• Sinikkaa

    Baka i långpannan

    Kan inte få nog av att "rationaliseringensbaka" i min långpanna!

    Vill ha era bästa recept och tips!

  • Svar på tråden Baka i långpannan
  • Sinikkaa

    Håller på med nougatrutor nu;)

  • AnnaK

    Kaka i långpana med kokos och tosca Chokladkaka med kokostäcke som är fruktansvärt god samt enkel och rationell att baka.

    Tid: 1 timme

    1 långpanna

    Du behöver:
    Kaka:
    4 ägg
    6 dl socker
    8 msk kakao
    2 krm salt
    2 tsk vaniljsocker
    3 dl vetemjöl
    180 g smält avsvalnat smör

    Glasyr:
    1 påse (200g) kokosflingor
    1 dl ljus sirap
    2 dl socker
    1 ½ dl grädde
    75 g smör

    Gör så här:
    Sätt på ugnen. Smält smöret.

    Vispa ägg och socker. Blanda i kakao, salt, vaniljsocker och vetemjöl. Blanda sist i det smälta avsvalnade smöret.

    Bred ut kakan på en långpanna med bakplåtspapper. Grädda i 200 graders värme i 15 minuter.

    Gör under tiden glasyren i en kastrull.

    Blanda kokos, sirap, socker, grädde och smör och låt sjuda ca 5 minuter.

    När kakan är klar bred på glasyren och grädda ytterligare 10 minuter i ugnen.

    När kakan svalnat skär kakan i fyrkanter.

  • AnnaK

    Ananaskaka
    En kaka som man gör i långpanna och skär i bitar. Bra att ta fram när gästerna väller in på genomfart på semesterresan. Och en jättefin present att ta med sig när man själv kommer på besök, så som Harriet gjorde en sommar.

    Ugn: 200°
    2 ägg
    2 1/2 dl socker
    1 1/2 dl kallt vatten
    3 dl vetemjöl
    2 tsk bakpulver
    3 dl krossad ananas
    Glasyr:
    2 msk smör
    1 dl socker
    1 ägg
    1 1/2 dl cocosflingor
    2 tsk vaniljsocker

    Vispa ägg och socker pösigt. Späd med vatten och blanda i mjöl och bakpulver. Häll smeten i smörad och bröad långpanna och grädda kakan ca 20 minuter.
    Gör under tiden glasyren. Smält smöret och blanda i övriga ingredienser. Glasyren ska sjuda, inte koka.
    Ta ut kakan, bred över den krossade ananasen och häll över glasyren. Grädda kakan några minuter till. Skär den i fyrkanter och servera kakan när den svalnat

  • AnnaK

    Bärkaka

    4 dl mjöl
    4dl socker
    4 ägg
    2 tsk bakpulver
    2 tsk vaniljsocker
    ca 6 dl bär
    200 gr smält margarin - Häll i sist...
    ...och RÖR om till en smet och häll i en långpanna. Strö bären över smeten!
    Grädda ca 30 minuter i 175 grader.

  • AnnaK

    Dajm-Brownies

    150 gr mörk choklad
    100 gr smör
    1 dl strösocker
    3 ägg
    1 dl Kesella citrus
    2 dl vetemjöl
    1 tsk bakpulver
    1 dl rostade hackade nötter
    (hassel-, valnöt- eller pekannötter)
    2-3 finhackade Daim

    Smält choklad och smör i en tjockbottnad kastrull på svag värme. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt. Vänd ner den smälta chokladen och kesellan i äggblandningen.

    Blanda mjöl och bakpulver med nötterna och rör ner i chokladsmeten. Häll smeten i smord form ca 24 cm i diameter (eller i långpanna med bakplåtspapper vid dubbel sats). Strö daimhacket ovanpå.

    Grädda kakan i ca 200 grader ca 10 minuter. Den ska kännas lite kladdig. Låt stå kallt, gärna över natten.

    Skär i rutor. Servera gärna med en klick Kesella citrus och dekorera med lite rivet apelsinskal.

