Recept på laxpaj eller något annat med färsk lax?
Vore jättetacksam om du vill dela med dig . Gärna med räkor och dill också....lite salt och gott. *slickar runt munnen*
Vore jättetacksam om du vill dela med dig . Gärna med räkor och dill också....lite salt och gott. *slickar runt munnen*
Jag hittade en god laxpasta på icas (eller möjligtvis arlas) hemsida.
Laxpasta
Buffé nr 3 1997, sid 22
Ingredienser
Portioner: 4
1 bit färsk laxfilé (à ca 500 g)
1 msk rosépeppar
1 dl vitt vin
6 schalottenlökar
50 g soltorkade tomater inlagda i olja (ca)
1 msk olivolja
salt
svartpeppar
2 dl crème fraiche
280 g pasta t ex spagetti eller tagliatelle (välj glutenfri pasta vid glutenintolerans)
Tillagningstid: Över 20 min
Gör så här
Skär laxen i 1/2 cm tjocka skivor. Dela skivorna om de är stora.
Lägg rosépepparkornen i vinet så att de får dra en stund.
Skala och skär lökarna i ganska tunna skivor. Klipp tomaterna i tunna strimlor.
Fräs lök och tomater i olja några minuter tills löken är mjuk. Tillsätt laxen och låt den steka med, tills den är genomstekt och har fått lite färg. Det tar bara ett par minuter. Salta och peppra. Ta upp fisken och håll den varm.
Häll vin och rosépeppar i pannan. Tillsätt crème fraiche. Låt såsen koka ihop lite så att den blir fyllig. Smaka av med salt och peppar.
Servera genom att lägga en bädd av nykokt pasta på varma tallrikar. Häll på såsen och lägg på laxskivorna. Garnera med en kvist citronmeliss. Servera rätten med en färgglad salladstallrik.
Blev jätte gott. Jag hade dock ingen scharlottenlök så jag tog purjo.
Laxsoppa
1.2 liter vatten
3 fiskbuljongtärningar
5 potatisar
2 gula lökar
300g lax
2-3 dl grädde (visp- eller matlagningsgrädde, båda funkar)
En handfull hackad dill, färsk eller fryst
Salt, peppar, citron
Räkor om du vill!
Skär potatis och lax i små kuber. Hacka lökarna. Koka vatten, fiskbuljongtärningar, lök och potatis till potatisen är nästan klar. Häll i grädde och dill och koka ett par minuter till. Smaka av med salt, peppar och citronsaft. Lägg i laxkuberna och låt dom simma i soppan ett par minuter, de blir färdiga snabbt. Om du vill ha i räkor, lägg i dom när soppan är färdig att serveras.
Mums!
Åh, det där lät så gott! Tack!
Laxpaj
Buffé nr 6 2002, sid 6
Ingredienser
Portioner: 4-6
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2 msk kallt vatten
FYLLNING:
250 g strimlad, rökt eller gravad lax
ca 10 cm purjolök
½ dl finhackad dill
2 avokador
ÄGGSTANNING:
3 ägg
2 dl mjölk
1 dl grädde
1½ dl riven ost
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
GÖR SÅ HÄR:
Blanda samman mjöl och matfett. Tillsätt vatten och arbeta samman till en rund degboll, gärna i en matberedare.
Svep in i plastfolie ohc låt vila svalt i ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225ºC. Kavla eller tryck ut degen i en smord form ca 24 cm i diameter. Nagga skalet med en gaffel.
Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter.
Skär laxen i mindre bitar, strimla purjolöken och finhacka dillen. Skala, kärna ur och skiva avokadofrukterna tunt.
Fördela lax, dill och purjolök i det förgräddade pajskalet. Blanda samman ägg, mjölk, grädde, riven ost samt kryddor. Häll stanningen över fyllningen och lägg ner avokadoskivorna. Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter eller tills pajen har fått fin färg.
