Tips på falukorv ??
Har ni några tips på vad man kan göra med falukoren ??
Jag göra någon maträtt på falukorv i dag men vet inte vad jag ska göra.
Har ni några tips på vad man kan göra med falukoren ??
Jag göra någon maträtt på falukorv i dag men vet inte vad jag ska göra.
Häll krossade tomater i en ugnsform, hacka ner lite lök, champinjoner (färska eller på burk)
Krydda med salt och "pizzakrydda" lägg i korven in i ugn!
Jag brukar dela den i bitar och bryna den lätt.
Koka pastan o häll sen upp lite mer än hälften i en ugnsform. Häll över falukorven o sen resten av pastan.
Gör en äggstanning och häll över o in i ugnen till stanningen börjar stelna. När det börjar stelna ta ut o lägga över lite ost för översta pastan kan bli lite hård o in i ugnen tills osten smält!
korv stroganoff! helt klart. Korv, lök, matlagningsgrädde, tomatpuré, soya, vitlök, oregano, salt o peppar!
Falukorv på äppelbädd
4 pers
Skala och hacka 1 gul lök, skala och grovriv 2 äpplen. Fräs lök och äpple i smör i en stekpanna på svag värme.
Blanda i 2 msk senap, 2 msk ketchup och gärna lite smulad dragon. Lägg över det i en ugnssäker form.
Drag skinnet av 400 g falukorv och skär den i skivor. Lägg dem i formen. Strö över lite riven ost och gratinera rätten i 225° ugnsvärme 15-20 min.
Servera med kokt pasta och grönsaker.
Falukorvsfavoriten
300 g falukorv
1 röd paprika
1/2 grön squash ca 200 g
1/2 purjolök
1/2 paket minimajs
1 vitlöksklyfta
25 g smör
2 msk honung
2 tsk salt
1 tsk vitpeppar
4 port
Ansa purjolöken och paprikan.
Skär korv, paprika, squash, purjolök och minimajs i små bitar.
Hacka vitlöken grovt.
Hetta upp smöret i en teflonpanna.
Lägg i vitlökshacket och fräs någon minut.
Häll i korv- och grönsaksbitarna.
Stek några minuter, tillsätt litet vatten om det ser ut att bli för brunt.
Blanda i salt, peppar, honung och ev litet vatten.
Låt småputtra ett par minuter.
Servera med couscous eller ris.
Höstgryta med korv
3 morötter
1 liten kålrabbi
2 palsternackor
1 stor purjolök
2 msk smör
salt och peppar efter egen smak
300-400 g mager falukorv
1 tsk riven ingefärsrot
2 dl matlagningsyoghurt
2 tsk vetemjöl
4 port
De färska rotsakerna är lättkokta och smakar extra gott när de får ha lite spänst kvar.
Den här grytan smaksätts med lite riven ingefära och yoghurt.
Ansa och skala rotsakerna.
Skölj purjolöken noga och skär sedan alltsammans i bitar.
Bryn dem långsamt i smöret. Rör om ofta.
Smaksätt med salt och peppar.
Strimla korven och låt den steka med över starkare värme.
Blanda yoghurten med ingefäran och mjölet.
Rör ned det i grytan och låt det puttra en stund.
Servera grytan till pasta, ris eller kokt potatis.
Korv i currysås
4 port nykokt ris
400 g falukorv
1 gul lök
1 1/22 tsk curry
2 msk margarin
2 msk vetemjöl
4 dl buljong
1 syrligt äpple
200 g djupfrysta ärter
ca 4 port
Extra festlig blir korven om man lägger den i en risrand men det går naturligtvis lika bra att ha en skål ris bredvid.
Drag skinnet av korven och skär den i strimlor. Skala och hacka löken.
Fräs margarinet med curryn i en kastrull. Tillsätt korven och låt det fräsa några minuter.
Strö över mjölet och rör om. Späd med buljong under omrörning. Låt det puttra några minuter.
Skala och riv äpplet. Rör ner äpple och ärter i korvkastrullen.
Låt det puttra under lock ca 5 minuter. Smaka av med salt.
Skölj en ringform med hett vatten. Packa ner det nykokta riset i den.
Stjälp genast upp riset på ett serveringsfat och fyll hålet med korvröran.
