Quinoa vs. Bulgur
Fullkornsbulgur har GI-index på ca 46.
100 gram okokt bulgur innehåller ca:
Energi 1500kJ/350 kcal
Kostfibrer 13 g
Proteiner 12,5 g
Kolhydrater 68 g
varav 0,8 g sockerarter.
Fett 1,75 g
varav 0,2g mättat fett.
GI-värde: Quinoa, kokt ca 35
Ungefärligt näringsvärde för quinoa(per 100g):
Energivärde 1350kJ/320kcal
Protein 14g (högvärdigt)
Kolhydrat 53g
varav sockerarter 4g
Fett: 5g
varav mättat fett 0.5g
enkelomättat fett 2g
fleromättat fett: 2.5g
Kostfibrer 13g
Jag som viktväktar får mer points för quinoa än för fullkornsbulgur (pga. den högre fetthalten) även om det är marginellt. Jag struntar alltså egentligen högatligten i GI-värdena i min egen diet eftersom jag räknar points.
Det jag funderade på är varför det är en sådan "hype" över quinoa? Ska erkänna att jag inte smakat det, men jag har provat både coucous, bulgur, hirs, fullkornsvarianter av dessa. Råris, svart ris, vildris osv, men inte hunnit till quinoa än som sagt.
Näringsmässigt verkar de vara relativt likvärdiga. Mer kolhydrater i bulguren (därav fler kcal) men lite lägre points för att det är mindre fett. Men lägre GI för quinoa än för bulgor. Återigen ganska marginellt.
Vet inte om jag tycker något särskilt. Funderade mest på vad som är 'bäst'?