Paj i långpanna?
Jag tänker göra tre långpannepajer till min sons dop. Har ni några tips och recept på bra pajer?
Jag tänker göra tre långpannepajer till min sons dop. Har ni några tips och recept på bra pajer?
Jag älskar ju pajer, det finns ju vanlig köttfärspaj, skink o pujrolökspaj, kycklingpaj med smak av curry, laxpaj, västkustpaj, (supergod), ostpaj, tacopaj.
Festpaj i långpanna
Ett recept ur Guldkorn
8-10 portioner
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
200 g Svenskt Smör
4 msk kallt vatten
Fyllning:
250 g fryst broccoli
250 g rökt skinka
1 burk champinjoner, 425 g
1 dl hackad purjolök
1 msk Svenskt Smör
8 ägg
8 dl Mjölk
400 g riven Västerbottensost
3 msk chilisås
salt och svartpeppar
Hacka snabbt samman alla ingredienser till pajdegen och låt den vila ca 15 min. Kavla ut pajdegen i en långpanna, 30x40 cm. Nagga och förgrädda i 200° i 10 min.
Koka broccolin enligt anvisning på förpackningen. Dela den i buketter. Finstrimla skinkan. Fräs champinjoner och purjolök i smör någon minut. Vispa samman ägg och mjölk. Rör ner ost, chilisås och kryddor. Lägg skinka, champinjoner och purjo i det förgräddade pajskalet. Slå äggstanningen över. Grädda i 200°, ca 40 min.
Köttfärspaj i långpanna
En härlig paj som du kan dubbla till hur många som helst. Pajskalet och fyllningen är helt förberedda. Sedan är det bara att sätta in alltsammans i ugnen ca 10 min före servering.
Det här behövs till 8-10 personer:
4 dl vetemjöl
2 dl grahamsmjöl
1/2 tsk salt
250 g smör
3/4 dl vatten
Köttfärsfyllning
1 kilo nötfärs
2 msk olivolja
1 1/2-2 tsk salt
1 tsk nymald svartpeppar
2 stora gula lökar
3 stora finhackade vitlöksklyftor
1 burk sardeller (ca 50 g)
100 g torkade tomater
1 msk timjan
1 msk oregano
2 burkar hela tomater (à 400 g)
2 tsk strösocker
2 dl rött vin
200 g fetaost
100-150 g oliver
100-150 g delikatesskapris
Tillbehör:
sallad
gräddfil eller matlagningsyoghurt
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°. Finfördela fettet i mjöl och salt. Gärna i matberedare. Tillsätt vatten och kör ihop till en deg. Tryck ut degen i en ugnslångpanna. Ställ kallt.
2. Bryn färsen i olivolja. Salta och peppra. Tänk på att sardeller, oliver och fetaost också ger sälta.
3. Hacka lök. Låt den och vitlöken fräsa med färsen.
4. Hacka sardellerna och skär de torkade tomaterna i bitar. Blanda ned det, timjan, oregano, krossade tomater, socker och vin. Sjud ca 20 min. Färsen ska vara lite fuktig men inte alltför blöt. Grädda under tiden pajskalet i mitten av ugnen ca 15 min. Hit kan förberedas.
5. Värm färsen om den är kall. Fyll pajskalet med färsen. Smula över fetaost. Sätt in långpannan ca 10 min mitt i ugnen. Strö över oliver och kapris och servera med en klick gräddfil och sallad.
Godaste quichen
300 g margarin blandas med 5 dl mjöl och 1 dl vatten. Låt vila svalt och tryck sedan ut den i en långpanna 35*25 cm. Nagga och förgrädda i 225 grader i ca 10 minuter.
Fyllning: Strimla 500 g rökt skinka, grovriv 400 g lagrad grevéost. Tina 1 paker "Ärter, majs och paprika".
Äggstanning: Blanda 150 g Boursinost med vitlök med 4 ägg, ett i sänder, och rör till en jämn smet. Vispa ner 1 tsk salt, 1 krm peppar, 3 dl kaffegrädde och 1 dl mjölk.
Varva skinka, ost och grönsaker och slå över äggstanningen.
