• Lizen1982

    Tips på falukorv ??

    Har ni några tips på vad man kan göra med falukoren ??
    Jag göra någon maträtt på falukorv i dag men vet inte vad jag ska göra.

  • Svar på tråden Tips på falukorv ??
  • Tigertofflan

    Häll krossade tomater i en ugnsform, hacka ner lite lök, champinjoner (färska eller på burk)
    Krydda med salt och "pizzakrydda" lägg i korven in i ugn!


    Mamma till Leo -02♥Tim -04♥Sam -05
  • Jiie

    Jag brukar dela den i bitar och bryna den lätt.
    Koka pastan o häll sen upp lite mer än hälften i en ugnsform. Häll över falukorven o sen resten av pastan.
    Gör en äggstanning och häll över o in i ugnen till stanningen börjar stelna. När det börjar stelna ta ut o lägga över lite ost för översta pastan kan bli lite hård o in i ugnen tills osten smält!

  • Hannnna

    korv stroganoff! helt klart. Korv, lök, matlagningsgrädde, tomatpuré, soya, vitlök, oregano, salt o peppar!

  • AnnaK

    Falukorv på äppelbädd

    4 pers

    Skala och hacka 1 gul lök, skala och grovriv 2 äpplen. Fräs lök och äpple i smör i en stekpanna på svag värme.
    Blanda i 2 msk senap, 2 msk ketchup och gärna lite smulad dragon. Lägg över det i en ugnssäker form.
    Drag skinnet av 400 g falukorv och skär den i skivor. Lägg dem i formen. Strö över lite riven ost och gratinera rätten i 225° ugnsvärme 15-20 min.
    Servera med kokt pasta och grönsaker.

  • AnnaK

    Falukorvsfavoriten
    300 g falukorv
    1 röd paprika
    1/2 grön squash ca 200 g
    1/2 purjolök
    1/2 paket minimajs
    1 vitlöksklyfta
    25 g smör
    2 msk honung
    2 tsk salt
    1 tsk vitpeppar

    4 port

    Ansa purjolöken och paprikan.
    Skär korv, paprika, squash, purjolök och minimajs i små bitar.
    Hacka vitlöken grovt.
    Hetta upp smöret i en teflonpanna.
    Lägg i vitlökshacket och fräs någon minut.
    Häll i korv- och grönsaksbitarna.
    Stek några minuter, tillsätt litet vatten om det ser ut att bli för brunt.
    Blanda i salt, peppar, honung och ev litet vatten.
    Låt småputtra ett par minuter.
    Servera med couscous eller ris.

  • AnnaK

    Höstgryta med korv
    3 morötter
    1 liten kålrabbi
    2 palsternackor
    1 stor purjolök
    2 msk smör
    salt och peppar efter egen smak
    300-400 g mager falukorv
    1 tsk riven ingefärsrot
    2 dl matlagningsyoghurt
    2 tsk vetemjöl

    4 port

    De färska rotsakerna är lättkokta och smakar extra gott när de får ha lite spänst kvar.
    Den här grytan smaksätts med lite riven ingefära och yoghurt.

    Ansa och skala rotsakerna.
    Skölj purjolöken noga och skär sedan alltsammans i bitar.
    Bryn dem långsamt i smöret. Rör om ofta.
    Smaksätt med salt och peppar.
    Strimla korven och låt den steka med över starkare värme.
    Blanda yoghurten med ingefäran och mjölet.
    Rör ned det i grytan och låt det puttra en stund.
    Servera grytan till pasta, ris eller kokt potatis.

  • AnnaK

    Korv i currysås
    4 port nykokt ris
    400 g falukorv
    1 gul lök
    1 1/2­2 tsk curry
    2 msk margarin
    2 msk vetemjöl
    4 dl buljong
    1 syrligt äpple
    200 g djupfrysta ärter

    ca 4 port

    Extra festlig blir korven om man lägger den i en risrand men det går naturligtvis lika bra att ha en skål ris bredvid.

    Drag skinnet av korven och skär den i strimlor. Skala och hacka löken.
    Fräs margarinet med curryn i en kastrull. Tillsätt korven och låt det fräsa några minuter.
    Strö över mjölet och rör om. Späd med buljong under omrörning. Låt det puttra några minuter.
    Skala och riv äpplet. Rör ner äpple och ärter i korvkastrullen.
    Låt det puttra under lock ca 5 minuter. Smaka av med salt.
    Skölj en ringform med hett vatten. Packa ner det nykokta riset i den.
    Stjälp genast upp riset på ett serveringsfat och fyll hålet med korvröran.

  • VinTiff

    Enkla korvgrytan

    Hacka och bryn 1 lök
    Skär korven i stavar eller kuber bryn dom lätt
    Häll i en burk tomatkross
    salta, peppra, sockra 1½ tsk, ev grillkrydda.