Enkla korvgrytan
Hacka och bryn 1 lök
Skär korven i stavar eller kuber bryn dom lätt
Häll i en burk tomatkross
salta, peppra, sockra 1½ tsk, ev grillkrydda.
Servera med pasta.
Chili con korv
4 port
400 g falukorv
1 gul lök
smör
2 1/2 dl Kelda italiensk tomatsås
1 burk vita eller kidney bönor, ca 400 g
Gör så här
Skär korven i strimlor. Skala och hacka löken. Stek korven i smör tillsammans med löken i en stekpanna. Häll i såsen. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda ner bönorna i stekpannan. Låt allt sjuda några minuter. Servera med sallad.
Faluwok
Buffé nr 4 2006, sid 28
Ingredienser
Portioner: 4
2 morötter
500 g vitkål (1/2 vitkålshuvud)
2 msk olja
400 g falukorv
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 1/2 dl vatten
2 msk fransk senap
2 hela saltgurkor (alt ättiksgurka)
1/2 dl hackad persilja
TILLBEHÖR
kokt potatis
grovt bröd
Gör så här
1. Skala och skär morötterna i slantar. Skölj och strimla vitkålen.
2. Woka morötter och kål i oljan i en wok eller stor stekpanna.
3. Skär falukorven i strimlor och låt fräsa med i woken någon minut.
4. Smula ner buljongtärningen. Häll i vatten och senap i woken. Låt puttra ca 5 minuter.
5. Skär ättiksgurkan i strimlor och blanda ner i pannan.
6. Strö över persilja och servera med kokt potatis och gärna ett grovt bröd.
Sjömanskorv
Ingredienser
Portioner: 4
500 g falukorv
2 gula lökar
12 potatisar medelstora
2 msk smör eller margarin
2 dl vatten
1 buljongtärning
2 msk senap grovkornig
2 lagerblad
1/2 flaska öl á 33 cl
salt
svartpeppar
persilja
SERVERING:
2 dl lättcrème fraiche
Gör så här
Skiva falukorven. Skala och skiva lök och potatis. Koka potatisen i saltat vatten 3-4 min. Stek löken och korven i lite matfett.
Koka upp vattnet och tillsätt buljongtärning, senap och lagerblad. Varva potatis, korv och lök i en ugnssäker form. Krydda lätt. Häll över buljong och öl. Grädda i 200°C, ca 30 minuter. Hacka persiljan och strö över.
Servera sjömanskorven med lätt crème fraiche.
Vild korv stroganoff
Buffé nr 1 2006, sid 23
Ingredienser
Portioner: 4
400 g mager falukorv
1 gul lök
1/2 msk smör
2 dl lättcrème fraiche
2 msk outspädd svartvinbärssaft eller vinbärsgelé
1/2 dl vatten
1 köttbuljongtärning
5 krossade enbär
1 tsk timjan
1-2 msk hackad färsk timjan eller persilja
Gör så här
1.Skär korven i strimlor. Skala och hacka löken.
2.Fräs det i smör i en stekpanna.
3.Blanda lättcrème fraiche, saft,vatten, smulad buljongtärning, enbär och timjan i en skål.
4.Häll allt i stekpannan. Låt det koka några minuter.
5.Strö över timjan eller persilja. Servera med kokt ris och broccoli.
Falukorv med pizzasmak
Buffé nr 3 2003, sid 6
Ingredienser
Portioner: 4
600 g falukorv, gärna mager
ca 1 dl tomat- pastasås
1 tsk pizzakrydda
2-3 dl riven pizzaost
4 portioner potatismos
klippt gräslök
1. Ta bort skinnet på korven och skär den i långa, drygt 1/2 centimeter tjocka skivor längs med. Lägg dem i en liten långpanna eller form.
2. Bre på pastasås. Krydda med pizzakrydda och strö över riven ost.
3. Sätt ugnen på ca 250°C eller max. Placera pannan högt upp i ugnen under grillelementet och grilla i 5?7 minuter, tills osten fått fin färg.
Servera med potatismos, gräslök och gärna en sallad.
Faluburgare
Buffé nr 1 1998, sid 33
Ingredienser
Portioner: 4
300 g falukorv
4 hamburgerbröd
2 tomater
1 dl majonnäs
½ dl bostongurka
½ dl chilisås
1 dl strimlad/skuren isbergssallad
Gör så här
Skär korven i 8 skivor. Dela bröden. Skiva tomaterna. Stek eller grilla korvskivorna på hög värme.
