• Paris2006

    Recept på saftig citronkaka sökes!!

    Häromdagen åt jag världens godaste citronkaka på ett café jag besökte. Den var gjord i lånpanna och väldigt saftig och god, nästan kladdig. Ganska hög också. Jag kände heller inte några citronskalbitar så den verkade vara gjord enbart på citronsaft. Och sedan pudrad med lite pudersocker. Finns det någon med ett recept på en liknande citronkaka?

  • Svar på tråden Recept på saftig citronkaka sökes!!
  • Frances

    Låter smarrigt, mmm! Du kanske skulle testa Key Lime paj/kaka? det är ingen mjuk akkak men det är kladdigt och syrligt - jättegott!

  • kalmar brud

    Citron kaka

    Botten

    2 ½ dl vetemjöl
    100 g smör
    ½ dl florsocker

    Gör en deg och klä en pajform.

    Kräm

    2 ägg
    4 msk saft av en citron
    2 ½ dl socker
    4 msk vetemjöl
    ½ tsk bakpulver
    Riv skalet av en citron

    Grädda pajskalet i 20 min i 150-175 grader

    Rör ihop krämen, häll i formen och grädda i 25 min i 175 grader.

    Sikta över florsocker över när kakan har svalnat.

  • angeleye82

    Citron o lime kaka

    Ingredienser
    12-14 bitar
    3 dl vetemjöl
    2 msk strösocker
    125 g smör
    1 äggula

    Fyllning:
    3 ägg
    2 dl strösocker
    2 dl vispgrädde
    2 msk vetemjöl
    1 tsk vaniljsocker
    rivet skal och pressad saft av 1 lime och 1 citron

    Garnering och servering:
    1 skivad lime
    1 msk florsocker
    3 dl vispgrädde
    Gör så här
    Hacka ihop mjöl, socker och smör till en grynig massa. Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Låt vila i kylen ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Vispa ägg och socker pösigt. Rör i resten av ingredienserna till fyllningen. Häll i pajformen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt kallna. Garnera med limeskivor och sikta över florsocker. Servera med vispad grädde. Källa: Arlaköket nr 2 2004

  • Paris2006

    mmmm...tack för recepten

  • Cill

    Bakade Citron- och limepajen idag, och den kan verkligen rekommenderas! Otroligt god!

  • AnnaK

    Glaserad citronkaka

    Ugnstemperatur 175º

    Ingredienser
    50 g smör, eller
    margarin
    1 dl mjölk
    2 ägg
    2 dl florsocker med citronskal, eller
    2 dl florsocker, samt
    citronskal, av 1/2 citron
    3 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver

    Topping:
    50 g smör, eller
    margarin
    3 dl florsocker med citronskal, eller
    3 dl florsocker, samt
    citronskal, av 1/2 citron
    1/2 dl citronsaft

    Tillagning
    Värm ugnen. Smörj och bröa formen. Smält fettet och häll i mjölken så att den blir lite varm. Vispa ägg och florsocker pösigt. Tillsätt den varma mjölken med fettet. Rör ner mjölet blandat med bakpulver. Häll smeten i formen. Grädda genast i nedre delen av ugnen 35-40 minuter. Låt kakan svalna något innan den stjälps upp.

    Topping
    Smält smöret. Blanda ned florsocker, eventuellt citronskal och citronsaft. Bred glasyren över den kalla kakan och dekorera den med tårtdekoration om så önskas.

    Form
    ca 1,5 liter

  • AnnaK

    Ingredienser :

    3 ägg
    2 dl strösocker
    1 1/2 dl kesella
    1 citron, skal och saft
    2 1/2 dl vetemjöl
    1 1/2 tsk bakpulver
    Så här gör du:
    Sätt ugnen på 175 grader.
    Smörj och bröa en (hål)form som rymmer 1 1/2 liter.
    Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner kesella, citronskal och -saft. Blanda mjöl och bakpulver. Vänd ner mjölet i smeten.
    Häll smeten i formen och grädda kakan på nedre falsen ungefär 40 minuter tills kakan fått fin färg och en provsticka kommer ut torr. Stjälp upp kakan sedan den svalnat något.

