• Vårkänslor

    Persiskt ris

    Jag hade några vänner förut som var iranier och deras föräldrar gjorde sånt hima gott ris!!.. Lite gulare än vanligt och så i gotten så va det knaprigt.. Någon som vet vikket ris det är och hur man får till det så där gott!? Tack på förhand!

  • Svar på tråden Persiskt ris
  • TM07

    vill också veta. Hade en kompis som kom från iran och dom gjorde alltid sånt ris...sjukt gott!

  • Vårkänslor

    Ja det är ju det!.. Riset är ju så långt oxå.. Hittar inte det i nån affär.. Hoppas att nån kan ge oss ett svar på vår fråga

  • TinaElisabeth

    dom brukar nog använda basmatiris. Och dom kokar det i riskokare. Och så kokar dom med några kryddor och i bland nötter och annat spännande. Önskar oxå jag visste mer exakt!

  • Vårkänslor

    Tack =) Puffar vidare

  • Truffles

    Hade en iransk arbetskompis som berättade hur de kokade sitt ris. De kokade riset i mycket vatten, cirka 4 cm ovanför riset. Det fick koka en liten stund innan de smakar av det, det ska vara precis så att riset inte längre är stenhårt, då hällde de ut vatten och ris i en sil. Därefter hade de i smör i risgrytan och fräste det lite grann och därefter hällde de i riset igen och rörde om, la på locket och lät det stå på värme tills det blir luftigt och "genomkokt".

    Om dina vänners ris var gult kanske de hade kryddat med saffran eller gurkmeja?

  • Kojbe

    Vet ej hur stavningen är men *Taddik* typ kallas det iaf.

    Men jo de koker det först och sen tar ut det och steker det kan man säga så det blir en hård kaka liksom i botten.

    Fast det är nog lite olika hur de gör om de använder olja eller smör.

  • Kojbe

    Koka upp vatten med salt och matolja, häll i riset när vattnet kokar, testa riset, när den delar sig mellan naglarna (med visst motstånd) är det färdigt, häll risen i ett durkslag och skölj snabbt av riset under vatten, häll i lite matolja i grytan och häll tillbaka riset i grytan, häll på lite extra matolja på riset och salta, låt det stå på svag värme med lock, när riset växt så är det klart.

  • Vårkänslor

    Tack så jätte mycket!! Då vet vi va vi ska ha till middag imorron då

  • AnnaK

    Persisk ris
    Koka upp vatten med salt och matolja, häll i riset när vattnet kokar, testa riset, när den delar sig mellan naglarna (med visst motstånd) är det färdigt, häll risen i ett durkslag och skölj snabbt av riset under vatten, häll i lite matolja i grytan och häll tillbaka riset i grytan, häll på lite extra matolja på riset och salta, låt det stå på svag värme med lock, när riset växt så är det klart.

  • AnnaK

    Maria Masoomis persiska saffransris
    Ingredienser
    Beräknat för 8 portioner
    8 dl långkornigt basmatiris
    3 liter vatten
    1 msk salt
    1 msk olivolja
    3 st potatisar, skalade och skivade i 1 cm tjocka skivor
    50 g smör eller margarin

    Garnering:
    1 påse(ar) saffran
    2 msk hett vatten
    1 msk smör eller matolja
    3 msk zereshk (torkade berberisbär), eller torkade lingon, röda vinbär eller russin

    Gör så här:
    1. Koka upp 3 liter vatten i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt salt. Tvätta riset minst 3-4 gånger till stärkelsen skjöljts bort och vattnet är helt klart. Häll sedan ut vattnet. Rör försiktigt ner riset i det kokande vattnet och låpt det koka på hög värme, 8-9 minuter. Rör om då och då så att riskornen inte klibbar. Riset är nu halvkokt och har en ganska hård kärna. Sila av riset och "skölj" det med 3-4 dl kallt vatten för att få bort kvarvarande stärkelse och undvika klibbigt ris.

    2. Diska och torka av kastrullen, hetta upp oljan däri. Lägg i potatisskivorna, de skall inte vändas. Lägg riset ovanpå de stekta potatisskivorna, forma med gaffeln ett "berg". Klicka smöret ovanpå och omkring det lilla berget. Häll över 1 dl kallt vatten.

    3. Täta med en hopvikt handduk mellan kastrullen och locket. Koka riset sakta 40-50 minuter, lyft inte på locket under tiden.

    4. Blanda saffranet med det heta vattnet och låt stå några minuter. Hetta upp smöret i en liten panna och lägg i bären utan att röra om, skaka bara på pannan.

    5. Lägg upp riset på ett vackert fat utan att de luftiga riskornen klibbar ihop. Blanda någon dl av det kokta riset med saffransvattnet och de frästa bären. Garnera riset med detta och potatisskivorna.

    Övrigt:
    Tips! För att få extra luftiga riskorn: Skölj riset, täck det sedan med vatten och tillsätt 1 msk salt. Låt stå minst en timme, häll sedan av vattnet och koka riset enligt receptet men minska koktiden till 5-6 minuter.

