• MammatillEmilia

    Roliga semmelrecept?

    Hej!

    Är det någon som har något gott och annorlunda semmelrecept? jag har prövat en semla med blåbärsfyllning och det var jätegott!!! (Jo, jag ska göra vanliga semlor också.... men jag tänkte göra både och)

  • Svar på tråden Roliga semmelrecept?
  • AnnaK

    Semlor med citronrasp

    Ingredienser 8-10 stycken\n:

    2 1/2 dl mjölk
    50 g jäst
    50 g smör, rumsvarmt
    1/2 dl vit sirap
    1 krm salt
    1 ägg
    ca 8 dl vetemjöl + mjöl till utbakning
    Fyllning beräknat för en semla:
    1 dl (ca 30 g) grovt riven mandelmassa
    rivet skal från 1/2 citron
    ca 1/2 dl vispad grädde
    Dekor:
    ca 1 tsk florsocker per semla
    Så här gör du:
    Värm mjölken till 37 grader (fingervärme). Vispa ut jästen i vätskan. Tillsätt smöret i klickar, sirap, salt och ägg. Arbeta inte ner mer mjöl än nödvändigt. Mängden beror lite på hur stort ägget är. Låt jäsa i cirka 30 minuter eller till dubbel storlek.
    Dela degen i 8-10 bitar och rulla dem till bollar. Låt jäsa på bakplåtspapper på plåt i ytterligare 30 minuter. Grädda bullarna i 225 graders ugnsvärme cirka 10 minuter.
    Skär av lock på bullarna. Fyll med mandelmassan som blandats med citronskal och grädde. Lägg på locket och garnera med florsockret.

  • AnnaK

    Semlor med Baileysgrädde

    2 dl vispgrädde
    4 msk mandelmassa
    2 dl Bailys Irish Cream
    4 msk mörk choklad

    1. Skär ett lock på semlan och gör ett hål i bullen som du kan lägga fyllningen i.

    2. Fyll semlorna med varsin matsked mandelmassa och 2 matskedar Bailys i varje semla.

    3. Vispa grädden och smaksätt med lite Bailys så att grädden får smak och inte blir för lös.

    4. Fördela grädden på semlorna. Riv den mörka chokladen grovt och garnera generöst över grädden. Sätt på semlans lilla lock.

  • AnnaK

    Semlor med saffransgrädde

    2 dl vispgrädde
    4 msk mandelmassa
    4 msk apelsinjuice
    0,5 tsk saffran

    1. Värm juicen och lägg saffranet i juicen. Låt stå och dra en stund. Vispa grädden.

    2. Skär ut ett lock ur semmelbullen och gör ett hål i bullen som du kan lägga fyllningen i.

    3. Blanda mandelmassan med 1 msk saffransjuice. Fördela massan i semlorna.

    4. Blanda 6 msk vispgrädde med 2 msk saffransjuice och fördela mellan semlorna.

    5. Garnera semlorna med resten av grädden och garnera gärna med lite rivet apelsinskal. Sätt på semlans lilla lock.

  • AnnaK

    Syltiga Semlor, 4 stycken
    4 bullar
    2 dl sylt
    2 dl vispgrädde
    8 msk riven mandelmassa

    Skär ett lock på semlan, och gör ett hål i bullen som du kan lägga fyllningen i.
    Fyll bullen med 2 msk riven mandelmassa och häll över 0,5 dl sylt. Vispa grädden och fördela snyggt i semlorna.
    Avsluta med ytterligare en sked sylt. Lägg på locket och pudra över florsocker.

  • AnnaK

    Små chokladsemlor
    ca 30 st
    Ugnstemperatur 225º

    ca 1 timme 45 minuter

    Ingredienser
    2,5 dl mjölk
    25 g jäst
    7-7,5 dl vetemjöl
    3 msk kakao
    2-3 msk ljus sirap eller socker
    1 krm salt
    75 g smör eller
    margarin, mjukt

    Fyllning:
    3 dl vispgrädde
    1 msk socker
    1 msk kakao
    2 tsk apelsinskal, rivet

    Garnering:
    ca 2 tsk florsocker
    ca 2 tsk kakao

    Tillagning
    Ljumma mjölken till 37º. Häll den i en bunke, smula i jästen och rör tills den är löst. Häll i nästan allt mjöl, kakao, sirap eller socker och salt. Klicka i fettet och arbeta ihop till en smidig deg som släpper bunkens kant. Låt jäsa övertäckt ca 45 minuter.

