• rosbusken

    Efterlyser Kolatårta som går att frysa!

    Skall ha kalas nästa helg men skulle vilja förbereda så mycket som möjligt denna helg och undrar om ni har något recept på Kolatårta som går att frysa. Jag har ett som är gjort på mandelmassa och ägg i botten och en kolakräm, men jag vet inte om denna går att frysa.
    Snälla hjälp mig om ni kan!

  • Svar på tråden Efterlyser Kolatårta som går att frysa!
  • krasha

    Rosbusken..
    kan du inte ge mig receptet på den tårtan du har.. Jag har letat efter ett recept på kolatårta!!
    har dock inte ngt "frysrecept"!!

  • rosbusken

    KOLATÅRTA ca 8 bitar

    Botten:
    225g mandelmassa
    2 äggvitor

    Kolakräm:
    2dl vispgrädde
    3/4 dl strösocker
    3 msk sirap
    1 msk smör

    Garnering:
    2dl vispgrädde
    2 msk rostade mandelspån
    1 tsk kakao

    Gör så här:
    1.sätt ugnen på 175 grader. Rita en tallriksstor rundel på bakplåtspapper.
    2. Riv mandelmassan, rör ut den med äggvitan och bred ut jämnt på pappret.
    3. grädda bottnen ca 15 min.
    4. koka grädde, socker och sirap tills det tjocknar.Ta kolan av värmen och rör ner smöret.
    5. Bred den ljumma kolakrämen över den ännu lite varma bottnen. HIT KAN FÖRBEREDAS.
    6.vispa sedan grädden inför serveringen, bred den över tårtan, strö över mandelspån och pudra på kakao.

    Jag tycker den är jättegod! Hoppas du också gillar den.

  • AnnaK

    Choklad- och kolatårta
    Buffé nr 11 1999, sid 67

    Ingredienser
    Portioner: 8

    Kaka:
    200 g smör eller margarin
    3 dl strösocker
    2 ägg
    2 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    4 tsk vaniljsocker
    1 dl kakao
    smör (till formen)
    ströbröd (till formen)

    Kolakräm:
    3 dl strösocker
    3 msk sirap
    150 g mörk choklad
    150 g smör eller margarin
    3 dl vispgrädde

    Gör så här
    Sätt ugnen på 175°C.

    Smält matfettet till kakan i en kastrull. Rör ner socker och ägg i kastrullen.
    Blanda samman mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kakao. Vänd ner detta i smeten. Häll i smord och bröad form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 20?25 minuter. Låt svalna.

    Blanda alla ingredienser till kolakrämen utom matfettet i en hög kastrull (ej alltför vid nedtill). Koka långsamt tills den tjocknat ordentligt, det tar 30?40 minuter.
    Rör ner matfettet och låt svalna.

    Lägg tårtan på ett fat. Bre över kolakrämen i ett tjockt lager och låt stelna.

    Garnera med exotiska frukter, t ex physalis, passionsfrukt och färska fikon. Hallon passar också bra på kolakrämen.

  • AnnaK

    Kolapaj -
    Botten:

    100 g smör
    1 msk strösocker
    1 äggula
    2.25 dl vetemjöl

    Blanda samman till deg och tryck ut i pajform.

    Fyllning:

    250 g mandelmassa
    2 msk kakao
    50 g smör
    1 ägg
    1 äggvita

    Riv mandelmassa och blanda med ihop med resten. Bred ut i skalet.

    Grädda i 175° i 15 minuter. Låt svalna.

    Glasyr:

    0.5 dl socker
    0.5 dl ljus sirap
    0.5 dl vispgrädde
    1 msk kakao
    75 g smör

    Blanda och sjud på svag värme tills den tjocknar. Bred över fyllningen.

  • AnnaK

    Kolatårta -
    Botten:

    125 g smör
    2 dl strösocker
    3 ägg
    2 dl vetemjöl
    0.5 dl kakao
    1.5 tsk bakpulver

    Rör smör och socker. Vispa ner äggen ett i taget. Blanda de
    torra ingredienserna och rör ner i smeten. Grädda i 175° i 45 minuter.

    Fyllning:
    2 dl vispgrädde
    1 "kryddburk" kolakulor

    Dela botten och lägg på vispad grädde och strö över kulorna. Låt stå kallt.

    Glasyr:
    2 dl vispgrädde
    1.75 dl socker
    0.5 dl ljus sirap

    Rör ihop och låt småkoka i en halvtimme tills det blir kola. Häll över
    och låt svalna.

    Garnering:
    1 påse chokladkola

    Garnera toppen med chokladkolor.

  • AnnaK

    Kolatårta med dadlar

    250 g urkärnade dadlar
    2 1/2 dl kokande vatten
    1 tsk bikarbonat
    4 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    1 nypa salt
    125 g smör
    3/4 dl socker
    2 ägg
    1 tsk vaniljsocker
    3 dl grädde
    2 1/2 dl råsocker
    50 g smör

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form led löstagbar kant, minst 20 centimeter i diameter. Lägg dadlarna i en skål och häll över det kokande vattnet och bikarbonaten och låt stå i 5 minuter tills dadlarna mjuknat.
    Vänd ihop mjöl, bakpulver och salt i en annan skål. Rör samman smör och socker för sig. Knäck i äggen i smöret och sockret ett i taget och vispa till en fluffig smet. Rör ner mjölblandningen och därefter dadelblandningen med vattnet. Tillsätt vaniljockret, blanda om och häll ner smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen i cirka 30 minuter. Koka ihop grädde och råsocker och vispa hela iden. Klicka ner smöret och låt kolasåsen sjuda i 3 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna några minuter. Lösgör den ur formen och gör små hål med en gaffel i kakans ovansida. Häll cirka i 1 dl av kolasåsen över kakan så att såsen rinner ner i de små hålen. Servera resten av såsen vid sidan av. Dekorera evenuellt med några extra dadlar.

Svar på tråden Efterlyser Kolatårta som går att frysa!