recept på fiskgratäng önskas


SPättfiléer som du kryddar med citronpeppar och rullar ihop runt en crabstick och lägger i en form. Gör en sås att hälla över:
Fräs hackad lök och röd paprika i tärningar. Lägg i tomatpuré, en skvätt hummerfond och lite vatten. Salt, pressad vitlök,hackad dill, citron peppar och så grädden. Låt koka upp.
Innan du slåt såsen över fisken så kan du lägga på vad du känner för. Jag brukar variera med räkor, rökta musslor eller sparris t ex. Ibland varierar jag spättrullarna också och tar en skiva rökt lax och rullar ihopa med spättfileerna. Jättegott det också.
Sen kan du välja om du vill göra fiskgratängen för sig eller om du vill lägga potatismos runt kanterna på formen. Strö över lite ost och så in i ugnen 200 gr 20-30 min.
Jag gör det bara superenkelt:
potatismos - riktigt eller pulver, kryddat med persilja och lite muskotnöt samt lite peppar.
ugnsfast form, lägg ett lager potatismos i botten.
lägg i ett fiskblock. Fyll på med resten av potatismoser runt om fiskblocket.
Ev krydda med lite örtsalt på fisken. ev lägga några skivor tomat på fisken, eller lite tunt skivade morötter.
in i mitten av ugnen ca 175 grader, tills potatismoset fått lite gratinerad fin färg.
Servera med rårivna morötter
Ingredienser 3-4 port.:
400 g djupfr eller färsk fiskfilé, t.ex torsk
salt
svartpeppar
3-4 port potatismos (pulver)
1 äggula till potatismoset
1 påse gorgonzola pastasås (Knorr)
1 burk musslor
1 burk (eller färska) kantareller
hackad purjolök
dill
citron
Så här gör du:
Sätt ugnen på 225 grader.
Tina den frysta fisken, salta och peppra.
Smörj en ugnssäker form. Lägg fisken i en rad mitt i formen.
Tillaga potatismoset anvisning på förpackningen, tillsätt en äggula. Tillsätt gärna lite smör eller margarin och krydda eventuellt med salt och peppar. Lägg potatismoset längs formens långsidor.
Koka upp gorgonzolasåsen enligt anvisning, men ta bort den rekommenderade vattenmängden.
Lägg musslorna,kantarellerna och den hackade purjolöken över fisken. Häll över såsen. Ställ in formen i ugnen och gratinera i cirka 30 minuter.
Klipp lite dill över vid serveringen och servera med citronklyftor och en blandad sallad.
300 g fiskfilé(er)
1 msk smör
1 tsk salt
1,5 msk fiskbuljong
1 knippa(en) dill, finklippt
100 g färska räkor
Gratinering:
2,5 msk riven ost
Gratängsås:
2 dl matlagningsgrädde
1 tsk vetemjöl
fiskspad
1 st äggula(or)
salt
peppar
1. Skölj de färska fiskfiléerna, tina de djupfrysta eller skär det halvtinade fiskblocket i 2 cm tjocka skivor.
2. Smörj en ugnsfast form. Lägg fisken i formen och salta. Tillsätt fiskbuljongen och koka i 200 grader varm ugn i 10-15 minuter.
3. Gör gratängsåsen. Blanda grädden, mjölet och fiskspadet och hetta upp i 3 minuter. Tillsätt äggulan och kryddorna.
4. Lägg räkorna på fisken och slå såsen över. Strö på osten och gratinera i 250 grader varm ugn tills rätten är genomvarm och har fått fin färg. Garnera med dill.
Räkorna kan bytas ut mot musslor, svamp, ansjovis eller sparris.
Kalasgod fiskgratäng
4 portioner
Ugnstemperatur 200 - 225º
Ingredienser
300-400 g spättafiléer, färska eller frysta
ca 200 g svamp, färsk eller fryst
smör eller margarin
1-2 msk vetemjöl
1 msk pressad citron eller lime
½ tsk salt
½ krm svartpeppar
ca 200 g skalade räkor eller ca 500 g oskalade räkor
2 ägg
1 dl majonnäs, gärna lätt
1 dl mellangrädde
riven ost, helst lagrad
Tillagning
Värm ugnen. Skölj av de färska fiskfiléerna eller tina de frysta. Borsta den färska svampen, skölj den om det behövs och skiva den. Fräs svampen i matfettet tills det "knäpper" i den. Krydda med lite salt och peppar. Smörj ett ugnssäkert fat med matfett och strö över mjölet. Lägg fiskfiléerna på fatet. Häll över pressad citron eller lime. Salta och peppra. Strö över räkor och svamp.
Skilj på äggens gulor och vitor. Vispa vitorna till hårt skum. Vispa grädden. Rör först ner gulorna och majonnäsen i den, vänd sist försiktigt ner äggviteskummet. Bred såsen över alltsammans på fatet. Strö över osten. Sätt in fatet i nedre delen av ugnen. Grädda tills rätten fått gyllengul färg, ca 20 minuter.
Italiensk fiskgratäng
Ingredienser
Portioner: 3-4
1 pkt torsk, sej eller hoki djupfryst 400 g
1 burk tomatsås 375 g typ Napoli
1 tsk oregano
3 dl mjölk
2 msk vetemjöl
1 msk smör eller margarin
1/2 tsk salt
2 dl riven ost
750 g potatis
1 pkt gröna bönor djupfrysta 250 g
Gör så här
Halvtina den djupfrysta torsken och skär den i 1 cm tjocka skivor.