  • Vårkänslor

    Tack så mycket AnnaK .. Ja håller på nu =P

    Är det någon som vet hur länge man ska "steka" riset?
    Ja har på 4:an nu men det blir inte så där knastrigt i botten.. Hur länge ska ja vänta?? =)

  • Vårkänslor

    Det gick bra faktiskt! Men ja tycker att det blev lite för knaprikt.. Och ja fick inte den där fina gulaktiga färgen på stekytan. Ska nog ha längre värme längre nästa gång!. Men det är ju mycket roligare att äta än bara vanligt ris!

  • Pen
    AnnaK skrev 2007-03-13 14:01:30 följande:
    Maria Masoomis persiska saffransris
    Ingredienser
    Beräknat för 8 portioner
    8 dl långkornigt basmatiris
    3 liter vatten
    1 msk salt
    1 msk olivolja
    3 st potatisar, skalade och skivade i 1 cm tjocka skivor
    50 g smör eller margarin

    Garnering:
    1 påse(ar) saffran
    2 msk hett vatten
    1 msk smör eller matolja
    3 msk zereshk (torkade berberisbär), eller torkade lingon, röda vinbär eller russin

    Gör så här:
    1. Koka upp 3 liter vatten i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt salt. Tvätta riset minst 3-4 gånger till stärkelsen skjöljts bort och vattnet är helt klart. Häll sedan ut vattnet. Rör försiktigt ner riset i det kokande vattnet och låpt det koka på hög värme, 8-9 minuter. Rör om då och då så att riskornen inte klibbar. Riset är nu halvkokt och har en ganska hård kärna. Sila av riset och "skölj" det med 3-4 dl kallt vatten för att få bort kvarvarande stärkelse och undvika klibbigt ris.

    2. Diska och torka av kastrullen, hetta upp oljan däri. Lägg i potatisskivorna, de skall inte vändas. Lägg riset ovanpå de stekta potatisskivorna, forma med gaffeln ett "berg". Klicka smöret ovanpå och omkring det lilla berget. Häll över 1 dl kallt vatten.

    3. Täta med en hopvikt handduk mellan kastrullen och locket. Koka riset sakta 40-50 minuter, lyft inte på locket under tiden.

    4. Blanda saffranet med det heta vattnet och låt stå några minuter. Hetta upp smöret i en liten panna och lägg i bären utan att röra om, skaka bara på pannan.

    5. Lägg upp riset på ett vackert fat utan att de luftiga riskornen klibbar ihop. Blanda någon dl av det kokta riset med saffransvattnet och de frästa bären. Garnera riset med detta och potatisskivorna.

    Övrigt:
    Tips! För att få extra luftiga riskorn: Skölj riset, täck det sedan med vatten och tillsätt 1 msk salt. Låt stå minst en timme, häll sedan av vattnet och koka riset enligt receptet men minska koktiden till 5-6 minuter.
    Det låter jätte gott.
  • Anna Svenssonliv

    Min kompis mamma blandade tomatpure och kryddor i riset när hon kokade det, sen hällde hon över i en ugnsform och ställde i ugnen. Sen stjälpte hon upp riskakan på en tallrik och serverade med ugnsstekt kyckling. Varje dag

    Skorpan på riset blev seg och knaprig, riset var rödgult. Gott!

  • Pen

    Man ska välja rätt ris till rätt mat. Det finns olika sorts ris,
    Basmati ris,och Jasmin ris brukar vara bra ris,gärna mörkare ris,

    De runda ,brutna, gula ris,är bra för att göra gröt,soppa och liknande.
    Man ska koka riset som att man kokar spagetti, det ska inte bli för mjukt,sen kan man skölja bort riset,och därefter man ska hälla olja i riset, lägga en duk+ en tätt lock och värma upp den i c.a.30 min.
    Man kan tillsätta olika kryddor/grönsaker i riset ,t,e,x,dil,persilja,potatis,tommat pure och liknande och röra om långsam i riset,så att allt bli blandat.På det sätet man ger smak till riset.

    Det går bra att koka separat, linser, lök,böner,och kött och blanda ihop sist i riset. Det ska vara i så fall,utan vätska.

  • Buulen

    Ris på detta sätt går bara att göra om man har teflonbotten på grytan! 


     


    4 pers
    5 koppar långkornigt basmatiris
    3 msk salt
    arabiskt bröd/skivad potatis
    olja
    flytande margarin


     



    Skölj ris mycket noga flera gånger, tills vattnet blivit klart. Häll över kokande vatten på riset och 3 msk salt o låt stå i minst 1 tim.


     



    Häll ut vattnet från riset och koka upp halva kastrullen med vatten och 3 tsk salt på högsta värmen. Lägg i  riset. Alla ris är olika och svårt o sätta tid på hur länge det ska koka (4-6min).Rör om riset försiktigt ofta, det gör att det inte klibbar ihop sig.  Riset är klart när det är mjukt men ändå lite tuggmotstånd i mitten.


     


     



    Häll ut riset i ett durkslag. Skölj med kallt vatten o låt rinna av en stund.


     



    Diska den använda kastrullen noga och hetta upp 2-3 msk olja och 1 msk vatten, lägg i skivad potatis eller bröd i botten.


     



    Lägg i riset och gör som ett "berg"  (inget ris på sidorna. Häll över flytande margarin över.


     



    Lägg en handduk på locket och låt riset ångas på svag värme i 40 min.


     



    Ät riset som det är eller garnera med saffran (de gula på riset) för godare smak, glöm inte de knapriga potatisskivorna.


     


     


     


     


     

Svar på tråden Persiskt ris