recept på cous-cous önskas
undrar om det finns nån som kan nå smarrigt recept på cous-cous allt från vegitarisk till kött
undrar om det finns nån som kan nå smarrigt recept på cous-cous allt från vegitarisk till kött
Hej hej
Jag brukar steka kycklingfile, ett paket bacon och ett paket wokgrönsaker som jag sedan blandar med cous-cous. Kryddar gör jag med chiliblandning och vid servering gärna lite soya =)
Couscous-sallad
4 Portioner
250 g Couscousgryn
2 1/2 dl Vatten
1 tb Olivolja
1 ts Salt
2 ml Peppar
40 g Smör
1 Gul paprika, tärnad
1 Röd paprika, tärnad
1 dl hackad basilika
1 tb Olivolja Salt och peppar
Koka upp vatten, olja, salt och peppar i en kastrull. Tag kastrullen från värmen och töm i couscousgrynen. Låt stå och dra cirka 5 minuter eller tills all vätska sugits upp. Tillsätt smöret och rör om kraftigt med t ex en trägaffel. Blanda ner paprika, basilika och olja, smaka av med salt och peppar.
Grönsakscouscous:
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
4 dl couscous, gärna fullkorn
1-2 dl majskorn
1-2 vitlöksklyftor, i skivor
2 paprikor, i tärningar
1 dl skivade gröna oliver, i skivor
2 msk olja
2-3 krm salt
Koka upp vatten och buljongtärning. Ta grytan från värmen och rör ner couscousen. Låt grynen svälla under lock ca 5 minuter. Fräs lök, vitlök, paprika och oliver i olja tills de mjuknat. Blanda ner röran i couscousen. Smaka av med salt.
Ben Hamid couscous
4 portioner
cirka 25 minuter
Ingredienser
1 gul lök, hackad
125 g salladslök, i tunna skivor
3 vitlöksklyftor, hackade
1 röd chili, i skivor
1 morot, hackad
2 msk olivolja
1 dl gula russin
1 msk korianderfrön
5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
3 dl kanelstänger
1 tsk gurkmeja
5 dl couscous
1/2 citron, pressad saft
3-5 krm salt
1 krm svartpeppar
1 msk persilja, hackad
1 msk mynta, hackad
1 msk koriander, hackad
8 cocktailtomater
Tillagning
Fräs lök, vitlök, chili och morot i oljan i en stor stekpanna tillsammans med russin och korianderfrön. Blanda i vatten, smulad buljongtärning, kanelstänger och gurkmeja, koka upp och låt koka ett par minuter.
Blanda ner couscousen i grytan och blanda om ordentligt. Täck genast med ett lock och låt stå några minuter medan couscousen sväller.
Smaka av couscousen med citron, salt och peppar och lägg upp den på ett stort serveringsfat. Strö över de färska kryddorna och garnera med tomater.
Servera gärna till grytor eller sallader (räcker då till 6 portioner).
Stekt lax i tärningar med couscous
Ingredienser (4 portioner)
2,5 dl couscous
3,5 dl vatten
2 msk kycklingfond
1 msk olja
0,5 dl smör
4 laxfiléer
100 g broccoli
100 g sockerärter
1 röd paprika
salt och peppar
2 dl matlagningsyogurt
2 msk sweet chilisås
Instruktioner
Koka upp vatten och kycklingfond och olja.
Tillsätt couscousen och låt den svälla några minuter tills vattnet har absorberats.
Rör ner lite smör för att blanka av.
Om du använder frysta grönsaker, tina dem i micron med lite vatten.
Skär laxfiléerna i tärningar, salta och peppra, och stek tills det blir fin stekyta.
Tillsätt paprikan och fräs med den några minuter.
Lägg i resten av grönsakerna, och vänd ner den färdiga couscousen ? låt allt bli varmt.
Rör ihop sweet chilisås och matlagningsyogurt till den kalla såsen.
Tidsåtgång
Cirka 10?15 minuter.
