från scratch...
Croissanter
16 st
Ugnstemperatur 225º
Ingredienser
2½ dl vatten
50 g jäst
1 ägg
1 tsk salt
ca 8 dl vetemjöl eller vetemjöl special
125 g margarin, kylskåpskallt
Pensling:
ägg
Tillagning
Croissant betyder halvmåne. En fransk giffel bakas av smördeg som gör dem bladiga. I Frankrike börjar man gärna dagen med färska croissanter. De är godast nybakade. Frysta tinas bäst i 200°C ca 5 min.
Värm vattnet till 37°C (fingervarmt).
Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med vattnet. Tillsätt ägg, salt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg.
Tag upp den ojästa degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en tunn kaka, ca 30 x 40 cm. Skär margarinet i tunna skivor med osthyvel. Lägg dem på halva degen och vik över den andra halvan. Kavla ut degen igen och vik den så att det blir 3 deglager. Kavla och vik 23 gånger till.
Dela degen i 2 delar. Forma dem till bullar. Kavla ut dem till tunna runda kakor, ca 30 cm i diameter. Skär varje kaka tvärsöver till 8 trekanter. Rulla ihop dem mot spetsen. Tänj lite i degen så att snibben kommer på undersidan. Lägg gifflarna på plåt, smord eller med bakplåtspapper.
Jäs under bakduk ca 30 min. Värm ugnen till 225°C.
Pensla med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min.
Låt brödet svalna på galler utan bakduk