    Dela degen på mjölat bakbord i 30 bitar och rulla dem till runda bullar. Låt dem jäsa övertäckta ca 30 minuter på plåt, smord eller med bakplåtspapper. Värm under tiden ugnen.

    Grädda i mitten av ugnen 5-7 minuter. Låt kallna övertäckta på galler.

    Skär ett lock av varje bulle. Ta bort lite av inkråmet med gaffel. Vispa grädden med socker och kakao till en krämig konsistens. Smaksätt eventuellt med apelsinskal. Fördela krämen på bullarna. Lägg på locken och sikta över florsocker blandat med kakao.

    Servera till kaffe, te eller mjölk.

  • AnnaK

    Chokladsemlor
    Nya favoritsemlan för alla chokladälskare!

    Det här behövs för ca 20 st:
    50 g jäst
    100 g mörk choklad 70%
    100 g smör eller margarin
    2 1/2 dl mjölk
    3/4 dl socker
    1 msk vaniljsocker
    2 ägg
    1/2 tsk hjorthornssalt
    ca 12 dl vetemjöl
    Fyllning 1:
    100 g mandel
    1 äggvita
    2 msk socker
    Fyllning 2:
    3 dl vispgrädde
    75 g riven eller finhackad vit choklad
    Pensling:
    äggula+mjölk
    Garnering:
    100 g vit choklad
    2-2 1/2 msk vatten
    2 dl florsocker
    Ugn: 225°

    Klicka för större bild
    Gör så här:
    1. Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfett och choklad på svag värme. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt. Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.
    2. Tillsätt socker, vaniljsocker, ägg, hjorthornssalt och det mesta av vetemjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig. Låt den jäsa under duk ca 30 minuter.
    3. Mal under tiden mandeln till fyllning 1 och rör samman mandeln med socker och äggvita.
    4. Stjälp upp degen på bakbordet och knåda den smidig på nytt. Dela degen i ca 20 lika stora bitar. Forma runda släta bullar. Gör en fördjupning i varje bulle och lägg i lite fyllning. Jämna till bullarna och ställ dem på bakpappersklädda plåtar.
    5. Låt bullarna jäsa under duk ca 30 minuter. Rör ut äggulan med lite mjölk och pensla bullarna med det. Grädda mitt i ugnen ca 8-10 minuter. Låt bullarna kallna på galler under duk.
    6. Vispa grädden och rör ner finhackad eller riven choklad. Skär av ett lock på varje bulle. Spritsa eller klicka på grädden. Lägg på locket.
    7. Bryt chokladen i bitar och smält den i vattenbad med 1 msk vatten. Rör samman florsocker med 1-1 1/2 msk vatten till en jämn, ganska tjock smet. Rör försiktigt ner chokladen i sockersmeten. Bred lite glasyr på locken.

  • AnnaK

    Pavlovasemlor

    2 dl vispgrädde
    2 dl frysta hallon
    2 msk florsocker
    2 dl mangopuré

    1. Tina bären och häll bort över skottsvätska.

    2. Mixa med en mixerstav så att du får en fin hallonsås. Sila bort kärnor och rör ned florsockret lite i taget tills såsen blivit lagom söt. Vispa grädden.

    3. Skär ett lock på semlan, och gör ett hål i bullen som du kan lägga fyllningen i.

    4. Blanda mandelmassa med fruktpurén. Fördela fruktmassan i semlorna. Häll 1 msk hallonsås över fruktmassan i varje semla.

    5. Garnera med vispgrädde. Ringla över hallonsås och sätt på semlans lilla lock.

  • AnnaK

    Napoleonsemlor

    100 g smör
    2 dl florsocker
    1 st äggula
    3 tsk hallonsaft
    200 g frysta hallon
    2 dl vispgrädde

    1. Tina bären och häll bort överskottsvätska, men spar lite till redning.

    2. Rör ihop smöret med florsocker, äggula och lite hallon saft. Vispa grädden.

    3. Skär ett lock på semlan, och gör ett hål i bullen som du kan lägga fyllningen i.

    4. Lägg 2-3 matskedar bär i botten på varje semla. Täck med smörkrämen. Lägg 1 matsked bär på smörkrämen. Fördela vispgrädden mellan semlorna. Varva med lite hallon och grädde igen. Sätt sedan på semlans lilla lock.

