• Tårtsmulan77

    Recept på matbröd bakat på dinkel

    Har ni något gott recept på matbröd, bakat på dinkelmjöl, som ni kan rekommendera?

  • Svar på tråden Recept på matbröd bakat på dinkel
  • Jannamia
    GI-frallor

    Här är mitt favoritrecept på saftiga, supernyttiga GI-frallor!

    Ca 20 st
    12 dl fullkornsmjöl av Dinkel ( + lite extra vid knådning)
    5 dl ljummet vatten
    25 g jäst
    1 msk flytande ACACIA honung
    1/2 dl solroskärnor
    2 st rivna morötter
    1,1/2 msk kallpressad olivolja
    1/2 msk salt

    Lös upp jästen i fingervarmt vatten. Blanda ner olivolja, honung, morötter, solroskärnor och salt. Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta degen tills den är fast och smidig. Låt degen jäsa under bakduk i 40 min. Häll upp degen på mjölat bakbord och tillsätt lite extra mjöl. Knåda degen smidig och forma till en rulle. Dela i 20 bitar och forma till bullar. Lägg bullarna på en bakplåtsklädd plåt och låt jäsa i under bakduk i ytterliggare 30 min. Pensla bullarna med lite vatten och strö över solroskärnor. Grädda mitt i ugnen på 225° i cirka 12 min.
    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Jannamia
    Dinkel baguette

    5 dl kallt vatten
    25 g jäst
    1 msk olja
    1 ägg
    2 tsk salt
    15 dl dinkelsikt
    Fyllning
    Keso naturell blandat med hackad vitlök eller den smak som du tycker om.


    Rör ut jästen i det kalla vattnet. Tillsätt olja, salt, ägg samt ca 13 dl mjöl. Arbeta degen länge så att den blir smidig.Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i ca 1,5 tim. Arbeta ner degen och låt den jäsa ännu en gång i bunken. Ta upp degen på mjölat bakbord, kavla ut längderoch bred på keso med den smak du önskar. Rulla ihop till baguetter och snitta dem fint med en vass kniv. Låt jäsa på smord plåt i 30 min. Grädda ca 15 min i 250 grader. Låt svalna under bakduk på galler. Perfekt att ha med sig i picnic korgen tillsammans med en god sallad.


    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Tårtsmulan77

    Tack snälla "Jannamia" för recepten De första frallorna brukar faktiskt jag också baka, tycker de är jättegoda, men baguetten har jag aldrig gjort och den lät himla spännande, den måste prövas

Svar på tråden Recept på matbröd bakat på dinkel