Gelatin
Gelatin är av animaliskt ursprung. Gelatin finns dels som tunna blad dels som pulver. Båda fungerar på samma sätt men pulvret är mer koncentrerat.
1 tsk gelatinpulver motsvarar 2 blad gelatin
1 msk gelatinpulver motsvarar 6 blad gelatin
5 stycken gelatinblad motsvarar 1 msk gelatinpulver
Gelatinet ska först blötläggas i kallt vatten cirka 5 minuter. Krama sedan ur vattnet.
Blanda gelatinpulver med kallt vatten i en kopp. Ta 3 delar vatten till 1 del pulver. Pulvret sväller då till ett tjockt ?klister?.
Dosering:
Lös gelé: 5-6 blad/½ l vätska
Stel gelé: 8-9 blad/½ l vätska
Gelatin kan inte användas till rätter med färsk ananas, kiwi eller papaya. De innehåller ett enzym- papain- som hindrar gelatinet att stelna. Detta ämne förstörs vid upphettning. Gelatin kan därför användas om frukterna t ex är konserverade.