  • AnnaK

    Saffransskaka i ugnens långpanna

    Kakor för advent och luciatider

    4 ägg
    6 dl strösocker
    4 hg smält smör
    2 pkt saffran
    8 dl vetemjöl
    4 tsk bakpulver
    3 dl mjölk
    1/2 tsk salt

    GÖR SÅ HÄR:
    1. Värm ugnen till 175-200 grader
    2. Smörj och bröa ugnens stora långpanna
    3. Vispa ägg och socker pösigt
    4. Tillsätt saffran och smör
    5. Blanda vetemjöl med bakpulver och salt
    6. Rör ner mjölet i smeten växelvis med mjölken
    7. Strö över pärlsocker
    8. Grädda kakan 25-30 minuter

    I stället för att strö över pärlsocker före gräddningen kan florsocker siktas över efter gräddningen

  • AnnaK

    Mandelkaka 175 grader 10+15 minuter

    2 dl vispgrädde
    1½ dl socker
    5½ dl mjöl
    3 tsk bakpulver
    3 ägg
    1 tsk kanel

    fyllning:
    200g smör
    1½ dl socker
    6 msk vispgrädde
    150gr mandelspån

    Rör grädde och socker till sockret nästan löst sig. (Inte vispa) Häll ner de torra ingredienserna och blanda ihop. Rör ner äggen och bred ut smeten i en smord långpanna.
    Grädda i 10 minuter mitt i ugnen.
    Smält smöret till fyllningen, blanda i resten. Ta ut kakan, bred på fyllningen och grädda ytterligare 15 minuter.

    Skär kakan när den är varm.

  • AnnaK

    Havrerutor
    En sats havrerutor lagom för långpanna.
    3 dl smält smör eller margarin
    3 dl strösocker
    9 dl havregryn
    1 tsk bakpulver
    3 msk vatten
    Sätt ugnen på 225 grader. Blanda ingredienserna. Tryck ut degen till en centimeters tjocklek på smörpapper på en plåt. Grädda cirka 25 minuter tills havresmeten börjar få färg. Skär upp i havrerutor när kakan är varm. Låt kallna på plåten

  • AnnaK

    Nougatkaka9 dl havregryn
    2½ dl socker
    1 dl sirap
    3 tsk bakpulver
    1 msk vaniljsocker
    2 msk vetemjöl
    250 g smör eller margarin
    250 g nougat

    Smält matfettet och blanda i de övriga ingredienserna förutom nougaten.
    Bred ut smeten i en långpanna och grädda i 175 - 200 grader i ca 10 - 12 min.
    Hyvla nougaten över kakan och skär den medan den är varm.

  • AnnaK

    Philadelphia-kaka150 g smält smör
    5 dl mjölk
    1 paket jäst (50 g)
    1 dl socker
    1 ägg
    ½ tsk salt
    11 dl vetemjöl

    Blanda ingredienserna ovan till en lös deg och bred ut den i en långpanna utan jäsning.

    150 g smör, ej smält
    2 msk vaniljsocker
    3 dl florsocker
    100 g Philadelphiaost

    Blanda ihop fyllningen, och klicka den ovanpå kakan i teskedar. Tryck ned klickarna litegrann.

    Låt kakan jäsa 30 min. Pensla den med ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 200-225 grader i 15 minuter.

  • Sinikkaa

    Tack tack AnnaK!! Nougatkakan har jag precis gjort exakt samma recept=)
    Ska tvinga sambon att åka till affären så jag kan testa Dajm-Brownies direkt=)

  • Mint

    Åh, vad bra!

    Jag skulle också vilja ha lite matbrödsrecept... verkar så behändigt att baka i långpannan!

  • Sinikkaa

    Är super smart! har ett recept på matbröd..

    50gr margarin
    5del vatten eller mjölk
    50gr jäst
    1-2msk sirap
    2tsk salt
    2-3 tsk brödkryddor
    ca 1.3l rågsikt

    Utgår ifrån att du vet hur man gör deg, ska jästa ca 30min under bakduk sen är det bara att platta ut i smord långpanna, skära bitar och låta den jästa i ca 30min under bakduk.
    In i ugen i nedredelen i ca 20min.. KLART

  • Sinikkaa

    Idag blev det nougatrutor och mockarutor i min långpanna=) Vad blev det i era?

  • Mint

    Det blev inget i långpanna men väl morotsbullar på vanlig plåt. De tar slut snart, och då blir det långpannebak!

Svar på tråden Baka i långpannan