    Servera med pasta.


    Är sex snuskigt? Bara om det görs bra.
  • AnnaK

    Chili con korv

    4 port
    400 g falukorv
    1 gul lök
    smör
    2 1/2 dl Kelda italiensk tomatsås
    1 burk vita eller kidney bönor, ca 400 g
    Gör så här
    Skär korven i strimlor. Skala och hacka löken. Stek korven i smör tillsammans med löken i en stekpanna. Häll i såsen. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda ner bönorna i stekpannan. Låt allt sjuda några minuter. Servera med sallad.

  • AnnaK

    Faluwok
    Buffé nr 4 2006, sid 28

    Ingredienser
    Portioner: 4

    2 morötter
    500 g vitkål (1/2 vitkålshuvud)
    2 msk olja
    400 g falukorv
    1/2 grönsaksbuljongtärning
    1 1/2 dl vatten
    2 msk fransk senap
    2 hela saltgurkor (alt ättiksgurka)
    1/2 dl hackad persilja

    TILLBEHÖR
    kokt potatis
    grovt bröd

    Gör så här
    1. Skala och skär morötterna i slantar. Skölj och strimla vitkålen.
    2. Woka morötter och kål i oljan i en wok eller stor stekpanna.
    3. Skär falukorven i strimlor och låt fräsa med i woken någon minut.
    4. Smula ner buljongtärningen. Häll i vatten och senap i woken. Låt puttra ca 5 minuter.
    5. Skär ättiksgurkan i strimlor och blanda ner i pannan.
    6. Strö över persilja och servera med kokt potatis och gärna ett grovt bröd.

  • AnnaK

    Sjömanskorv
    Ingredienser
    Portioner: 4

    500 g falukorv
    2 gula lökar
    12 potatisar medelstora
    2 msk smör eller margarin
    2 dl vatten
    1 buljongtärning
    2 msk senap grovkornig
    2 lagerblad
    1/2 flaska öl á 33 cl
    salt
    svartpeppar
    persilja

    SERVERING:
    2 dl lättcrème fraiche

    Gör så här
    Skiva falukorven. Skala och skiva lök och potatis. Koka potatisen i saltat vatten 3-4 min. Stek löken och korven i lite matfett.

    Koka upp vattnet och tillsätt buljongtärning, senap och lagerblad. Varva potatis, korv och lök i en ugnssäker form. Krydda lätt. Häll över buljong och öl. Grädda i 200°C, ca 30 minuter. Hacka persiljan och strö över.

    Servera sjömanskorven med lätt crème fraiche.

  • AnnaK

    Vild korv stroganoff
    Buffé nr 1 2006, sid 23

    Ingredienser
    Portioner: 4

    400 g mager falukorv
    1 gul lök
    1/2 msk smör
    2 dl lättcrème fraiche
    2 msk outspädd svartvinbärssaft eller vinbärsgelé
    1/2 dl vatten
    1 köttbuljongtärning
    5 krossade enbär
    1 tsk timjan
    1-2 msk hackad färsk timjan eller persilja

    Gör så här
    1.Skär korven i strimlor. Skala och hacka löken.
    2.Fräs det i smör i en stekpanna.
    3.Blanda lättcrème fraiche, saft,vatten, smulad buljongtärning, enbär och timjan i en skål.
    4.Häll allt i stekpannan. Låt det koka några minuter.
    5.Strö över timjan eller persilja. Servera med kokt ris och broccoli.

  • AnnaK

    Falukorv med pizzasmak
    Buffé nr 3 2003, sid 6

    Ingredienser
    Portioner: 4

    600 g falukorv, gärna mager
    ca 1 dl tomat- pastasås
    1 tsk pizzakrydda
    2-3 dl riven pizzaost
    4 portioner potatismos
    klippt gräslök

    1. Ta bort skinnet på korven och skär den i långa, drygt 1/2 centimeter tjocka skivor längs med. Lägg dem i en liten långpanna eller form.
    2. Bre på pastasås. Krydda med pizzakrydda och strö över riven ost.
    3. Sätt ugnen på ca 250°C eller max. Placera pannan högt upp i ugnen under grillelementet och grilla i 5?7 minuter, tills osten fått fin färg.
    Servera med potatismos, gräslök och gärna en sallad.

  • AnnaK

    Faluburgare
    Buffé nr 1 1998, sid 33

    Ingredienser
    Portioner: 4

    300 g falukorv
    4 hamburgerbröd
    2 tomater
    1 dl majonnäs
    ½ dl bostongurka
    ½ dl chilisås
    1 dl strimlad/skuren isbergssallad

    Gör så här
    Skär korven i 8 skivor. Dela bröden. Skiva tomaterna. Stek eller grilla korvskivorna på hög värme.

