• Maria70

    Tips på gott, lättbakat frukostbröd önskas!

    Jag brukar baka frukostbröd själv, men det blir lätt samma bröd vecka efter vecka... Jag bakar oftast tekakor med grahamsmjöl och vetemjöl, men skulle gärna vilja få tips om något annat gott och lättbakat frukostbröd. Gärna bröd som bakas ut till bullar som går att frysa in så jag kan plocka ut och värma.

    Tacksam för alla tips!

    Maria

  • Svar på tråden Tips på gott, lättbakat frukostbröd önskas!
  • Hannah76

    Havre-tekakor ca 20 st. ugn 225¤ ca 10 min.
    3dl havregryn
    5dl kokande vatten
    50 gram margarin (mjölkfritt går bra)
    1 tsk salt
    1 msk socker
    50 gr jäst
    10 dl vetemjöl
    Gör så här:

    Mät upp havregrynen i en skål.
    Häll det kokande vattnet över havregrynen.
    Rör om. Tillsätt margarinet i klickar.
    Låt svalna till 37 ¤. Tillsätt jäst, salt, socker och vetemjöl.
    Arbeta samman till en deg. Låt degen vila ca 15 minuter.
    Tag upp degen och dela den i ca 20 bitar.
    Rulla varje bit till en bulle.
    Platta till bullen med handen till en platt kaka.
    Lägg på en plåt.
    Nagga kakorna med en gaffel.
    Låt dem jäsa 15 minuter.
    Grädda i 225 ¤ ca 10 minut

  • Maria70

    Tack! Låter gott och enkelt! Helt klart något att testa!

  • Chippis

    varför inte scones? hur smarrigt som helst

  • Hannah76

    Har ett snarlikt recept, med mjölk de tär en större deg. Ska leta på det.
    Jag brukar ibland ha fiberhavre, ha i linfrö eller kli.

  • Tårtsmulan77

    Kom-i-form-frallor
    ca 20 st.

    12 dl fullkornsmjöl av Dinkel(plus lite extra vid knådning)
    5 dl ljummet vatten
    25g jäst
    1 msk flytande acaciahonung
    ½ dl solroskärnor
    2 rivna morötter
    1 msk kallpressad olivolja
    ½ msk salt

    1. Lös upp jästen i fingervarmt vatten.
    2. Blanda ner olivolja, honung, morötter, solroskärnor och salt.
    3. Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta degen tills den är fast och smidig.
    4. Låt degen jäsa under bakduk i 40 minuter.
    5. Häll upp degen på mjölat bakbord och tillsätt lite extra mjöl.
    6. Knåda degen smidig och forma till en rulle.
    7. Dela i 20 bitar och forma till bullar.
    8. Lägg bullarna på en bakplåtspappersklädd plåt och låt jäsa under bakduk i ytterligare 30 minuter.
    9. Pensla bullarna med lite vatten och strö över solroskärnor.
    10. Grädda mitt i ugnen på 225 grader i ca 12 minuter.

  • Tussilagoflickan

    Maria70: Har du testat Anna Skippers nyttiga bröd? Det är supergott!

    Kan du lägga ut receptet på dina tekakor? Lät gott och skulle gärna testa dem

  • Maria70

    Tack för tipsen. Kom-form-frallorna lär också goda!

    Roligt att ha lite olika recept att variera med!

  • annsing82

    Ts. skulle gärna vilja ha receptet på dina tekakor. har aldrig gjort det med grahamsmjöl.

  • Maria70

    Nej, Har inte testat Anna Skipper bröd. Har du det receptet?

    Grahamstekakor (9st)

    50 g jäst
    3 dl mjölk
    50 g smör
    1/2 dl sirap
    1/2 tsk salt
    5 dl grahamsmjöl
    4 dl vetemjöl

    Smält matfettet och värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i degbunken och häll över mjölk/smör. Tillsätt övriga ingredienser, men spar lite mjöl till utbakning. Arbeta degen kraftigt och låt den jäsa under bakduk i 40 min. Knåda och baka ut 9 platta tekakor. Nagga med gaffel och låt jäsa under bakduk i 30-40 min. Grädda mitt i ugnen i ca 8 min. Pensla bröden med hett vatten och låt svalna på galler övertäckta.

  • Jontes mamma

    Har ett snarlikt recept på tekakor, men i det är det vatten, olja och margarin istället.

  • Maria70

    Jag gör med det på grahamsmjölspaketet! Så mycket fantasi har jag

  • Jontes mamma

    Och det blir många fler av det också. Tror jag får ut 30 tekakor på en sats.

  • Calla5

    Hur gör man när man ska frysa det och baka nästa dag???
    Det vill jag veta, det vore ju supergott.

  • Maria70

    Jag plockar ut färdiga, frysta bröd och värmer i micron eller tar ut kvällen innan och låter brödet tina.

  • Maria70

    Tack Tussilagoflickan! Ska kolla in det!

  • Calla5

    Fast om man vill frysa det ogräddat och grädda senare, hur gör man då? När fryser man?

Svar på tråden Tips på gott, lättbakat frukostbröd önskas!