Polysmerma: nitrat kommer från fiskarnas mat..
Övrig info: DESSE:
Nitrat är inget problem i de kommunala dricksvattnen. I enskilda brunnar kan det däremot vara en hälsorisk. Från övergödda marker sker läckage av nitrat till vattnet.
Nitrat och nitrit förekommer i många livsmedelssammanhang, antingen naturligt förekommande eller som tillsats. Bakterier i livsmedel kan omvandla nitrat till nitrit. Även nitrat-reducerande bakterier förekommer mag-tarmkanalen hos människa och man har i olika studier visat att ca 5-20% av nitrat kan omvandlas till nitrit. Det är därför viktigt att de hälsomässiga aspekterna av nitrat och nitrit behandlas sammantaget.
Nitrat finns främst i grönsaker, och vissa produkter, exempelvis sallat, spenat, mangold och rödbeta, kan innehålla relativt höga halter (upp till 3-4000 mg/kg). Dricksvatten kan i vissa fall, i synnerhet i privata grävda brunnar i jordbruksbygder, innehålla förhöjda nitrathalter.
Nitrat omvandlas av tarmbakterier till nitrit, och kan utgöra en risk speciellt för spädbarn. Nitrit blockerar blodets syretransport genom att oxidera de röda blodkropparnas hemoglobin till methemoglobin. Det har inträffat dödsfall utomlands vid förgiftning på detta sätt.
Samma förgiftning kan ske vid förtäring av nitrathaltiga grönsaker som spenat och rödbetor, som därför inte ska ges till barn under 6 månaders ålder.
Nitrosaminer kan bildas vid tillgång på nitrit. Många nitrosaminer anses vara cancerframkallande.
Nitrat och nitrit har inte resulterat i cancer i djurförsök. Vissa nitrosaminer kan dock ge upphov till tumörer hos djuren. Nitrosaminer kan bildas utifrån nitrat och nitrit i djuret. Det är dock osäkert om de nitrosaminer som bildas från nitrat/nitrit kan ha carcinogena egenskaper. I epidemiologiska studier syns inget säkerställt samband mellan nitrit/nitrat och cancer.