Vad göra med gräddfil?
Har en stor burk gräddfil som borde användas OMG. Kan dock inte komma på vad jag ska göra.
Vad kan man göra för roligt med gräddfil? (förutom dippsåser då ) Kan man använda det i nån särskild maträtt?
Har en stor burk gräddfil som borde användas OMG. Kan dock inte komma på vad jag ska göra.
Vad kan man göra för roligt med gräddfil? (förutom dippsåser då ) Kan man använda det i nån särskild maträtt?
Ät taco med massor av gräddfil!
Lax potatis med gräddfilssås, Såå gott!
äggost !!!
Ingridienser:
3 liter mjölk (röd)
6 ägg
1-3 dl socker (här är det mycket delade åsikter)
3 dl gräddfil
Grejor som behövs:
Stor kastrull
Tunn gasväv (en bit av en gammal gardin går bra)
Hålslev
Äggosteform
En stor och en liten bunke.
Gör så här:
1: Häll den kalla mjölken i en kastrull.
2: Vispa ihop ägg och gräddfil i den lilla bunken.
3: Häll blandningen i den kalla mjölken.
4: Värm sakta och under omrörning i botten till sjudning
5: Låt sjudningen pågå tills mjölken ystat sig (blivit grynig). Den får inte koka, då blir äggosten hård.
6: När osten flutit upp - lyft av kastrullen och låt den stå några minuter, så osten lugnar sig.
7: Fukta gasväven och täck äggosteformen invändigt med den.
8: Ställ äggosteformen över den stora bunken, det blir mycket vassla som rinner bort.
9: Fånga upp osten med hålsleven, lägg massan i formen. Fyll den i 4-5 skikt och strö socker mellan de olika lagren samt på ovansidan.
10: Vik över de flikar av gasväven som hänger utanför formen så att osten blir täckt på ovansidan.
11: Låt äggosten kallna i formen. Stjälp upp äggosten strax innan den skall ätas. Vissa garnerar med kanel i rutmönster på ovansidan, andra äter den med sylt eller naturell. Vasslan kan användas till bakning.
norska pannkakor (sveller)
1 ägg
3 dl mjölk
2 dl gräddfil eller filmjölk
2 msk ljus sirap
1 msk socker
1 tsk bikarbonat
4½ dl vetemjöl
smör/margarin att steka i
Gör biff stroganoff. Strimlat nötkött, lök, tomatpure och gräddfil. Blir jättegott!
gör receptet på svellorna gånger 3 typ...så goda är dom
Varför inte lite chips å dip till kvällen???
Korv stroganoff, som ovan men med korv då förstås!
SnabbTzatziki:
Gräddfil
Riven gurka
Hur mkt vitlök som helst
Salt efter smak
Det kan man ju ha till allt (tycker vi)...
Mjuk pepparkaka!
Tack för alla superbra tips!
Än så länge har jag använt lite till kall sås, när grabben åt fisk till lunch. Men än finns det mycket kvar
ja gör det...vi fick alltid med oss dessa till skolan när vi va små och skulle på utflykt.,..såååå gott
RÖSTI med gräddfil o rödlök=)