  • AnnaK

    Citronkaka
    Tid: 10 min + 45 min gräddningstid

    Ingredienser:
    Mördeg:
    1 dl hasselnötskärnor
    2 dl vetemjöl
    2 msk socker
    100 g kallt smör
    1 ägg

    Citronkräm:
    2 citroner, saft + skal
    3 stora ägg
    1.5 dl socker
    1 dl creme fraiche

    Garnering:
    florsocker Börja med degen: Hacka hasselnötterna snabbt och grovt i matbredare. Tillsätt vetemjöl och socker. Blanda.
    Skär smöret i små kuber. Lägg i beredningsskålen. Kör snabbt till en mycket grynig deg. Knäck ägget och tillsätt det. Kör tills degen precis går ihop.

    Lägg i en platspåse, platta till lätt och låt vila svalt i minst 45 minuter.

    Tryck ut degen i en pajform, cirka 30 cm i diameter. Täck med folie och häll på 5-6 deciliter torra bönor.

    Grädda i mitten av ugnen, 15 minuter i 200 grader. Ta bort folien och bönor. Grädda i ytterligare 5 minuter.

    Gör fyllningen under tiden: Skrubba citronerna. Riv av skalet och pressa ur saften. Vispa ägg, skal och socker tills smeten är tjock och pösig. Klicka i creme fraiche och tillsätt pressad citron. Rör snabbt ihop.

    Häll i det förgräddade pajskalet. Sänk ugnsvärmen till 150 grader och grädda i ytterligare ca 25 minuter tills fyllningen stelnat.

    En sky florsocker över kakan gör att den ser ännu läckrare ut.

  • AnnaK

    Syrlig citronkaka med kanel
    1 kaka

    50 g smör eller margarin
    3 ägg
    2 dl socker
    1 citron, finrivet skal
    och saft
    3 dl vetemjöl
    1 ½ tsk bakpulver
    1 ½ dl kesella

    Att strö på:

    1 ½ msk socker
    2 tsk kanel.

    Sätt ugnen på 175˚C. Smörj och mjöla en rund bakform, ca 25 cm i diameter.
    Smält matfettet och ställ åt sidan att svalna.
    Vispa äggen och sockret vitt och poröst. Tillsätt det finrivna citronskalet.
    Sikta ner vetemjölet och bakpulvret och tillsätt därefter citronsaften och kesellan. Rör varsamt smeten slät.
    Vänd sist försiktigt ner det ljumma matfettet.
    Bre ut hälften av smeten i formen. Blanda samman sockret och kanelen och strö häften av blandningen över smeten. Klicka därefter på den sista smeten och bre ut jämnt. Strö över resten av kanelblandningen.
    Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 40 minuter

  • AnnaK

    Citronkaka
    Ingredienser:
    Bakpulver 2 tsk
    Citronjucie pressad 0,5 msk
    Citronskal 0,5 st
    Florsocker 2 dl
    Margarin 80 g
    Socker 2 dl
    Vatten 0,5 msk
    Vetemjöl 3,5 dl
    Vispgrädde 1 dl
    Äggula 4 st

    Gör så här:
    Ugn:175 grader.

    1.Vispa äggulor och socker riktigt pösigt.

    2.Klicka ner margarinet och rör om.

    3.Blanda samman mjöl med bakpulver och rivet citronskal från 1/2 citron.
    Rör ner det i äggsmeten omväxlande med grädden.
    Rör till en jämn smet.

    4.Häll smeten i en smord och bräad form.
    Grädda i nedre delen av ugnen ca 35-40 min,
    eller tills kakan fått fin färg och känns torr.

    5.Låt kakan vila några minuter i formen innan den stjälps upp och får kallna.

    6.Rör samman florsocker med citronsaft,vatten och ev.
    någon droppe gul karamellfärg.
    Glasera kakan.
    Kakan går att frysa utan glasyr.

