• jezz1978

    Recept till sött mörkt gott bröd.

    Är det nån som har recept på sånt där sött mörkt jättegott bröd som de har på vissa restauranger/cafeer? Antar att det är mycket sirap i.

  • Svar på tråden Recept till sött mörkt gott bröd.
  • AnnaK

    Mörkt filmjölksbröd
    Buffé nr 11 2001, sid 11

    Ingredienser
    7 dl vetemjöl
    4 dl grahamsmjöl
    2 dl grovt rågmjöl
    1 tsk salt
    1 dl solrosfrön
    1 dl linfrön
    1 dl hela, torkade aprikoser (ca 100 g)
    1 dl russin
    1 dl hasselnötter
    1 l filmjölk
    1 1/2 tsk bikarbonat
    2 dl mörk sirap

    Gör så här
    2 bröd
    Sätt ugnen på 175°C.

    Blanda ihop mjölsorterna med salt, solrosfrön, linfrön, aprikoser, russin och nötter i
    en bunke. Nötterna kan grovhackas eller användas hela.

    Blanda noga ihop filmjölk med bikarbonat och sirap. Tillsätt mjölblandningen och rör mycket försiktigt till en jämn, tjock smet.
    Smörj två 1 1/2-liters brödformar väl eller använd bakplåtspapper i formen. Fyll den med smeten och strö över lite mjöl.

    Grädda bröden i formarna i nedre delen av ugnen, ca 1 1/2 timme. Täck med folie om de blir för mörka. Pröva med sticka så att de känns torra. Stjälp upp bröden på galler och låt dem vila inlindade i kökshanddukar i minst 5 timmar.

    TIPS!
    Det går att laborera med olika sorters mjöl; kornmjöl, vetekli, råg? Se bara till att behålla mängden vetemjöl för glutenmängden. Man kan också variera fyllningen med skivor av banan eller bitar av äpple. Välj själv!

  • AnnaK

    Grovt bröd
    2 Brödkakor

    3 dl Rågkross
    1 l Filmjölk
    8 dl Rågsikt
    6 dl Vetemjöl
    2 1/2 dl Mörk sirap
    3 ts Bakpulver
    5 ts Bikarbonat
    4 ts Salt
    1 tb Mald brödkrydda; som tex -anis eller fänkål, om man -vill

    Blanda rågkross med filmjölk och låt stå till nästa dag. Blanda ihop mjöl med bakpulver och bikarbonat och blanda alla ingredienser med filmjölk och rågkross. Degen ska vara relativt lös. Fördela degen i smorda brödformar och baka i ugn i 150 grader i 1
    1/2-2 timmar

  • AnnaK

    Dalalimpa
    3 Portioner

    50 g Jäst
    25 g Margarin
    5 dl Vatten
    2 ts Salt
    3/4 dl Sirap, mörk
    2 ts Koriander, malen
    14 dl Rågsikt

    (Dalarna)

    1. Smula sönder jästen i en bunke. Smält margarinet och häll vattnet. Värm till 37 C.

    2. Rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av spadet, salt, sirap, koriander och nästan allt mjöl. Arbeta ihop till en smidig deg och låt jäsa ca 1 timme. (NS - tips: Ställa hela degbunken i en plastkasse och knyt ihop!)

    3. Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Dela den i tre delar och forma till limpor. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Täck över och låt jäsa 30-40 min. Sätt ugnen på 250 C.

    4. Sätt in plåten i nedre delen av ugnen och sänk värmen till 200 C. Grädda i 30-40 min.

    5. Låt bröden kallna på galler under bakduk.

  • AnnaK

    Gammeladags limpor
    8 st
    Ugn 225°

    1 l ljummet vatten
    100?150 g jäst
    3 ägg
    4 dl brun farin
    1 msk salt
    3,5 l rågsikt
    3 dl rågsikt till utbakning

    Rör ut jästen i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet och de övriga ingredienserna. Arbeta degen smidig och låt den jäsa 30 min.
    Knåda den sedan på bakbordet och arbeta in ytterligare 3 dl rågsikt. Dela degen i 8 bitar och forma dem till limpor i långpanna. Låt dem jäsa 1 timme. Grädda i 20 min.

  • AnnaK

    Grovt formbröd
    2 st
    Ugn 175°

    6 dl vatten (Kallt eller ljummet)
    100 g jäst (2pkt)
    2 tsk salt
    2 dl mörk sirap (gärna baksirap)
    15 dl rågmjöl (helst grovt, men fint funkar fint)
    ca 8 dl vetemjöl

    Smula jästen i en bunke, häll över sirapen.
    Häll i det ljumma alt. kalla vattnet och saltet. Rör om.
    Blanda ner först ner allt rågmjöl och sedan efterhand vetemjölet. Har du maskin så låt det stå och tuffa 5-10min. Gör du degen för hand så får du nu dagens styrketräning. Degen blir fast.
    Smörj 2 st 1½ l avlånga brödformar. Dela degen i två delar och forma dom till rullar som lagom passar i. Tryck till lite och låt stå övertäckta att jäsa i mellan 1 till 1½ timme.
    Grädda i ugnen ca 1 timme.
    Pensla gärna med vatten när dom är klara och rulla in dom i handdukar för att svalna. Jag tar frottéhandukar.

