk olivolja
    1 dl parmesanost

    1. Koka quionoaspaghettin enligt anvisningar på paketet. Ångkoka haricots vertes i några minuter.

    2. Finhacka basilika och timjan, blanda i en skål med olivolja, rivet citronskal och citronsaft. Salta och peppra. Blanda detta med spaghettin och haricot vertes och hyvla över parmesanost.

    3. Stek färdigkryddad lax och servera med quinoaspaghettin.

    Näringsvärde per portion:
    Energi: 539 kcal
    Kolhydrater: 48 g
    Protein: 33 g
    Fett: 23 g

  • AnnaK

    Lax med ris- och bönsallad och sambalkryddad fraichedressing

    300 g lax
    0,5 st buljongtärning
    0,5 st citron(er)
    1 st avocado(s)
    3 dl svarta bönor, kokta
    2 dl ris, kokt
    2 dl frysta majskorn
    2 st tomat(er)
    0,5 st röd lök(ar)
    salt
    chilipulver
    Sås
    1 dl crème fraiche, lätt
    1 tsk sambal oelek
    salt

    1. Koka bönorna enligt anvisningarna. Koka riset eller använd rester. Skär laxen i kuber och pressa över lite citronsaft. Spar en klyfta som du pressar över salladen. Skär tomaten i bitar och finhacka löken. Blanda det kokta riset med tomat, majs och lök.

    2. Krydda med salt och chilipeppar och pressa över citron. Sjud laxen i buljongen några minuter. Lägg laxen på riset och servera med en klick sambal creme fraiche.

    Näringsvärde per portion:
    Kcal: 312
    Kolhydrater: 35 g
    Protein: 23 g
    Fett: 16 g

  • AnnaK

    Lax på rödbetssallad med quinoa, spenat, fetaost och valnötter

    4 st laxfilébitar, à 100 g
    3 st rödbetor
    1 påse babyspenat
    1 st rödlök, finhackad
    1 st vitlöksklyfta(or), finhackad
    2 dl quinoa
    4 dl grönsaksbuljong
    2 msk citronsaft
    100 g fetaost, mager, 10 %
    salt och peppar
    6 st valnötter

    1.Koka rödbetorna, skala och skär i bitar. Koka quinoan i buljongen cirka 25 minuter. Låt svalna lite.

    2. Lägg spenat i botten på ett salladsfat, lägg rödbetor och quinoan ovanpå. Pressa över citron och strö över lök och vitlök. Smula sedan över fetaosten och strö över nötterna delade i bitar.

    3. Stek laxen och krydda med salt och peppar. Pressa lite citron över och servera med salladen.

    Näringsvärde per portion:
    Energi: 386 kcal
    Kolhydrater: 23 g
    Protein: 27 g
    Fett: 20 g

  • AnnaK

    Limemarinerad lax med saffransdoftande bönragu

    300 g laxfilé
    1 st vitlöksklyfta(or), pressad
    1 paket saffran
    1 msk rapsolja
    0,8 l svarta bönor, kokta
    3 dl vatten
    3 msk fiskfond
    4 st tomat(er)
    0,5 st rödlök, strimlad
    1 st röd paprika, strimlad
    1 st chilipeppar, röd, strimlat
    Till servering:
    2 st lime
    limeskal, rivet,
    blandad sallad

    1. Skär laxen i kuber. Pressa limesaften över laxen och låt laxen marineras en stund medan resten förbereds.

    2. Fräs lök och vitlök försiktigt i oljan tillsammans med saffran.

    3. Häll i bönorna och hälften av fiskbuljongen, låt bönragun puttra några minuter. Tillsätt sedan tomater, paprika och chili.

    4. Koka resten av buljongen i en liten kastrull och låt laxentärningarna sjuda i ca 3-4 minuter. Tillsätt lite mer vatten om det saknas vätska. Ta upp laxen ur buljongen med en hålslev och servera laxen med bönragun och strö över lite rivet limeskal.

    Servera med en grönsallad och några limeklyftor.

    Näringsvärde per portion:
    Kcal: 324
    Kolhydrater: 25 g
    Protein: 26 g
    Fett: 13 g

  • AnnaK

    Pocherad lax med gräslökssås
    INGREDIENSER
    (4 portioner)

    1 msk finhackad schalottenlök

    600 g laxfilé utan skinn, skuren i fyra bitar

    2 1/2 dl fiskbuljong (vatten + tärning eller fond på flaska)

    2 1/2 dl torrt vitt vin

    pressad citron

    1 dl matlagningsgrädde

    2 msk skuren gräslök

    salt och peppar

    Tillbehör:

    Små kokta broccolibuketter och eventuellt couoscous eller ris

    SÅ GÖR DU:
    1 Blanda fiskbuljong, vin och hackad lök i en låg, vid kastrull. Pressa i cirka 1 tsk citron och koka upp. Lägg ner fisken, sänk värmen och sjud i cirka 5 minuter.
    2 Ta upp laxbitarna, lägg dem på fat, täck eventuellt med folie så att de inte kallnar.
    3 Koka ihop buljongen tills cirka 1 dl återstår. Slå på grädden och koka upp. Vänd ner gräslöken. Smaka av med salt och peppar. Lägg tillbaka laxen i såsen och låt fisken bli genomvarm.
    4 Servera laxen med såsen, kokta broccolibuketter och eventuellt coucous eller ris.