    Blanda samman majonnäs, bostongurka och chilisås.

    Fördela salladen på underbröden. Ringla över dressingen. Lägg på korv-, tomat- och brödskivor.

  • Catchie80

    2 tips

    FALUKORV I UGN

    Hel/halv falukorv.
    Skär ut som en V-grop på ovansidan längs hela korven (ganska djup) och fyll med salsa.

    Servera med sallad och potatismos.

    KORVGRYTA

    1 falukorv
    1 kålrot
    2 lökar
    4-5 potatis
    Grönsaks buljong

    Skär allt i relativt små tärningar, förutom löken som du skär först halva, sedan halvorna på halva.

    Koka först kålrotsbitarna tills dom är halvklara i vatten med 2 grönsaksbuljonger i, häll i potatisen och koka allt tills det nästan är klart. Häll ned korven och löken och koka tills det är klart.

    Servera med hårt bröd.

  • AnnaK

    Falukorvslasagne
    Ingredienser
    Portioner: 4

    1 gul lök
    1 liten squash (ca 200 g)
    1 msk olja
    400 g falukorv
    1 burk krossade tomater (400 g)
    1 tsk oregano
    1 tsk paprikapulver
    ½-1 tsk salt
    1 krm peppar
    ½ dl vetemjöl
    8 dl mjölk
    smör eller margarin
    12 lasagneplattor
    2 dl riven ost

    Gör så här
    Skala och finhacka löken. Skölj squashen och skär den i små tärningar.
    Fräs lök och squash i olja i en stekpanna.

    Skär falukorven i små tärningar och låt dem fräsa med. Häll över de krossade
    tomaterna. Smaka av med oregano, paprikapulver, salt och svartpeppar. Låt röran puttra ca 5 min.

    Vispa ut vetemjöl i 1 dl mjölk i en kastrull. Tillsätt resten av mjölken och matfettet. Koka upp och låt såsen koka ca 3 min. Vispa hela tiden så att inte såsen bränner fast i botten. Smaka av med salt och peppar.

    Häll lite sås i botten på en ugnssäker form. Lägg ut 3 lasagneplattor. Häll på 1/3 av korvröran. Fortsätt sen att varva sås, lasagneplattor och korvröra. Det översta lagret ska vara lasagneplattor med sås på.

    Strö över osten. Sätt in i ugnen i 200°C, i ca 30 min tills
    lasagneplattorna är mjuka.

  • AnnaK

    Fest med marinerad falukorv & grönsaker
    Buffé nr 1 1999, sid 26

    Ingredienser
    Portioner: 8

    1 kg mager falukorv
    1 liten purjolök

    MARINAD:
    1 dl majsolja eller solrosolja
    ½ dl torrt vin
    1 vitlöksklyfta
    2 tsk ljus dijonsenap

    RÖDBETSSALLAD:
    5 rödbetor
    4 msk olja
    1 msk pressad citron
    salt
    svartpeppar
    1 ask finklippt kryddkrasse

    MOROTSSALLAD:
    8 små morötter
    1 stor hackad rödlök

    Tillagningstid: Över 20 min
    Svårighetsgrad: Medel

    Gör så här
    Dra skinnet av korven och skär den i tunna skivor. Lägg upp dem på fat. Finstrimla purjon och strö över.

    Blanda marinaden efter eget tycke. Vitlöken kan pressas eller hackas, vilket ger olika smak, mängden kajenn och senap kan varieras.
    Slå marinaden över korven och låt den dra i ca 30 minuter i kylen. Servera med något eller några av grönsakstillbehören.

    Rödbetssallad:
    Skala och riv rödbetorna. Kokta kalla rödbetor kan också användas.

    Blanda en dressing av olja, pressad citron, salt och svartpeppar och slå över. Vänd ner en ask finklippt kryddkrasse.

    Morotssallad:
    Råriv morötterna och blanda dem med en stor hackad rödlök.

    Gör samma dressing som till rödbetorna och slå över salladen.

  • Lizen1982

    Tack för alla recepten !!

  • Tårtsmulan77

    Falugulasch
    4 port.

    400-500g falukorv
    2 stora gula lökar
    1 purjolök
    1-2 msk smör eller margarin
    2 tsk paprikapulver
    2 msk chilisås
    2 dl gräddfil
    ½ tsk salt
    1 krm svartpeppar

    1. Skär korven i tärningar och hacka löken. Strimla den ansade purjolöken.
    2. Låt lök och purjolök fräsa mjukt i fett utan att ta färg. Lägg i korven, paprikapulver och chilisås. Tillsätt gräddfilen, rör om och låt det bli genomvarmt men inte koka för länge då kan det skära sig.
    3. Salta, peppra och servera gulaschen till ris eller pasta. Sallad är gott till.

Svar på tråden Tips på falukorv ??