• 969803

    En fråga om gelatinpulver

    Jag ska göra vaniljpannacotta till ikväll. igår när jag var och handlade ingredienser så köpte jag gelatinpulver istället för blad som det stod i receptet.
    Nu min fråga: stämmer det att pulvret ska lösas upp i kallt vatten istället för hett?
    Jag förstår inte riktigt hur jag ska göra.
    Någon här som vet?

  • Svar på tråden En fråga om gelatinpulver
  • AnnaK

    Gelatin
    Gelatin är av animaliskt ursprung. Gelatin finns dels som tunna blad dels som pulver. Båda fungerar på samma sätt men pulvret är mer koncentrerat.

    1 tsk gelatinpulver motsvarar 2 blad gelatin
    1 msk gelatinpulver motsvarar 6 blad gelatin
    5 stycken gelatinblad motsvarar 1 msk gelatinpulver

    Gelatinet ska först blötläggas i kallt vatten cirka 5 minuter. Krama sedan ur vattnet.

    Blanda gelatinpulver med kallt vatten i en kopp. Ta 3 delar vatten till 1 del pulver. Pulvret sväller då till ett tjockt ?klister?.

    Dosering:
    Lös gelé: 5-6 blad/½ l vätska
    Stel gelé: 8-9 blad/½ l vätska

    Gelatin kan inte användas till rätter med färsk ananas, kiwi eller papaya. De innehåller ett enzym- papain- som hindrar gelatinet att stelna. Detta ämne förstörs vid upphettning. Gelatin kan därför användas om frukterna t ex är konserverade.

  • 969803

    Tack så mycket för din hjälp

Svar på tråden En fråga om gelatinpulver