• chess1979

    tillaga en fransyska?

    Hej

    jag har köpt en fransyska på 0,800kg. nu undrar jag hur jag skall tillaga den, ngn som vet jag vill ha den som en stek.


    ♪Allt blir bra till slut och blir det inte bra så är det inte slut än♪
  • Svar på tråden tillaga en fransyska?
  • lata kocken Johanna

    termometer!

    krydda ytan rejält och stek den runtom i stekpanna först och sätt in den på 100 grader i ugnen tills den är 60 grader i centrumtemp - låt vila ett tag så stiger den till 65-67grader och är perfekt rosa

  • chess1979

    jag har ingen temp


    ♪Allt blir bra till slut och blir det inte bra så är det inte slut än♪
  • chess1979

    ngn annan?


    ♪Allt blir bra till slut och blir det inte bra så är det inte slut än♪
  • lata kocken Johanna

    läs närmaste grundkokbok (typ vår kokbok, bonniers eller rutiga)

    där brukar det stå hur lång tid per kilo - och hur många grader man ska ha dom inne i

  • Kalina

    Bryn runt om i en gryta.
    Salta och peppra
    Häll på lite vatten och låt puttra, ca 1 timme/kg.
    Kolla så det inte kokar torrt bara.
    Gör gräddsås av skyn det blir jätte gott

  • Dundermamman
    Jag älskar porterstek, såå gott och enkelt!

    1 kg fransyska
    1 flaska porteröl el. mörk lättöl
    ½ dl outspädd äppeldricka
    ½ dl vatten
    3/4 dl äkta soja
    6-7 torkade enbär
    6-8 vitpepparkorn
    2 tsk oregano eller timjan
    2 skivade gula lökar
    3 köttbuljongtärningar

    Koka upp alla ingrediennserna i en trång gryta och lägg i fransyskan. Köttet ska inte brynas innan! Låt sjuda på svag värme i ca. 1 timme och 45 minuter. Vänd köttbiten några gånger under tiden, eftersom den inte är helt täckt av kokspadet! Prova med en sticka, när det känns mört är det färdigt.
    tag grytan från värmen och låt köttet vila i kokspadet en stund. Linda därefter in köttet i folie och sila kokspadet.
    Red av kokspadet med en toppredning  och tillsätt 1 dl grädde och ev. lite soja för färgens skull.
Svar på tråden tillaga en fransyska?