Tips: Vill du ha mer fisk- och skaldjurskänsla så tillsätt lite skalade räker eller kräftstjärtar
Kall laxpaj
Inlagd av: Daniel Friberg Inlagd: 2005-03-04
Ingredienser
Pajskal:
4 skivor kavring (ca 100 g)
25 g smält margarin eller smör
Fyllning:
200 g finstrimlad kallrökt lax
2 hackade hårdkokta ägg
1 avokado i små bitar
en halv liten hackad rödlök
0,5 dl crème fraiche, gärna lätt
1,5 msk majonnäs, gärna lätt
1 tsk pressad citron
salt, peppar
Garnering:
1 burk (50 g) röd caviar
några citronskivor
dillvippa
Tillagning
1. Finfördela kavringen till smulor i matberedare.
2. Blanda väl med det smälta fettet. Tryck ut blandningen i en pajform ca 20 cm i diameter. Ställ formen i kylen.
3. Blanda lax, ägg, avokado och lök med crème fraiche och majonnäs. Smaka av med citron, salt och peppar.
4. Bred fyllningen i pajskalet. Pajen kan gärna stå och mogna några timmar i kylskåpet.
5. Garnera med kaviar, citron och dill.
Purjolökslax
600 g laxfilé
1 tsk salt1
krm vitpeppar
2 purjolökar eller6 salladslökar
1 - 2 gula paprikor
1 msk smör
50 g rökt lax
2 dl vispgrädde
1 dl vitt vin (eller 1 mskpressad citron + vatten)
Tillagning:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skölj och strimla purjolöken.Kärna ur och tärna paprikan.
Fräs det i lite smör i en stekpannaoch lägg över det i en ugnssäkerform.
Hacka den rökta laxen och blanda nerden. Häll på grädde och vin.
Skär laxen i 4 bitar och lägg i formen.Salta och peppra.
Stek i mitten av ugnen ca 15 minuter.Servera med citron och kokt ris ellerpotatis.
Lax med örter i tidningspapper
6 pers:
1 lax à 1,5 kg, fjällad och rensad
salt och nymalen svartpeppar
2 msk stötta fänkålsfrön
4 stora nävar blandade färska örter (persilja, rosmarin, basilika, dill)
2 citroner, tunt skivade
6 salladslökar, skurna i bitar
1 stor dagstidning
snöre
Slå upp tidningen på mitten och lägg laxen tvärs över den. Salta och peppra ut- och invändigt. Gnid laxen med olivolja och fyll den med hälften av örtkryddorna och löken. Strö över fänkålsfröna, lägg på citronskivorna. Lägg resten av örterna och löken under och ovanpå laxen. Ringla över olivolja, vik in kortsidorna på tidningen och rulla till ett hårt paket. Knyt om det väl.
Blöt paketet rejält under kranen och stek överst i 220 graders ugn i 35 min. eller grilla helst på utegrill i ca 25 min. på var sida.
Lax med fetaosttäcke o gurksallad
4 portioner
Ingredienser:
600 g laxfilé, skuren i 4 bitar
200 g fetaost
1 dl crème fraiche
salt och peppar
Gurksallad:
50 g smör
1 gurka, skuren i kuber
1 bit rödlök, finstrimlad
2 msk senap, stark och grovkornig
1 msk citron, pressad
1/2 dl dill, hackad
ugnstemperatur 225º
Tillagning
Lägg laxen i en smord ugnsform. Blanda fetaost och créme fraiche i matberedare till en slät massa. Salta och peppra laxen och bred osten över. Låt stå i ugnen ca 15 minuter.
Smält smöret i en kastrull. Rör ner gurka, lök, senap och citron. Fräs utan att ta färg ca 5 minuter. Blanda ner dillen. Servera laxen med den varma gurksalladen och kokt potatis.
Lax med champinjonsås 1067
4 portioner
Ingredienser:
600 g laxfilé, delad i 4 bitar eller
laxkotletter
Sås:
2 schalottenlökar, finhackade
1 msk smör
1 dl Noilly Prat, eller
matlagningsvin, vitt
3 dl vispgrädde
150 g champinjoner, skivade
1/2 dl gräslök, finhackad
salt och peppar
ugnstemperatur 225º
Tillagning
Mjukstek löken blank i smöret. Slå på vinet och låt det nästan koka in. Tillsätt grädden och koka några minuter. Lägg i champinjonerna och koka ytterligare 2-3 minuter. Rör ner gräslöken och smaka av med salt och peppar.
Lägg laxen i smord ugnsform och ställ i ugnen ca 15-20 minuter. Fördela sås och lax på fyra varma tallrikar.
Servera med sockerärtor och kokt potatis.