Recept till sött mörkt gott bröd.
Är det nån som har recept på sånt där sött mörkt jättegott bröd som de har på vissa restauranger/cafeer? Antar att det är mycket sirap i.
Är det nån som har recept på sånt där sött mörkt jättegott bröd som de har på vissa restauranger/cafeer? Antar att det är mycket sirap i.
Mörkt filmjölksbröd
Buffé nr 11 2001, sid 11
Ingredienser
7 dl vetemjöl
4 dl grahamsmjöl
2 dl grovt rågmjöl
1 tsk salt
1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl hela, torkade aprikoser (ca 100 g)
1 dl russin
1 dl hasselnötter
1 l filmjölk
1 1/2 tsk bikarbonat
2 dl mörk sirap
Gör så här
2 bröd
Sätt ugnen på 175°C.
Blanda ihop mjölsorterna med salt, solrosfrön, linfrön, aprikoser, russin och nötter i
en bunke. Nötterna kan grovhackas eller användas hela.
Blanda noga ihop filmjölk med bikarbonat och sirap. Tillsätt mjölblandningen och rör mycket försiktigt till en jämn, tjock smet.
Smörj två 1 1/2-liters brödformar väl eller använd bakplåtspapper i formen. Fyll den med smeten och strö över lite mjöl.
Grädda bröden i formarna i nedre delen av ugnen, ca 1 1/2 timme. Täck med folie om de blir för mörka. Pröva med sticka så att de känns torra. Stjälp upp bröden på galler och låt dem vila inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar.
TIPS!
Det går att laborera med olika sorters mjöl; kornmjöl, vetekli, råg? Se bara till att behålla mängden vetemjöl för glutenmängden. Man kan också variera fyllningen med skivor av banan eller bitar av äpple. Välj själv!
Grovt bröd
2 Brödkakor
3 dl Rågkross
1 l Filmjölk
8 dl Rågsikt
6 dl Vetemjöl
2 1/2 dl Mörk sirap
3 ts Bakpulver
5 ts Bikarbonat
4 ts Salt
1 tb Mald brödkrydda; som tex -anis eller fänkål, om man -vill
Blanda rågkross med filmjölk och låt stå till nästa dag. Blanda ihop mjöl med bakpulver och bikarbonat och blanda alla ingredienser med filmjölk och rågkross. Degen ska vara relativt lös. Fördela degen i smorda brödformar och baka i ugn i 150 grader i 1
1/2-2 timmar
Dalalimpa
3 Portioner
50 g Jäst
25 g Margarin
5 dl Vatten
2 ts Salt
3/4 dl Sirap, mörk
2 ts Koriander, malen
14 dl Rågsikt
(Dalarna)
1. Smula sönder jästen i en bunke. Smält margarinet och häll vattnet. Värm till 37 C.
2. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, sirap, koriander och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa ca 1 timme. (NS - tips: Ställa hela degbunken i en plastkasse och knyt ihop!)
3. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i tre delar och forma till limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa 30-40 min. Sätt ugnen på 250 C.
4. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 200 C. Grädda i 30-40 min.
5. Låt bröden kallna på galler under bakduk.
Gammeladags limpor
8 st
Ugn 225°
1 l ljummet vatten
100?150 g jäst
3 ägg
4 dl brun farin
1 msk salt
3,5 l rågsikt
3 dl rågsikt till utbakning
Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och de övriga ingredienserna. Arbeta degen smidig och låt den jäsa 30 min.
Knåda den sedan på bakbordet och arbeta in ytterligare 3 dl rågsikt. Dela degen i 8 bitar och forma dem till limpor i långpanna. Låt dem jäsa 1 timme. Grädda i 20 min.
Grovt formbröd
2 st
Ugn 175°
6 dl vatten (Kallt eller ljummet)
100 g jäst (2pkt)
2 tsk salt
2 dl mörk sirap (gärna baksirap)
15 dl rågmjöl (helst grovt, men fint funkar fint)
ca 8 dl vetemjöl
Smula jästen i en bunke, häll över sirapen.
Häll i det ljumma alt. kalla vattnet och saltet. Rör om.
Blanda ner först ner allt rågmjöl och sedan efterhand vetemjölet. Har du maskin så låt det stå och tuffa 5-10min. Gör du degen för hand så får du nu dagens styrketräning. Degen blir fast.
Smörj 2 st 1½ l avlånga brödformar. Dela degen i två delar och forma dom till rullar som lagom passar i. Tryck till lite och låt stå övertäckta att jäsa i mellan 1 till 1½ timme.
Grädda i ugnen ca 1 timme.
Pensla gärna med vatten när dom är klara och rulla in dom i handdukar för att svalna. Jag tar frottéhandukar.
