Italiensk plockmat
Hej.
Behöver recept på bra plockmat. ex pasta, skaldjur allt
Tacksam för alla svar...
Hej.
Behöver recept på bra plockmat. ex pasta, skaldjur allt
Tacksam för alla svar...
Antipasto
4-6 portioner
Ugnstemperatur 250º
Ingredienser
Oliver med citron och rosmarin:
3 dl oliver, gärna svarta och gröna
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
1 tsk rivet citronskal
1 msk rosmarin barr, färska
½ dl olivolja
Marinerad paprika:
2 röda paprikor
2 gula paprikor
1-2 msk färsk timjan
2 vitlöksklyftor
1 dl olivolja
saften av 1 citron
salt
svartpeppar, helst från kvarnen
Marinerad aubergine:
1 aubergine, 400-500g
salt
olivolja, ev till steckning
1 sats marinad (se marinerad paprika)
½ dl hackad bladpersilja
½ dl basilika, färsk hackad
Tillagning
Oliver med citron och rosmarin: Skölj oliverna och låt dem rinna av. Skiva vitlöksklyftorna tunt. Bryt lagerbladet i mindre bitar. Blanda ingredienserna och låt oliverna stå och dra minst ett par timmar.
Marinerad paprika: Sätt ugnen på 250°C. Dela paprikorna, ta bort kärnor och väggar och skär dem i fyra delar. Grilla dem högt upp i ugnen tills skalet är svart och blåsigt, 15-20 min. Lägg dem en stund i en plastpåse så är det lättare att dra av skalet. Dra av skalet. Finhacka vitlöksklyftorna. Blanda vitlök, olivolja, citron salt och peppar. Varva paprika och timjan i en skål eller på ett fat och häll över oljan. Låt marinera minst några timmar.
Marinerad aubergine: Skiva auberginen i tunna skivor på längden. Strö över lite salt och låt stå ca 30 min. Torka av vätskan som bildats. Grilla skivorna i ett grilljärn eller stek dem i olivolja i en stekpanna. Om auberginen steks, låt den rinna av på hushållspapper. Blanda ingredienserna till marinaden. Varva aubergine, persilja och basilika i en skål eller på ett fat och häll över oljan.
Låt marinera minst några timmar.
Crostini med tapenade
recept till en liten sats som räcker till minst 4 portioner.
Recept på tapenade. Tapenade är en olivröra som är gott som till det mesta. På rostad baguette som tapas eller tilltugg. Till grillad fisk eller grillad kyckling. På buffe. Finns också att köpa färdig. Godast blir tapenade med Kalamataoliver fast de är jobbiga att kärna ur.
5 dl urkärnade svarta oliver
2 vitlöksklyftor
4 sardellfiléer
0,5 -1 dl olivolja
Mixa alltihop till en röra. Servera med bröd. Gärna rostad eller grillade skivor baguette.
Grissini med parmaskinka
4 portioner
8 - 12 grissinis
8 - 12 skivor lufttorkad skinka
Linda skinkskivorna runt pinnbröden och servera. Ett sätt är att ställa dem upp i ett högt glas eller en vas.
Italienska smårätter Antipasti
Duka upp 4 eller fler av nedan av följande:
Svarta och gröna oliver (av god kvalitet med kärnor)
Någon god hårdost typ parmesan
Bröd som Italiensk baguette, bondbröd eller grissinis.
Parmaskinka
Salami
Mortadella
Pastrami
Prosciutto-lindade melonbitar
Hel kapris
Marinerad vitlök
Marinerad kronärtskocka
Soltorkade tomater i olja
Färskost
Melon med lufttorkad skinka - Prosciutto-lindade melonbitar
Recept till 18 mumsbitar, 3 bitar var till 6 personer
En halv honungsmelon
6 skivor lufttorkad skinka, förslagsvis prosciutto
18 tandpetare
Kärna ur och dela melonen i 6 klyftor, skär ut melonköttet från varje klyfta och dela i tre bitar. Lägg skinkan på hög och dela i tre bitar till 18 ?strimlor?. Linda varje strimla runt en melon bit och sätt ihop med en tandpetare. Servera kylda på fat.
Rostade mandlar eller andra nötter
Enkelt men gott tilltugg är att rosta nötter. En skål nötter (de blir som färska)2 pkt mandlar, cirka 3 dl eller nötter efter tycke0,5 tsk salt, cirka
Koka upp nötterna i vatten. Häll av och låt de torka. Hetta upp en wok, kastrull, teflonpanna eller långpanna och rosta dem hastigt på hög värme några minuter. Tillsätt salt efter smak. Servera.
Grillat bröd (bruschetta) med tomatsallad
Denna rätt passar mer som en förrätt om du gillar det upplägget. Vitt vin från Soave passar bra till. Recept 4 portioner
4 tjocka stora skivor lantbröd
1 klyfta vitlök
1 dl olivolja, kallpressad
4 mogna rumstemperade tomater
6-10 blad färsk basilika
vinäger, så god som möjligt
salt och peppar
Skiva limpan lite snett så får du större brödskivor. Pressa vitlöken och blanda med hälften av oljan. Blanda och pensla bröden. Lägg i en plastpåse om du inte ska grilla dem direkt. Hit kan du förbereda. Skär tomaterna i bitar, lägg i en skål och blanda med olivolja, hackad basilika, vinäger, lite salt (ca 1/4 tsk) samt några varv med vitpepparkvarnen. Grilla bröden och servera med tomaterna. Klart.
Glöm inte bort barnen:
Småplock till barn - barnrecept - barnmat
Rostade halva färskpotatisar med ketchup
Dela borstade färskpotatisar och rosta dem med lite olja och salt i 35 minuter i ugnen på 200 grader. Servera med ketchup att dippa i. Med barbequesås passar blir de mer vuxna.
Små "grisfötter" av halva prinskorvar och/eller köttbullar
Dela prinskorvarna och skär ett kryss i en ända. Stek på medel värme.
Varma minimackor med skinka och ananas
Dela baguetter i sneda skivor. Bred på lite ketchup, toppa med riven ost, hackad skinka och ananas i bitar. Servera när de svalnat något.
Att dricka till: läsk; saft; eller låt kreativiteten flöda till ett bål med frukt.
åh gud så mycke gott...ska ta och prova några i helgen TACK