Cous-cous sallad
4 portioner
Ingredienser
3 port cous cous
1 gul paprika i tärningar
1 tomat i tärningar
2 dl kokta, röda bönor
1 dl hackad bladpersilja
1/2 dl Dansukker Inläggningslag koncentrerad
Blanda grönsakerna och inläggningslagen och låt stå och dra i 1 timme.
Tillaga cous-cousen enligt anvisningarna på paketet. Blanda i grönsaksblandningen.
Servera cous-cous sallad till grillat.
Coucousfylld paprika
Antal portioner: 2
Ingredienser:
Salladen (fyllning):
1 paket Fontana couscous 250 g
1 liten hackad rödlök
3 små hackade tomater
10-15 hela kalamataoliver
Färsk koriander eller välj din egen favorit krydda.
Tärnad Feta ost, ca 100-150g
Salt
Peppar
Fontana olivolja
Tillagning av recept:
Lägg paprikan i ugnen (250 grader) tills den blir brun. Ta ut den och ta bort skalet. Dela paprikan på mitten och fyll med couscous sallad. Ringla lite olivolja över fyllningen. Servera gärna med pepperoni som tillbehör.
Couscous Burritos
Antal portioner: 2
Ingredienser:
Salladen (fyllning):
1 paket Fontana couscous 250 g
1 liten hackad rödlök
3 små hackade tomater
10-15 hela kalamataoliver
Färsk koriander eller välj din egen favorit krydda.
Tärnad Feta ost, ca 100-150g
Salt
Peppar
Fontana olivolja
Tillbehör:
tortillasbröd, 1-2 dl yogurt,
kärnfria Kalamata oliver, färsk timjan.
Tillagning av recept:
Blanda salladen med yogurten, kärnfria oliver och färsk timjan. Fördela salladen i tortilla bröd och rulla sedan ihop det och dela på mitten, ringla lite olivolja över. Servera gärna med pepperoni som tillbehör.
Couscous med fisk och vårprimörer
7 dl couscous
3 st morötter
2 st zucchini
200 gram sockerärter
400 gram sejfilé
1 msk citronsaft
2,5 dl vatten
salt
4 msk paprikapuré (från burk)
0,5 tsk gurkmeja
1 msk smör eller margarin
Tillagning:
1. Häll upp couscousen i en sil och slå hett vatten över den. Låt den rinna av.
2. Skölj och ansa grönsakerna. Skiva morötterna och skär zucchinin i bitar.
3. Skölj fiskfiléerna, torka av dem och skär dem i cirka 3*5 centimeter stora bitar. Lägg upp bitarna på en tallrik och ringla citronsaft över.
4. Häll vatten i en kastrull och salta. Rör ned paprikapurén och koka upp.
5. Tillsätt morötter och gurkmeja. Småkoka i 10 minuter och låt couscousen i silen ånga med hela tiden. Rör i den med en gaffel då och då.
6. Lägg zucchinin och sockerärterna i grytan och späd eventuellt med mer vatten. Småkoka i 10 minuter.
7. Tillsätt fisken och sjud i ytterligare 6 till 7 minuter. Smaka av med mer salt och paprikapuré om det behövs.
8. Lägg upp den färdiga couscousen i en förvärmd serveringsskål. Rör ned smöret med en gaffel. Toppa med grönsaker och fisk.
9. Häll över litet kokspad och servera resten separat.
Het räkcouscous
7 dl couscous
2 st färska röda chilifrukter
4 st salladslökar
2 msk smör eller margarin
2 msk olivolja
16 st kokta skalade ishavsräkor
2,5 msk hummerfond (från flaska)
2 msk citronsaft
salt
peppar
1 krm malen koriander
0,5 st buljongtärning
2,5 dl vatten
250 gram paprikapuré (från burk)
Tillagning:
1. Häll upp couscousen i en sil och placera silen över en lämplig gryta.
2. Slå hett vatten över couscousen och täck med lock. Koka upp vattnet och ånga grynen i 30 minuter. Rör om med en gaffel då och då.
