*JÄRNRIK MAT! (Fakta tagit från Landstinget
JÄRNRIK MAT! (Fakta tagit från Landstinget Kronoberg)
Baljväxter: vita-, bruna- och gröna bönor, gula- och gröna ärtor
Blodmat: blodpudding, blodkorv och paltbröd
Bär: blåbär, hallon, vinbär, jordgubbar och nypon
Fisk: räkor och sill
Grönsaker: grönkål, nässla, persilja, grönsallad, purjolök, broccoli och maskrosblad
Inälvsmat: leverpastej
Kött: hamburgerkött, renskav, oxfärs, blandad köttfärs, nötkött, griskött och kalvkött
Sädesslag: vete, korn och råg samt mjöl av dessa produkter. Järnberikade frukostflingor, makaroner och spagetti samt ris.
Torkad frukt: aprikoser, russin, fikon, dadlar, katrinplommon och nyponpulver
Ägg: äggula och hela ägget
Övrig: messmör, mesost, mandel och nötter. Järnberikade frukt- och bärdrycker
Järnupptaget stimuleras av: vitamin C och kött
Järnupptaget hämmas av: mjölk, te, kaffe och kli
Ät gärna något C-vitaminrikt till varje måltid. Vill du använda kli i matbröd kan du skålla mjölet innan bakningen eller låta brödet jäsa längre än normalt. Då försvinner den syra i mjölet som gör att järnupptaget hämmas.
Lycka till!
/Anna