Häll tomatsås i en ugnssäker form. Strö över oregano. Lägg på fiskskivorna.
Blanda mjölken med vetemjölet i en kastrull. Tillsätt margarin eller smör och koka såsen ca 3 minuter. Smaka av med salt och kajennpeppar. Blanda ner riven ost. Häll såsen över fisken och gratinera i 225°C, 15-20 minuter.
Servera fiskgratängen med pressad potatis och gröna bönor.
Ingredienser 3-4 port.:
1 pkt (400 g) djupfryst torskfilé
1 gul lök
1 syrligt äpple
1/2 dl salta jordnötter
2 dl crème fraiche
2 tsk fransk senap
salt och peppar
Så här gör du:
Tina fisken så att den går att skära i skivor. Smörj en ugnssäker form. Skala och hacka löken. Skölj, kärna ur och tärna äpplet. Hacka jordnötterna. Blanda lök-, äppel- och jordnötshack med crème fraiche och senap. Salta och peppra. Lägg fisken i formen och bred blandningen över. Tillaga mitt i ugnen i 225°C, ca 30 min. Servera med curryris och en grönsallad.
4 bitar fryst ryggfilé, t ex hoki eller torsk
3/4 tsk salt
1 krm peppar
2 tsk oregano
1 dl svarta oliver med kärnor
100 g Apetina smulad feta
2 1/2 dl Kelda italiensk tomatsås
Gör så här
Sätt ugnen på 225º. Tina fisken. Lägg den i en smord ugnssäker form. Krydda med salt och peppar. Strö över oregano, oliver och ost. Häll på såsen. Gratinera i mitten av ugnen ca 25 min. Servera med kokt ris och grönsaker.
Fiskgratäng med kaviar
4 portioner
Ugnstemperatur 225º
cirka 30 minuter
Ingredienser
ca 700 g torskfilé, färsk eller tinad
3-5 krm salt
0,5 krm vit- eller citronpeppar
4 msk Kalles kaviar, mildrökt
2½ dl mellangrädde
2 dl purjolök (75 g), i strimlor
2 msk kapris eller 10-12 salladskapris
800 g potatis, skalad
300 g broccolibuketter
= Denna symbol visar att ingrediensen finns som ekologiskt alternativ
= Denna symbol visar att receptet uppfyller de krav som ställs för nyckelhålsmärkning
Läs mer
Tillagning
Dela fisken i portionsbitar. Vik in tunnare delar så att fisken blir jämntjock. Lägg dem i en smord ugnssäker form. Strö på salt och peppar.
Vispa ut kaviaren i grädden. Blanda i purjolök och kapris. Häll blandningen över fisken. Gratinera i mitten av ugnen ca 20 minuter. Koka under tiden potatis och broccoli mjuka i lättsaltat vatten.
Servera fiskgratängen med pressad potatis och broccoli.
3 st potatis(ar)
2 msk olivolja
2 st gul lök(ar)
2 st vitlöksklyfta(or)
0,68 kg fiskfilé(er)
1 st lagerblad
1 st timjankvist(ar)
3 st tomat(er)
2 msk saft av apelsin
4 msk vitt vin, torrt
0,5 g saffran
salt och svartpeppar
Koka potatisarna med skalen på i saltat vatten i 15 minuter. När de svalnat något, skala dem och skiva dem tunt.
Hetta upp oljan i en stor stekpanna. Tillsätt löken och stek på medelvärme i ca 10 minuter. Tillsätt den finhackade vitlöken och fortsätt att steka i ytterligare ett par minuter tills löken är mjuk och gyllenbrun.
Värm ugnen till 200°. Lägg hälften av potatisskivorna i en 2 liters ugnsfast form. Täck med hälften av löken. Salta och peppra. Lägg fiskfiléerna ovanpå och stick in kryddorna emellan. Toppa med ett lager tomatskivor och sedan med resterande lök och potatis.
Häll på saften från apelsinen, vinet och saffran, salta och peppra och häll några droppar olivolja på. Sätt in i ugnen och låt stå i ca 30 minuter tills potatisen är mjuk och fisken genomkokt.
Servera omedelbart på varma tallrikar.
Ingredienser 4 portioner:
3 msk smör eller margarin
5 msk vetemjöl
4 dl mjölk
salt, 1 krm vitpeppar
2 krm riven muskotblomma
3 ägg
3 dl kokt pasta, t ex makaroner
ca 5 dl kokt, kall fisk
i bitar (ca 1 kg rå lutfisk eller ca 600 g rå kolja)
Till servering:
ärter
2 msk rostad lök
Så här gör du:
Smält smöret, rör ner mjölet och vispa i mjölken. Koka 3 minuter till en tjock sås. Ta kastrullen av plattan. Smaka av med salt, vitpeppar och muskot. Skilj äggulorna från vitorna, vispa ner gulorna i såsen. Vänd ner pasta och fisk i såsen.
Smörj fyra portionsformar som rymmer 3?4 deciliter vardera. Vispa äggvitorna med några saltkorn till fast skum. Vänd ner äggvitorna i såsen med slickepotten. Fördela smeten i formarna.
Grädda på plåt strax under mitten i ugnen i 200 grader cirka 20 minuter.
Servera omedelbart med nykokta ärter som kryddats med rostad lök.