3. Skölj chilifrukterna, ta bort kärnorna och finhacka resten. Skölj lökarna och skär dem i tunna ringar.
4. Hetta upp oljan och 1 msk smör i en djup stekpanna och fräs chilin och lökringarna i cirka 5 minuter. Späd med hummerfond och citronsaft och låt småkoka i 5 minuter.
5. Lägg i räkorna och låt dem bli varma. Krydda med salt, peppar och en gnutta koriander.
6. Lös upp buljongtärningen i kokande vatten. Rör ned paprikapurén och ge blandningen ett kort uppkok.
7. Lägg upp den färdiga couscousen i en förvärmd serveringsskål och rör ned resten av smöret med en gaffel.
8. Toppa med räkblandningen. Bjud paprikasåsen till.
Couscous med lamm och torkad frukt
8 st torkade aprikoser
2 msk russin
8 st katrinplommon
7 dl couscous
1 st lök
400 gram magert lammkött
3 msk olivolja
salt
peppar
1 msk smör eller margarin
1 st lime
1 msk brunt socker
1 st knippa färsk mynta
Tillagning:
1. Blötlägg den torkade frukten i varmt vatten i 30 minuter och låt den sedan rinna av i ett durkslag. Häll upp couscousen i en sil och slå hett vatten över den. Låt den rinna av (se bild på förra uppslaget).
2. Skala och strimla löken. Skär köttet i stora bitar. Hetta upp 2 msk olja i en stekgryta och bryn köttet. Salta och peppra. Tillsätt lök och torkad frukt och blanda om. Placera silen med couscousen över grytan och stek köttblandningen under lock i 30 minuter. Späd eventuellt med mer vatten. Rör om i couscousen med en gaffel då och då.
3. Lägg upp den färdiga couscousen
i en förvärmd serveringsskål och blanda ned smöret. Toppa med köttblandningen. Servera stekskyn separat.
4. Skölj limefrukten i varmt vatten, torka av den och skiva den. Hetta upp resten av oljan med sockret i en stekpanna och vänd skivorna i blandningen. Skölj myntan och skaka av vattnet. Nyp av bladen och strimla dem fint. Dekorera med limeskivorna och myntan.
Fiskpinnar med mustig cous cous och gräddfilsås
0,5 kg fiskpinnar
3 dl couscous
0,6 l vatten
1 tsk salt
1 tsk sambal oelek
2 st gul paprika
2 msk smör
2 dl gräddfil
flytande honung
dijonsenap
Tillagning:
1. Koka upp vattnet med saltet och häll i cous cous-grynen.
2. Låt koka upp och ställ åt sidan.
3. Finhacka paprikan och stek den i smör med sambal oelek.
4. Vänd ner paprikan i cous cousen och smaka av med salt och peppar.
5. Stek fiskpinnarna i lite smör i en stekpanna.
6. Smaksätt gräddfilen med dijonsenap och honung och servera fiskpinnarna i med såsen.
Underbart god couscous-sallad!
http://www.ica.se/FrontServlet?s=mat_recept&state=recept&receptid=275636
Brukar göra couscous ha i smör, persilja och vitlök och servera med kryddiga korvar (typ chorizo), ungsrostade/bakade grönsaker (paprikor, rödlök, morötter, palsternacka, potatis, aubergine, zuccini) och någon kall sås ex. tsatziki eller limeyogurt.
Couscous-pytt
Buffé nr 8 2004, sid 39
Ingredienser
Portioner: 2-3
1 rödlök
5-6 champinjoner
1 paket bacon (140 g)
ev en grönsak, t ex broccoli eller paprika
2 dl vatten
1/2 tsk salt
2 dl couscous
1-2 msk smör
1 msk balsamvinäger
Gör så här
1. Skala och hacka rödlöken. Skiva eller hacka ? Enkel snabbmat som lätt kan göras till många, säger Linus Thorsell, ung entusiast i köket. champinjonerna. Finstrimla baconet.
