Ris på detta sätt går bara att göra om man har teflonbotten på grytan!
4 pers
5 koppar långkornigt basmatiris
3 msk salt
arabiskt bröd/skivad potatis
olja
flytande margarin

Skölj ris mycket noga flera gånger, tills vattnet blivit klart. Häll över kokande vatten på riset och 3 msk salt o låt stå i minst 1 tim.

Häll ut vattnet från riset och koka upp halva kastrullen med vatten och 3 tsk salt på högsta värmen. Lägg i riset. Alla ris är olika och svårt o sätta tid på hur länge det ska koka (4-6min).Rör om riset försiktigt ofta, det gör att det inte klibbar ihop sig. Riset är klart när det är mjukt men ändå lite tuggmotstånd i mitten.

Häll ut riset i ett durkslag. Skölj med kallt vatten o låt rinna av en stund.

Diska den använda kastrullen noga och hetta upp 2-3 msk olja och 1 msk vatten, lägg i skivad potatis eller bröd i botten.

Lägg i riset och gör som ett "berg" (inget ris på sidorna. Häll över flytande margarin över.

Lägg en handduk på locket och låt riset ångas på svag värme i 40 min.

Ät riset som det är eller garnera med saffran (de gula på riset) för godare smak, glöm inte de knapriga potatisskivorna.