Blanda samman majonnäs, bostongurka och chilisås.
Fördela salladen på underbröden. Ringla över dressingen. Lägg på korv-, tomat- och brödskivor.
2 tips
FALUKORV I UGN
Hel/halv falukorv.
Skär ut som en V-grop på ovansidan längs hela korven (ganska djup) och fyll med salsa.
Servera med sallad och potatismos.
KORVGRYTA
1 falukorv
1 kålrot
2 lökar
4-5 potatis
Grönsaks buljong
Skär allt i relativt små tärningar, förutom löken som du skär först halva, sedan halvorna på halva.
Koka först kålrotsbitarna tills dom är halvklara i vatten med 2 grönsaksbuljonger i, häll i potatisen och koka allt tills det nästan är klart. Häll ned korven och löken och koka tills det är klart.
Servera med hårt bröd.
Falukorvslasagne
Ingredienser
Portioner: 4
1 gul lök
1 liten squash (ca 200 g)
1 msk olja
400 g falukorv
1 burk krossade tomater (400 g)
1 tsk oregano
1 tsk paprikapulver
½-1 tsk salt
1 krm peppar
½ dl vetemjöl
8 dl mjölk
smör eller margarin
12 lasagneplattor
2 dl riven ost
Gör så här
Skala och finhacka löken. Skölj squashen och skär den i små tärningar.
Fräs lök och squash i olja i en stekpanna.
Skär falukorven i små tärningar och låt dem fräsa med. Häll över de krossade
tomaterna. Smaka av med oregano, paprikapulver, salt och svartpeppar. Låt röran puttra ca 5 min.
Vispa ut vetemjöl i 1 dl mjölk i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och matfettet. Koka upp och låt såsen koka ca 3 min. Vispa hela tiden så att inte såsen bränner fast i botten. Smaka av med salt och peppar.
Häll lite sås i botten på en ugnssäker form. Lägg ut 3 lasagneplattor. Häll på 1/3 av korvröran. Fortsätt sen att varva sås, lasagneplattor och korvröra. Det översta lagret ska vara lasagneplattor med sås på.
Strö över osten. Sätt in i ugnen i 200°C, i ca 30 min tills
lasagneplattorna är mjuka.
Fest med marinerad falukorv & grönsaker
Buffé nr 1 1999, sid 26
Ingredienser
Portioner: 8
1 kg mager falukorv
1 liten purjolök
MARINAD:
1 dl majsolja eller solrosolja
½ dl torrt vin
1 vitlöksklyfta
2 tsk ljus dijonsenap
RÖDBETSSALLAD:
5 rödbetor
4 msk olja
1 msk pressad citron
salt
svartpeppar
1 ask finklippt kryddkrasse
MOROTSSALLAD:
8 små morötter
1 stor hackad rödlök
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
Dra skinnet av korven och skär den i tunna skivor. Lägg upp dem på fat. Finstrimla purjon och strö över.
Blanda marinaden efter eget tycke. Vitlöken kan pressas eller hackas, vilket ger olika smak, mängden kajenn och senap kan varieras.
Slå marinaden över korven och låt den dra i ca 30 minuter i kylen. Servera med något eller några av grönsakstillbehören.
Rödbetssallad:
Skala och riv rödbetorna. Kokta kalla rödbetor kan också användas.
Blanda en dressing av olja, pressad citron, salt och svartpeppar och slå över. Vänd ner en ask finklippt kryddkrasse.
Morotssallad:
Råriv morötterna och blanda dem med en stor hackad rödlök.
Gör samma dressing som till rödbetorna och slå över salladen.
Tack för alla recepten !!
Falugulasch
4 port.
400-500g falukorv
2 stora gula lökar
1 purjolök
1-2 msk smör eller margarin
2 tsk paprikapulver
2 msk chilisås
2 dl gräddfil
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1. Skär korven i tärningar och hacka löken. Strimla den ansade purjolöken.
2. Låt lök och purjolök fräsa mjukt i fett utan att ta färg. Lägg i korven, paprikapulver och chilisås. Tillsätt gräddfilen, rör om och låt det bli genomvarmt men inte koka för länge då kan det skära sig.
3. Salta, peppra och servera gulaschen till ris eller pasta. Sallad är gott till.