2. Bryn baconet i en stekpanna. Tillsätt efter ett tag lök- och champinjonhacket och fräs det tillsammans.
3. Koka under tiden vatten och salt. Häll det heta vattnet över couscousgrynen ? låt svälla under lock någon minut.
4. Rör ner smör och balsamvinäger. Tillsätt det färdigstekta och blanda väl. En tomatsallad med basilika som fått några stänk citronolivolja passar fint till.
Oxfilé med couscous och chokladsås
Ingredienser
Beräknat för 4 portioner
800 g oxfilé, c?ur de filet, dvs oxfiléns mittstycke
50 g soltorkade tomater
1 gul lök
1 chilifrukt
0,5 msk grönpeppar, färsk eller i lag
2 dl stor couscous
0,5 buljongtärning
4-5 dl vatten
1 dl crème fraiche
2 röda paprikor
150 g salladsärtor
0,5 dl mango, eller annan frukt i tärningar
150 g haricots verts
smör till stekning
Chokladsås:
1 gul lök
1 tsk timjan
2 msk balsamvinäger
2 dl vatten
0,5 höns- eller köttbuljongtärning
1 msk smör
20-30 g bitter mörk choklad
salt och peppar
Gör så här:
Strimla de soltorkade tomaterna, finhacka lök, chili och peppar och fräs allt i lite smör i en kastrull. Häll i couscousen och låt den fräsa med en stund. Slå därefter på hälften av vattnet och en buljongtärning. Låt stå och småkoka på svag värme. Späd med mer vatten vartefter det behövs. Koka i ca 20-25 minuter. Blanda ner crème fraiche i couscousen. Hacka paprika och blanda ner. Strimla salladsärtor och blanda ner dem och frukten i couscousen. Smaksätt med salt och peppar.
Stycka fyra tournedos av oxfilén och salta och peppra köttet. Stek i en panna med smör och olja på medelvärme i ca 7 minuter per sida. Se även till att köttet får stekyta på sidorna. Låt köttet vila efter stekning. Innertemperaturen bör vara omkring 57 grader. Om man föredrar ett mindre blodigt kött kan man eftersteka i ugn på 130 grader.
Dela haricots verts på längden och fräs i stekfettet från oxfilén.
Chokladsås:
Finhacka löken. Fräs lök och timjan i hälften av smöret ett par minuter. Häll på balsamvinägern och låt det koka ner en minut. Häll på vattnet och buljongtärningen. Låt koka ner tills ca 1,5 dl återstår, bryt i chokladen och klicka i resten av smöret. Sila såsen och smaksätt med salt och peppar.
Servera oxfilén med couscousen och haricots verts. Ringla över såsen.
*Stor couscous har gryn som är stora som ärtor. De tar därför längre tid att tillaga än vanlig couscous. Det finns olika benämningar på den bland annat Moghrabiah, Moghrabieh, libanesisk couscous, israelisk couscous, eller helt enkelt bara stor couscous.
Jag brukar göra en ljummen sallad som är såååå god!
Man kan ta de grönsaker man tycker om,huvudsaken att de går att steka.
Jag brukar ta paprika,champinjoner,lök och squash (hur tusan stavas det??).
Vill man ha vegetariskt så kan man nöja sig med bara grönsakerna,men jag brukar ha bacon i också.
Jag steker bacon så det blir knaprigt. Skär grönsakerna i ganska stora bitar och steker. Jag brukar bara peppra lite på eftersom bacon är så salt. Lägg allt i en skål. Koka cous-cous med saffran om man gillar det. Annars kan man ta gurkmeja bara för färgen. Blanda ihop allt till en "sallad".
Blanda creme fraich med rivet limeskal,limejuice och lite peppar och ha som dressing till.
Supergott!!! Men det ska vara limedressingen till,den är pricken över i:et.
Oj,vilken rörig förklaring det blev..haha. Hoppas ni fattar!