• delifi2

    nyttig pizza deg??

    Kan man göra nyttig pizza deg?

    ska gör aegna izzor imorgon och tänkte ha dinkelmjöl ist för vanligt mjöl, men känner mig lite osäker på det, menkan manha det i ist för vanlig mjöl??

    eller har ni nåt recept på bra pizza deg?

  • Svar på tråden nyttig pizza deg??
  • AnnaK

    Pizzadeg på dinkel mjöl, 2 stora
    20 g jäst
    3 dl kallt vatten
    2 tsk salt
    500 g dinkel sikt

    Tomatsås:
    rapsolja
    1 stor lök, fin hackad
    2 msk tomatpuré
    2 burkar krossade tomater
    2 msk oregano, basilika, timjan
    2 vitlöksklyftor, pressade
    salt, svartpeppar
    7 dl ost, riven

    Rör ut jäst och vatten, blanda i salt och mjöl. Knåda i 5-10 min (helst i hushållsmaskin). Pizzadegen blir bättre ju längre man knådar den.

    Jäs till dubbel storlek ca 2-3 tim. Dela i 2 lika delar. Kavla ut pizza degen och lägg dom på varsin plåt. Sätt ugnen på 250 gradet. Låt degen vila på plåt ca 20 min.

    Tomatsåsen:
    Häll oljan i en kastrull, fräs löken. Lägg i dom övriga ingredienserna och låt koka ihop. Låt såsen svalna.

    Bred ut såsen först på pizzadegen, lägg på favorit fyllningen.

    Sätt in båda plåtarna samtidigt, en uppe och en nere.
    Byt plats på plåtarna efter 5 min och gör om detta byte 3 gånger.
    Den totala gräddningstiden blir 20 min

  • AnnaK

    Nyttig Pizza ! Totalt 8 dl mjöl 3 dl vetemjöl med fullkorn i eller Dinkelvetemjöl 2 dl grahamsmjöl 2 dl rågmjöl 1 dl torkade vetegroddar ( Risentas) 4-5 teskedar bakpulver 1 dl olivolja 3 dl Lättfil (om man vill byt ut 1 dl fil mot lättkesella, mkt protein i)Salt Blanda torrvaror & sedan det blöta. Knådas Kavla ut med lite mjöl till 2 bottnar. (Ca: 1 cm tjock) Tomatsås: Blandas: passerade tomater, krossade tomater (utan smak), tomatpure, sockerfri ketchup, salt, svartpeppar & färdig pizza krydda. (Ev. lite socker, om man tycker såsen blir för ?sur? ) Pålägg: Strimlad kalkon eller skinka ChampinjonerRäkor, tinade & ?krama? ur vattnet Pizzakrydda. Kockens är godast. Färska tunt skivade tomater så det täcker hela pizzan. Ta ev. bort lite av ?blasket? i tomaterna, kan bli för vattnigt på pizzan) Mitten av ugnen, ca: 200 grader, ca: 20 minuter (Tid varierar beroende på hur mkt pålägg man har

  • Pingvinen Blomma

    LEVANDE PIZZA

    4 portioner
    Botten:
    400 g groddade vetekorn
    ½ lök
    10 soltorkade tomater
    1 dl färsk basilika
    1 vitlöksklyfta
    ½ dl kallpressad olivolja

    Mixa alla ingredienser till en jämn smet. Knåda ihop den ordentligt i en bunke. Platta ut degen på en plåt med bakplåtspapper cirka en 1 cm tjock. Torka i ugnen 50 grader i 10 timmar, vänd efter halva tiden. Skär pizzadegen i fyra delar.
    Nötost:
    3 dl pinjenötter
    3 dl cashewnötter
    1 pressad citron
    1 vitlöksklyfta
    Mixa ihop till en jämn smet.
    Tomatsås:
    5 st tomater
    6 soltorkade tomater
    1 vitlöksklyfta
    1 tsk färsk ingefära
    1 dl färsk basilika
    1 dl baby spenat
    Mixa till en jämn sås.
    Dela den färdiga pizzadegen. Droppa lite olivolja, bred ut ett tunt lager med nötosten. Smeta ut tomatsåsen. Toppa med skivor av cocktailtomater, ruccola och färsk basilika.
    Tag pizzabotten och bred ut ett jämnt lager av ?osten?. Skeda ut tomatsåsen ovanpå ?osten?. Toppa pizzan med de uppskurna grönsakerna. Börja förslagsvis med tomaterna och avsluta med kryddor och olivolja.

    recpt från "du är vad du äter" receptbok hösten 2006, finns på tv3:s hemsida. tror receptet ovan även kommer därifrån.

  • AnnaK

    Nyttiga Dinkelpizzan

    20 g jäst
    3 dl kallt vatten
    2 tsk salt
    500 g dinkel sikt
    Tomatsås:
    olja
    1 stor lök, fin hackad
    2 msk tomatpuré
    2 burkar krossade tomater
    2 msk oregano, basilika, timjan
    2 vitlöksklyftor, pressade
    salt, svartpeppar
    7 dl ost, riven
    Byt ut vetemjölet i vanliga pizzadegen mot dinkelsikt.
    Byt ut den feta pizzaosten mot sojaost, fetaost eller getost. Fyll pizzan med färska tomater, champinjoner och örter. Toppa med ruccola!

    Gräddning 3-4 minuter i Stenung 320-330 grader
    I hemmaugn? 220-240 grader tills det blir färg på kanterna.

Svar på tråden nyttig pizza deg??