  • AnnaK

    Stekt lax med kokos och limesås med wokade sockerärter

    4 bit(ar) laxfilé
    1 burk(ar) kokosmjölk lätt
    0,5 st chili
    0,5 st lime, saft och skal
    0,5 st hönsbuljongtärning(ar)
    0,5 tsk fruktsocker
    maizena, såsredning
    2 st röd paprika
    2 paket sockerärter
    1 tsk rapsolja
    salt och peppar
    250 g äggnudlar, 1 paket

    1. Riv skalet av limefrukten. Kärna ur och finhacka chilin. Häll kokosmjölken i en kastrull.

    2. Tillsätt chili, fruktsocker, limesaft och skal samt buljongtärningen. Låt småkoka 10 minuter. Smaka av med salt och fruktsocker och red såsen med maizena såsredning.

    3. Stek laxen och koka nudlarna.

    4. Strimla paprikan och woka paprika och sockerärter i lite rapsolja.

    5. Smaka av grönsakerna med salt och peppar. Pressa lite citron eller limesaft över fisken.

    Näringsvärde per portion:
    Energi: 508 kcal
    Kolhydrater: 53 g
    Protein: 28 g
    Fett: 20 g

  • AnnaK

    Stekt lax på färgglad grönsaksbädd

    4 st laxfilé
    1 st röd paprika
    1 st gul paprika
    1 st rödlök
    4 port bulgur
    0,5 st citron(er)
    örtkryddor, färska
    1 msk olivolja
    salt och peppar

    1. Skölj och skär alla grönsaker i små tärningar. Koka bulgur enligt anvisningarna på förpackningen.
    2. Fräs grönsakerna i olivolja tills de mjuknat lite och blanda ner dem tillsammans med färdigkokt bulgur. Pressa i citronsaft och klipp i lite färska örtkryddor.
    3. Stek laxen några minuter per sida. Servera laxen på bulgur och grönsaksblandningen och servera med en bit bröd och citron.

    Näringsvärde per portion:
    Energi: 518 kcal
    Kolhydrater: 63 g
    Protein: 31 g
    Fett: 15 g

  • AnnaK

    Teriyakilax med wasabisoja

    4 bit(ar) laxfilé, ca 500g
    1,5 dl Teriyakimarinad
    400 g frysta wokgrönsaker
    1 msk matolja, till stekning
    Garnering
    1 tsk vita sesamfrön
    Sås
    1 dl soja, japansk
    1 tsk wasabi
    1. Lägg laxfileérna i marinad, ca 15 minuter.

    2. Tag upp laxen och torka av marinaden. Stek laxen ca 2-3 minuter på varje sida.

    3. Woka undertiden grönsakerna i en vid stekpanna på hög värme i lite matolja.

    4. Blanda ut sojan med lite wasabi. Smaka av så att det blir lagom starkt.

    5. Strö lite vita sesamfrön över den stekta laxen. Servera med nykokt basmatiris, wokgrönsaker och wasabisoja.

    Näringsvärde per portion:
    Kcal: 435
    Kolhydrater: 46 g
    Protein: 27,5 g
    Fett: 15,5 g

  • AnnaK

    Öppen lax- och tomatlasagne

    INGREDIENSER
    (4 portioner)

    4 portionsbitar laxfilé

    1 burk hela eller krossade tomater (gärna basilikakryddad)

    0,5 grönsaksbuljongtärning

    1 schalottenlök, finhackad

    1 msk tomatpuré

    salt, socker, svartpeppar

    8 lasagneplattor (alt 2 pkt färsk lasagne)

    1 kruka romansallad (eller andra grova salladsblad)

    riven parmesanost (eller annan stark hårdost)

    till servering:

    2 msk matyoghurt eller grekisk yoghurt

    SÅ GÖR DU:
    1 Koka lasagneplattorna enligt anvisning på paketet (om du använder färsk lasagne, så vänta med att koka plattorna tills du lagt ner fisken i såsen).

    Medan pastan kokar:
    2 Skala och hacka löken fint. Lägg den i en vid kastrull tillsammans med tomater, buljongtärning och tomatpuré. Sjud såsen i några minuter tills den börjar tjockna. Smaka av med salt, svartpeppar och några korn socker.
    3 Dela laxen i mindre bitar och lägg ner dem i såsen. Sänk värmen och sjud fisken försiktigt i 3-4 minuter, beroende på hur du önskar fisken.
    4 Varva de väl avrunna lasagneplattorna med sallads-blad och lax- och tomatsås. Klicka lite matyoghurt på toppen och strö över riven ost.

  • född med tur

    Upptäckte nu att alla recept kom från dig AnnaK. Har du lagat alla? Vilken kröver minst jobb och passar bäst på en tjejmiddag?

Svar på tråden GI recept på lax?