• Junior79

    Italiensk plockmat

    Hej.

    Behöver recept på bra plockmat. ex pasta, skaldjur allt

    Tacksam för alla svar...

  • Svar på tråden Italiensk plockmat
  • AnnaK

    Antipasto
    4-6 portioner
    Ugnstemperatur 250º

    Ingredienser
    Oliver med citron och rosmarin:
    3 dl oliver, gärna svarta och gröna
    2 vitlöksklyftor
    1 lagerblad
    1 tsk rivet citronskal
    1 msk rosmarin barr, färska
    ½ dl olivolja

    Marinerad paprika:
    2 röda paprikor
    2 gula paprikor
    1-2 msk färsk timjan
    2 vitlöksklyftor
    1 dl olivolja
    saften av 1 citron
    salt
    svartpeppar, helst från kvarnen

    Marinerad aubergine:
    1 aubergine, 400-500g
    salt
    olivolja, ev till steckning
    1 sats marinad (se marinerad paprika)
    ½ dl hackad bladpersilja
    ½ dl basilika, färsk hackad

    Tillagning
    Oliver med citron och rosmarin: Skölj oliverna och låt dem rinna av. Skiva vitlöksklyftorna tunt. Bryt lagerbladet i mindre bitar. Blanda ingredienserna och låt oliverna stå och dra minst ett par timmar.

    Marinerad paprika: Sätt ugnen på 250°C. Dela paprikorna, ta bort kärnor och väggar och skär dem i fyra delar. Grilla dem högt upp i ugnen tills skalet är svart och blåsigt, 15-20 min. Lägg dem en stund i en plastpåse så är det lättare att dra av skalet. Dra av skalet. Finhacka vitlöksklyftorna. Blanda vitlök, olivolja, citron salt och peppar. Varva paprika och timjan i en skål eller på ett fat och häll över oljan. Låt marinera minst några timmar.

    Marinerad aubergine: Skiva auberginen i tunna skivor på längden. Strö över lite salt och låt stå ca 30 min. Torka av vätskan som bildats. Grilla skivorna i ett grilljärn eller stek dem i olivolja i en stekpanna. Om auberginen steks, låt den rinna av på hushållspapper. Blanda ingredienserna till marinaden. Varva aubergine, persilja och basilika i en skål eller på ett fat och häll över oljan.

    Låt marinera minst några timmar.

  • AnnaK

    Crostini med tapenade
    recept till en liten sats som räcker till minst 4 portioner.
    Recept på tapenade. Tapenade är en olivröra som är gott som till det mesta. På rostad baguette som tapas eller tilltugg. Till grillad fisk eller grillad kyckling. På buffe. Finns också att köpa färdig. Godast blir tapenade med Kalamataoliver fast de är jobbiga att kärna ur.
    5 dl urkärnade svarta oliver
    2 vitlöksklyftor
    4 sardellfiléer
    0,5 -1 dl olivolja
    Mixa alltihop till en röra. Servera med bröd. Gärna rostad eller grillade skivor baguette.

  • AnnaK

    Grissini med parmaskinka
    4 portioner
    8 - 12 grissinis
    8 - 12 skivor lufttorkad skinka
    Linda skinkskivorna runt pinnbröden och servera. Ett sätt är att ställa dem upp i ett högt glas eller en vas.

    Italienska smårätter Antipasti
    Duka upp 4 eller fler av nedan av följande:
    Svarta och gröna oliver (av god kvalitet med kärnor)
    Någon god hårdost typ parmesan
    Bröd som Italiensk baguette, bondbröd eller grissinis.
    Parmaskinka
    Salami
    Mortadella
    Pastrami
    Prosciutto-lindade melonbitar
    Hel kapris
    Marinerad vitlök
    Marinerad kronärtskocka
    Soltorkade tomater i olja
    Färskost

    Melon med lufttorkad skinka - Prosciutto-lindade melonbitar
    Recept till 18 mumsbitar, 3 bitar var till 6 personer
    En halv honungsmelon
    6 skivor lufttorkad skinka, förslagsvis prosciutto
    18 tandpetare
    Kärna ur och dela melonen i 6 klyftor, skär ut melonköttet från varje klyfta och dela i tre bitar. Lägg skinkan på hög och dela i tre bitar till 18 ?strimlor?. Linda varje strimla runt en melon bit och sätt ihop med en tandpetare. Servera kylda på fat.

    Rostade mandlar eller andra nötter
    Enkelt men gott tilltugg är att rosta nötter. En skål nötter (de blir som färska)2 pkt mandlar, cirka 3 dl eller nötter efter tycke0,5 tsk salt, cirka
    Koka upp nötterna i vatten. Häll av och låt de torka. Hetta upp en wok, kastrull, teflonpanna eller långpanna och rosta dem hastigt på hög värme några minuter. Tillsätt salt efter smak. Servera.

    Grillat bröd (bruschetta) med tomatsallad
    Denna rätt passar mer som en förrätt om du gillar det upplägget. Vitt vin från Soave passar bra till. Recept 4 portioner
    4 tjocka stora skivor lantbröd
    1 klyfta vitlök
    1 dl olivolja, kallpressad
    4 mogna rumstemperade tomater
    6-10 blad färsk basilika
    vinäger, så god som möjligt
    salt och peppar
    Skiva limpan lite snett så får du större brödskivor. Pressa vitlöken och blanda med hälften av oljan. Blanda och pensla bröden. Lägg i en plastpåse om du inte ska grilla dem direkt. Hit kan du förbereda. Skär tomaterna i bitar, lägg i en skål och blanda med olivolja, hackad basilika, vinäger, lite salt (ca 1/4 tsk) samt några varv med vitpepparkvarnen. Grilla bröden och servera med tomaterna. Klart.

    Glöm inte bort barnen:
    Småplock till barn - barnrecept - barnmat

    Rostade halva färskpotatisar med ketchup
    Dela borstade färskpotatisar och rosta dem med lite olja och salt i 35 minuter i ugnen på 200 grader. Servera med ketchup att dippa i. Med barbequesås passar blir de mer vuxna.

    Små "grisfötter" av halva prinskorvar och/eller köttbullar
    Dela prinskorvarna och skär ett kryss i en ända. Stek på medel värme.

    Varma minimackor med skinka och ananas
    Dela baguetter i sneda skivor. Bred på lite ketchup, toppa med riven ost, hackad skinka och ananas i bitar. Servera när de svalnat något.
    Att dricka till: läsk; saft; eller låt kreativiteten flöda till ett bål med frukt.

  • Junior79

    åh gud så mycke gott...ska ta och prova några i helgen TACK

Svar på tråden Italiensk plockmat