  • AnnaK

    1 st citron(er)
    3 st ägg
    1,5 dl råsocker
    1 tsk vaniljsocker
    1,5 dl kesella
    2,5 dl vetemjöl
    1,5 tsk bakpulver

    1. Sätt ugnen på 175 grader.
    Smörj och bröa en form som rymmer ca 1 liter.

    2. Tvätta citronen. Riv skalet och pressa ur saften.
    Vispa ägg och socker riktigt pösigt, gärna med elvisp.

    3. Rör ner vaniljsocker, kesella, citronskal och citronsaft. Blanda mjöl och bakpulver och vänd ner i smeten.

    4. Häll smeten i formen. Grädda längst ner i ugnen ca 40 minuter tills kakan fått fin färg. Stjälp upp kakan sedan den har svalnat något. Låt kakan svalna inlindad i handduk.

  • AnnaK

    Citronkaka i långpanna (30 st)

    - 3 ägg
    - 2 dl socker
    - 1 ½ dl kesella
    - skal och saft av 1 citron
    - 2 ½ dl vetemjöl
    - 1 ½ tsk bakpulver

    Garnering:

    - 2 dl florsocker
    - 1 ½ msk mjölk
    - strimlat citronskal

    Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner kesella, skal och saft. Blanda mjöl och bakpulver och rör ner detta i smeten. Häll smeten i en smord och bröad långpanna ca 20 - 30 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20-25 minuter. Ugn: 175 grader. Pröva med en sticka. Stjälp upp kakan, när den svalnat något. Garnera den med florsockret utrört i mjölken. Strö på citronskal. Skär sedan kakan i lagom stora bitar.

  • AnnaK

    Citronkaka frå Port Elizabeth

    200 gr smör eller margarin
    2 3/4dl socker
    4-5 åggulor
    1krm salt
    det rivna skalet från 1 citron
    ca 4 dl (250 gr) vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    2 tsk vaniljsocker
    4-5 äggvitor
    saften från 2 citroner
    ca 3 dl florsocker
    Till formen
    smör el margarin
    ströbröd

    Rör smör och socker pösigt.
    Tillsätt äggulorna, salt och det rivna skalet från citronen. Blanda mjölet med
    bakpulvret o vaniljsockret och rör ned det.
    Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd försiktigt ned det i smeten.
    Häll alltsammans i en smord och bröad springform (25 cm i diameter).
    Grädda kakan i 175gr ca 1 timme.
    Värm saften av citronerna med florsockret (får ej koka). Stick i den varma kakan
    och låt saften sakta tränga ner.

  • AnnaK

    Saftig citronkaka

    Ingredienser 1 liten långpanna = ca 18 bitar:

    4 ägg
    1 1/2 dl strösocker
    rivet skal av 1 citron
    1 dl matlagningsyoghurt
    1/2 dl pressad citronsaft
    2 tsk bakpulver
    2 1/2 dl vetemjöl
    1/2 dl citronsaft
    Så här gör du:
    Vispa ägg och socker vitt och poröst, cirka 5 minuter med elvisp. Vänd ner finrivet citronskal, citronsaft och yoghurt. Blanda bakpulvret i vetemjölet. Vänd ner mjölet i smeten.
    Häll smeten i en långpanna, 20 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan på nedre falsen i 175 grader, 25-30 minuter, tills provstickan är torr när kakan provas.
    Ta ut kakan ur ugnen och låt den stå 5 minuter i formen. Lyft upp kakan med bakpappret på ett galler. Skeda citronsaften över ytan och låt kakan kallna helt.
    Dela kakan i bitar. Spritsa dit en gräddklick om så önskas, eller lägg på frukt eller färska bär. Kakan kan frysas.

  • AnnaK

    Citronkaka med lakrits - rekommenderas av Surfur och mr Surf!
    av OZgirl @ 14:20 Citronkaka med lakrits

    75 g smör
    2 ägg
    2,5 dl strösocker
    2,5 dl vetemjöl
    1 tsk rivet citronskal
    4 käck

    Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt och tillsätt det smälta smöret, mjöl och citronskal.
    Häll smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Klipp käcken i små bitar och strö dem över.
    Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter.

    Den ser ut ungefär som en kladdkaka, inte hög som vanliga mjuka kakor, och käcken sjönk ner en bit men inte ända till botten.

  • Frances

    Du är rolig Anna Så många recept!! Vilken av citronkakorna är din favorit? Blir många om man ska prova alla...

Svar på tråden Recept på saftig citronkaka sökes!!