  • AnnaK

    Irish Farmer
    2 st

    50 g jäst
    2 flaskor mörkt öl
    ½ dl solrosolja
    knappt ½ dl mörk sirap
    ½ tsk ättiksprit
    russin, hackad mandel - efter smak och känsla
    15-16 dl Fyra sädeslag

    Smula sönder jästen i en bunke. Värm ölet till 37°. Lös upp jästen med lite öl, tillsätt resten och alla övriga ingredienser, spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta ihop till en smidig deg.
    Täck över och jäs ca 40 minuter.
    Forma till 2 rektangulära utplattade bröd och gör ett snittmönster med en vass kniv.
    Täck över och jäs 30-35 minuter.
    Grädda i 200° ugnsvärme, i nedre delen av ugnen 35-40 minuter.
    Pensla de heta bröden med vatten + lite olja och strö över lite salt.

  • AnnaK

    Julens lingonbröd
    Ugn 175°

    4 limpor

    100 g smör
    1 liter mjölk
    100 g jäst
    1 dl farinsocker eller sirap
    2 tsk salt
    ½ dl linfrö
    1-2 msk stött anis och fänkål
    2 dl grovt rågmjöl
    2 dl vetemjöl
    2 liter rågsikt
    2 dl lingonsylt

    Smält smöret och tillsätt vätskan. Se till att degspadet är fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke. Tillsätt lite av degspadet och rör tills jästen har löst sig. Blanda i resten av degspadet och tillsätt farinsocker, salt, linfrö, stötta brödkryddor, grovt rågmjöl, vetemjöl och det mesta av rågsikten.
    Arbeta degen tills den är blank och smidig med så mycket mjöl som behövs för att den ska släppa i bunken. Låt degen jäsa i bunken övertäckt med bakduk i ungefär 30 minuter.
    Knåda ihop degen på bakbordet. Dela degen i fyra delar och forma till limpor. Lägg dem i en smord långpanna eller gör dem i fyra brödformar.
    Sätt ugnen på 250°. Vrid direkt ner till 175°.
    Grädda dem i 45 minuter. Pensla så fort de kommer ut ur ugnen med en blandning av hett kaffe, sirap och smör.

  • AnnaK

    sirapslimpa
    2 bröd
    Ugn 200°

    30 g jäst
    6 dl vatten
    1½ dl mörk sirap
    1 msk salt
    1 msk svensk soja (av sockerkulör m m)
    1 kg rågsikt
    1-1½ dl vetemjöl till utbakning

    Smula ner jästen i en degbunke. Värm vattnet till 37° och häll det på jästen. Rör tills jästen löst sig och tillsätt sirap, salt, soja och hälften av rågsikten.
    Arbeta degen 5 min och tillsätt mer rågsikt under tiden, så att den blir ganska fast. Arbeta degen ytterligare 5 min i maskin eller 10 min för hand så att den blir seg och smidig. Strö över lite rågsikt.
    Låt degen jäsa 2 tim under bakduk. Om den jäser över bunkens kant, arbeta ner degen till sin ursprungliga storlek och låt den jäsa upp igen.
    Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den väl några minuter. Dela degen i 2 lika stora bitar och forma dem till jämna längder, ca 30 cm långa.
    Lägg längderna på bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa under bakduk ca 1 tim eller tills de jäst väl och degen känns mjuk ? känn försiktigt vid ena sidan.
    Grädda i 200° ugnsvärme ca 40 min. Pensla limporna med vatten. Låt dem kallna under bakduk på galler.

    TIPS
    Gör dubbel sats av degen och forma den till 4 längder. Grädda dem i långpanna med bakplåtspapper emellan så att de inte jäser ihop. Öka gräddningstiden till 1 tim.

  • AnnaK

    Sirapslimpa

    Ugn 100° 175°

    1 l filmjölk
    3 dl sirap
    4 tsk bikarbonat
    2 tsk bakpulver
    1,8 l rågsikt
    1,5 dl vetemjöl

    Blanda samman alla ingredienser och arbeta dem till en jämn, slät deg. Bred ut den i smord långpanna ca 25´35 cm.
    Sätt in den 45 min i 100°, öka värmen till 175° och grädda i ytterligare 30 min.
    Skär kakan tvärs över till tjocka limpor.

  • AnnaK

    Söt kavring
    Ugn 100° - 150°

    1,5 l filmjölk
    1 påse brödkrydda
    5 dl mörk sirap
    6 tsk bikarbonat
    3 tsk bakpulver
    ca 1,5 l rågsikt

    Blanda allt väl gärna med maskin, smörj en långpanna och häll i smeten.
    Strö på havregryn.
    Grädda längst ner i ugnen.
    Först 1 timme 100°
    Sedan 1 timme 150°
    Stäng av ugnen låt kavringen stå kvar på efter värme i 15 minuter.
    Låt kavringen svalna i långpannan.

  • tisteln

    Limpor, 4 st

    1 liter vatten, 37 grader
    2 paket jäst
    1 paket farinsocker
    1 tsk salt
    3 ägg
    2 kg rågsikt

    Blanda ihop allt - spara ca !/2 liter av mjölet till utbaket. Låt jäsa i 1 timme.
    Baka ut till 4 limpor. Lägg dem i långpannan med bakplåtspapper. Låt jäsa i 45 minuter.
    Grädda långt ned i ugnen, 175 grader ca 40 min, beroende på ugn.

    Degen är klibbig, och skall vara det.

  • jezz1978

    Tack så himla mycket för alla recept AnnaK
    Nu är det bara att sätta igång, det svåra är bara att välja vilket recept jag ska börja med.

Svar på tråden Recept till sött mörkt gott bröd.