Irish Farmer
2 st
50 g jäst
2 flaskor mörkt öl
½ dl solrosolja
knappt ½ dl mörk sirap
½ tsk ättiksprit
russin, hackad mandel - efter smak och känsla
15-16 dl Fyra sädeslag
Smula sönder jästen i en bunke. Värm ölet till 37°. Lös upp jästen med lite öl, tillsätt resten och alla övriga ingredienser, spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
Täck över och jäs ca 40 minuter.
Forma till 2 rektangulära utplattade bröd och gör ett snittmönster med en vass kniv.
Täck över och jäs 30-35 minuter.
Grädda i 200° ugnsvärme, i nedre delen av ugnen 35-40 minuter.
Pensla de heta bröden med vatten + lite olja och strö över lite salt.
Julens lingonbröd
Ugn 175°
4 limpor
100 g smör
1 liter mjölk
100 g jäst
1 dl farinsocker eller sirap
2 tsk salt
½ dl linfrö
1-2 msk stött anis och fänkål
2 dl grovt rågmjöl
2 dl vetemjöl
2 liter rågsikt
2 dl lingonsylt
Smält smöret och tillsätt vätskan. Se till att degspadet är fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt lite av degspadet och rör tills jästen har löst sig. Blanda i resten av degspadet och tillsätt farinsocker, salt, linfrö, stötta brödkryddor, grovt rågmjöl, vetemjöl och det mesta av rågsikten.
Arbeta degen tills den är blank och smidig med så mycket mjöl som behövs för att den ska släppa i bunken. Låt degen jäsa i bunken övertäckt med bakduk i ungefär 30 minuter.
Knåda ihop degen på bakbordet. Dela degen i fyra delar och forma till limpor. Lägg dem i en smord långpanna eller gör dem i fyra brödformar.
Sätt ugnen på 250°. Vrid direkt ner till 175°.
Grädda dem i 45 minuter. Pensla så fort de kommer ut ur ugnen med en blandning av hett kaffe, sirap och smör.
sirapslimpa
2 bröd
Ugn 200°
30 g jäst
6 dl vatten
1½ dl mörk sirap
1 msk salt
1 msk svensk soja (av sockerkulör m m)
1 kg rågsikt
1-1½ dl vetemjöl till utbakning
Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37° och häll det på jästen. Rör tills jästen löst sig och tillsätt sirap, salt, soja och hälften av rågsikten.
Arbeta degen 5 min och tillsätt mer rågsikt under tiden, så att den blir ganska fast. Arbeta degen ytterligare 5 min i maskin eller 10 min för hand så att den blir seg och smidig. Strö över lite rågsikt.
Låt degen jäsa 2 tim under bakduk. Om den jäser över bunkens kant, arbeta ner degen till sin ursprungliga storlek och låt den jäsa upp igen.
Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl några minuter. Dela degen i 2 lika stora bitar och forma dem till jämna längder, ca 30 cm långa.
Lägg längderna på bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa under bakduk ca 1 tim eller tills de jäst väl och degen känns mjuk ? känn försiktigt vid ena sidan.
Grädda i 200° ugnsvärme ca 40 min. Pensla limporna med vatten. Låt dem kallna under bakduk på galler.
TIPS
Gör dubbel sats av degen och forma den till 4 längder. Grädda dem i långpanna med bakplåtspapper emellan så att de inte jäser ihop. Öka gräddningstiden till 1 tim.
Sirapslimpa
Ugn 100° 175°
1 l filmjölk
3 dl sirap
4 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1,8 l rågsikt
1,5 dl vetemjöl
Blanda samman alla ingredienser och arbeta dem till en jämn, slät deg. Bred ut den i smord långpanna ca 25´35 cm.
Sätt in den 45 min i 100°, öka värmen till 175° och grädda i ytterligare 30 min.
Skär kakan tvärs över till tjocka limpor.
Söt kavring
Ugn 100° - 150°
1,5 l filmjölk
1 påse brödkrydda
5 dl mörk sirap
6 tsk bikarbonat
3 tsk bakpulver
ca 1,5 l rågsikt
Blanda allt väl gärna med maskin, smörj en långpanna och häll i smeten.
Strö på havregryn.
Grädda längst ner i ugnen.
Först 1 timme 100°
Sedan 1 timme 150°
Stäng av ugnen låt kavringen stå kvar på efter värme i 15 minuter.
Låt kavringen svalna i långpannan.
Limpor, 4 st
1 liter vatten, 37 grader
2 paket jäst
1 paket farinsocker
1 tsk salt
3 ägg
2 kg rågsikt
Blanda ihop allt - spara ca !/2 liter av mjölet till utbaket. Låt jäsa i 1 timme.
Baka ut till 4 limpor. Lägg dem i långpannan med bakplåtspapper. Låt jäsa i 45 minuter.
Grädda långt ned i ugnen, 175 grader ca 40 min, beroende på ugn.
Degen är klibbig, och skall vara det.
Tack så himla mycket för alla recept AnnaK
Nu är det bara att sätta igång, det svåra är bara att välja vilket recept jag ska börja med.
Oj ännu ett! Tack tisteln