Grädda i 225 grader 30-40 minuter
Pizzapaj (fast godare än vanlig paj)
10 Portioner
Sconesdeg
8 dl Mjöl
4 ts Bakpulver
1/2 ts Salt
100 g Margarin
3 dl Mjölk; ev mer
Fyllning
700 g Köttfärs
1 1/2 Påse Taco kryddmix Gul lök; i ringar Tomat; i skivor
4 dl Creme fraiche
3 tb Majonnäs Svartpeppar Ost; riven, mycket
Blanda mjöl, bakpulver och salt. Finfördela matfettet i mjölblandningen. Tillsätt mjölken. Bred ut degen i en långpanna eller annan djup form. Den ska sedan stå i ugnen 10-15 minuter i 175-200°.
Stek köttfärsen tillsammans med kryddmixen. Låt kallna och lägg det ovanpå sconesplattan i långpannan. Lägg lökringar och tomatskivor ovanpå. Blanda creme fraiche med majonnäs och lite svartpeppar och bred över. Toppa med massor av riven ost. Sätt in i ugnen i 10 minuter i 225°.
Fördelen med denna rätt är att den går att förbereda innan och bara 10 minuter i ugnen behövs sedan.
Paj med grönsaker och räkor
Buffé nr 6 1996, sid 9
Ingredienser
Portioner: 10
PAJDEG:
6 dl vetemjöl
3 dl havrekli
375 g smör
1 1/2 dl iskallt vatten
FYLLNING:
750 g oskalade räkor
1 blomkålshuvud
2 små zucchini
2 gula paprikor
1 liten knippa salladslök
200 g färska eller frysta sockerärter
1 liten knippa rädisor
150 g körsbärstomater
persiljekvistar
SÅS:
300 g fetaost , grekisk eller bulgarisk
3 vitlöksklyftor
6 dl matlagningsyoghurt
Gör så här
Börja med pajdegen. Blanda vetemjöl och havrekli. Skär det kalla smöret i små bitar. Finfördela smöret i mjölet. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut till en stor tjock rundel, slå in i plastfolie och låt ligga svalt minst 30 minuter.
Värm ugnen till 250°C.
Kavla ut ett degsjok så stort att det täcker ugnens långpanna och sticker upp längs kanten. Fodra kanten med folie så faller inte kanten ner.
Grädda i mitten av ugnen i 10 minuter. Ta bort folien, sänk värmen till 175°C och grädda i ytterligare 10 minuter.
Skölj och ansa grönsakerna. Dela blomkålshuvudet i buketter, hyvla zucchinin i breda band, strimla paprikan, dela salladslöken i mindre bitar. Dela rädisorna och körsbärstomaterna i halvor.
Koka blomkålen, zucchinin, sockerärterna, paprikan samt löken någon minut. Häll av vattnet och spola med iskallt vatten tills grönsakerna har svalnat. Rensa räkorna.
Fyll pajskalet med grönsaker och räkor. Dekorera med persiljeblad.
Kör fårosten till mos i mixer. Pressa vitlöken och blanda snabbt ner yoghurten.
Servera med bröd och ost
Anna K: Vilken guldgruva! Tusen tack, nu gäller det bara att kunna välja ut tre av alla goda pajer.
Jag har recept på några olika kalla pajer om det kan vara intressant.
Magda84: Jag tar gärna emot recept på kalla pajer också. Kan vara bra att inte behöva värma alla pajer i ugnen:)
KALL PAJ MED CRABFISH
Pajskal:
125 g margarin
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Fyllning:
1 pkt crabfish (225 g)
1 dl gröna ärtor
2 dl creme´ fraiche
1 dl majonäs
3 msk purjolök, finstrimlad
1 msk chilisås
1 krm tabasco (kan uteslutas)
salt, peppar
hackad dill
KALL PAJ MED KASSLER
Pajdeg:
125 g margarin
3 dl vetemjöl
2 msk vatten
Fyllning:
3 hg kassler, tärnas
4 ananasringar, tärnas
½ purjolök, strimlas
3 kokta, kalla ägg, hackas
2 dl vispgrädde
1 dl majonäs
2 dl gröna ärtor
KALL PAJ MED KYCKLING
Pajskal:
1 kokt, kall, riven potatis
100 g margarin
2,5 dl vetemjöl
salt
2-3 msk vatten
Fyllning:
3 dl cremé fraiche
½ dl chilisås
1 röd lök, finhackad
1 äpple, fin hackat
1 tsk curry
2 krm salt
1 grillad kyckling i bitar
Recepten är för vanlig paj-fomr. Men det är bara å öka på så det räcker till långpanna. Min favorit är den med kyckling! ![]()