Kan man äta feta-ost när man är gravid?
En del säger att man kan och en del inte. Vad stämmer?
En del säger att man kan och en del inte. Vad stämmer?
Du kan äta fetaost om den är pastöriserad, vilket den så gott som alltid är om du köper förpackningar i affären. Brukar dessutom stå på förpackningen om den är pastöriserad eller inte.
Kan även tillägga att man kan äta de flesta ostar om man använder dem i matlagning eftersom de då värms upp över 70 grader och eventuella bakterier dör.
På förpackningen står det om den är pastöriserad eller inte. Är den det är det bara frossa, enjoy
www.familjeliv.se/Forum-2-8/m16945087.html
Frågade om brieost. Samma svar bör passa in här.
nej brieost och fetaost är ju inte alls samma...brieost bör väl undvikas då det är en vitmögelost men fetaost(som görs på fårmjölk) är ingen mögelost så bara den är pastöriserad så går det bra
Så länge osten är pastöriserad kan man äta både Brie och feta-ost... detta har jag fått till svar om brieosten, från SLV, 2 gånger...
Så här står det på www.slv.se/templates/SLV_Page.aspx
Ost
Ät gärna ost under graviditeten men välj helst vanlig hårdost och smältost. För att minska risken för skadliga bakterier rekommenderar vi att undvika mjuka och halvmjuka lagrade dessertostar såsom mögelostar och kittostar. Exempel på sådana ostar är Brie, Camembert och Gorgonzola respektive Vacherol och Livarot. Rekommendationen gäller även om osten är tillverkad av pastöriserad mjölk. Risken för höga halter av skadliga bakterier är störst på kanterna av osten. All ost är säker ur bakteriesynpunkt om den upphettas till bubblande het.
Märkligt att de ger dubbla budskap men alla är ju fria att avgöra själva hur de vill göra
Svenska brie-ostar är pastöriserade!
jo men på slv rekomenderar dom ju ändå att man ska undvika dom!
Det står ju så i texten...
tack för era svar! Jag har en feta-ost från Euroshopper i kylen men det står inte på burken om den är pastörierad eller inte.
Om det inte står att den är opastöriserad så kan du utgå från att den är pastöriserad och därmed okej.
men snälla vårsolen
i den texten du klippt in står det om mjuka och halvmjuka mognadslagrade ostar
Fetaost hör INTE dit...
om du fortsätter läsa i samma text står detta
När det gäller fetaost kan den som är gjord på pastöriserad mjölk (läs på förpackningen) betraktas som ofarlig. Fetaost har så lågt pH att listeria inte förökar sig i den. Däremot överlever listeriabakterien i fetaost. Det innebär att om osten är tillverkad av opastöriserad mjölk som från början innehöll listeria är risken stor att också osten innehåller listeria. Viss försiktighet med fetaostar av okänt ursprung rekommenderas därför för säkerhets skull.
Getost och fårost som tillverkats under otillfredsställande hygieniska förhållanden kan innehålla listeria. Getost av camemberttyp är en mögelost och bör således undvikas. Halloumi är en annan typ av getost där eventuell listeria kan föröka sig.
Tror man skall ta allt med en nypa salt. Det är sådan jävla hysteri kring vad gravid får och inte får äta.
För några år sedan fanns inte varningen om ost och fisk som den gör idag.....och om 5 år är det säker farligt att äta tomat och banan.
Jag är född på 70-talet lika som många av mina vänner. Och då fanns inte alls dessa varningar om fisk, ost, förpackad skinka m.m Och jag tycker vi alla blivit normala och har det bra.
Så slappna av och äta det ni vill....allt med måtta förståss!
Lycka till!
Visst går det att äta fetaost. Osten är för syrlig för att listeria ska kunna föröka sig tillräckligt snabbt. Dessutom är osten oftast industriellt förpackad och oftast pastöriserad. Läste om det på Farbror Nikos matsida: farbrornikos.se/2021/03/09/fetaost-gravid/