  • AnnaK

    Blåbärssemlor

    200 g frysta blåbär
    2 dl vispgrädde
    4 msk punsch
    5 msk mandelmassa

    1. Tina bären och sila av
    överskottskottsvätska.

    2. Skär ett lock på semlan, och gör ett hål i bullen som du kan lägga fyllningen i.

    3. Fyll bullen med 1 msk mandelmassa och häll över 2 msk blåbär. Avsluta med 1 matsked punsch. Vispa grädden och fördela snyggt i semlorna.

    4. Avsluta med en sked blåbär, en liten klick grädde och semlans lilla lock.

  • AnnaK

    Chokladsemlor Black and White

    4 msk mandelmassa
    100 g mörk choklad
    100 g vit choklad
    50 g mjölkchoklad
    2 dl vispgrädde

    1. Smält den mörka chokladen i ett vattenbad. Blanda chokladen med mandelmassan.

    2. Riv den vita chokladen och mjölkchokladen. Vispa grädden. Blanda den vita chokladen med grädden.

    3. Skär ett lock på semlan och gör ett hål i bullen som du kan lägga fyllningen i.

    4. Fördela chokladmassan i semlorna. Garnera med vitchoklad-grädden. Garnera generöst med den rivna mjölkchokladen. Sätt på semlans lilla lock.

    Tips!
    Choklad är lättare att riva om den är kylskåpskall.

  • AnnaK

    Norrlandssemlor med hjortron

    200 g frysta hjortron
    2 dl vispgrädde
    4 msk mandelmassa

    1. Tina bären och häll bort överskottsvätska, du kan eventuellt sockra dem lite om de är väldigt syrliga.

    2. Skär ett lock på semlan och gör ett hål i bullen som du kan lägga fyllningen i. Fyll semlorna med varsin matsked mandelsmassa och 2/3 av bären.

    3. Vispa grädden och fördela på semlorna. Avsluta med resten av bären, en liten klick grädde och semlans lilla lock

  • AnnaK

    Chokladsemlor med apelsingrädde
    1,5 dl mjölk
    50 g smör
    50 g mörk blockchoklad
    25 g jäst
    salt
    2 dl socker
    1 st äggula(or)
    1 msk kakao
    0,5 l vetemjöl
    0,5 tsk hjorthornsalt
    2 st apelsin(er)
    1 dl vatten
    3 dl vispgrädde
    100 g mandelmassa
    florsocker

    Värm mjölken med smöret och chokladen till ett degspad som håller 37°. Smula ner jästen i en bunke, slå på det ljumma degspadet och rör tills jästen löser sig. Tillsätt salt, socker och äggula. Blanda sedan 4 dl vetemjöl med kakao och hjorthornssalt, vänd ner det och arbeta degen smidig. Tillsätt eventuellt yttlilgare vetemjöl om det behövs.

    Sätt ugnen på 225°. Låt degen jäsa i 20-30 minuter. Grädda bullarna i 8-10 minuter och låt dem svalna.
    Skala apelsinerna försiktigt med en potatisskalare. Var noga med att inte något av det vita i skalet följer med. Finstrimla sedan skalen, koka dem i 1 dl socker och 1 dl vatten i 5 minuter och låt dem svalna. Skala under tiden bort det vita från apelsinerna och skä ut "filéerna" med en vass kniv. Om du skär mellan klyftornas hinnor får du skinnfria klyftor.

    Vispa grädden och vänd ner apelsinskalen. Skär av ett lock på bullarna, gröp ur lite av brödet och blanda det med mandelmassan och resten av sockret(1/2 dl).

    Lägg sedan tillbaka blandningen i semlorna, läggg på några apelsinklyftor och avsluta med grädden och locket.

  • cotton

    Mitt tips är att du skär toppen av en slät kardemummabulle (om du inte gör själv) och fyller med följande:

    Istället för mandelmassa:

    Hallonsylt
    Blåbärssylt
    Mandelmassa smaksatt med kakao
    Nutellanougat

    Istället för grädde:

    Vaniljkräm
    Chokladkräm (både mörk som mjölk som vit choklad)
    Milda gräddvisp (20% istället för 40% fett) utblandat med olika smaksättningar som olika sorters sylter, likörer, florsocker med med jordgubbssmak och så vidare.

    Bakar du bullarna själv kan du ju smaksätta med typ choklad i smeten.

  • MammatillEmilia

    Wow!!! Vad många bra recept!!! Måste nog baka många fler semlor än jag tänkte!!!
    Tusen tack allihopa!!!!

Svar på tråden Roliga semmelrecept?