• Jagita

    Grönmögelost recept

    Någon som har bra recept med grönmögelost?

  • Svar på tråden Grönmögelost recept
  • Saffris

    Jag brukar göra en pastasås av mögelost.
    Fräser kassler, paprika (1-2 st) och en halv purjolök.
    Tillsätter matlagningsgrädde och creme fraiche.
    Låter allt bli varmt, kokar ihop det och rör sedan ner mögelost efter smak.

    Gott med pasta och sallad

  • Jannamia
    Broccolipaj med korv och grönmögelost
    4 Portioner

    Pajdeg

    150 g Smör; eller margarin
    2 tb Vatten
    1 dl Grahamsmjöl
    2 1/2 dl Vetemjöl; ungefär

    Fyllning

    1 pk Djupfrysta broccolibuketter
    150 g Falukorv; i tärningar
    150 g Grönmögelost; ej för stark

    Ggstanning

    3 Ägg
    1 1/2 dl Vispgrädde
    1 Burk creme fraiche Salt Peppar

    Tidsåtgång ca 45 minuter.

    Blanda pajdegen och tryck ut den i en pajform. Låt stå svalt i 15 minuter. Sätt ugnen på 200°. Förgrädda pajskalet i 10 minuter. Fördela de tinade broccolibuketterna, falukorven och den mosade grönmögelosten i pajskalet. Vispa äggstanningen och smaka av med salt och peppar. Grädda ca 20 minuter eller tills äggstanningen stelnat.
    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Jannamia
    Rågbulle med sötpotatissallad och grönmögelost
    Ingredienser
    Beräknat för 4 portioner
    2 st  sötpotatisar 1 krm  torkad timjan 1 krm  torkad rosmarin 1 st  schalottenlök   0,5-1 dl  skållad mandel 0,5 ask(ar)  rucolasallad 100 g  grönmögelost   olivolja 2 msk  citronsaft   salt och peppar  
    Rågbulle med sötpotatissallad och grönmögelost
    Gör så här:

    Skala sötpotatisarna och dela dem sedan på längden. Skiva centimetertjocka bitar och lägg dem på en ugnsplåt. Krydda med torkad timjan, rosmarin, salt och peppar. Ringla över ett par matskedar olivolja. Baka sötpotatisen i ugnen i 15-20 minuter på 200 grader. Känn efter med en kniv så att sötpotatisen är färdig.


    Hacka schalottenlöken. Hacka och rosta mandeln i en torr varm stekpanna. Smula ner osten. Blanda alla ingredienserna i en skål. Ringla över lite olivolja. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.


    Dela rågbullarna och bred philadelphiaost på halvorna, lägg på sötpotatissalladen och servera.
    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Jannamia

    Skinka med grönmögelost


    Ett superenkelt recept
    Tag skinka i skivor, blanda creme fraiche och en bit blå castello (grönmögelost), lägg röran över skinkskivorna och gratinera i ugn ca 20 min 225 grader. Servera med ris och en grönsallad.


    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Jannamia
    Soppa på Trattkantareller
    4 pers

    Bästa soppan gör du på trattkantareller. Svampen går också att byta ut mot tex, shittake.

    1 liter färska (eller ca 2 dl torkade, lägges i vatten ca 15 minuter).
    2 msk Grönmögelost
    1 msk Tomatpuré
    1 tsk Citronsaft
    1.5 dl Grädde
    2 svamp eller grönsaksbuljongtärningar
    4 msk Vetemjöl
    Smör
    Persilja

    Fräs ihop trattisarna i smör i en kastrull.
    Strö över vetemjölet.
    Späd med buljongen, lite i taget.
    Lägg i tomatpuré och grönmögelost.
    Låt koka i 10 minuter.
    Häll i grädden och citronsaften.
    Smaka av och strö över persilja
    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Jannamia

    Gorgonzolafilé med valnötter Här har vi riktigt enkelt recept på god GI-mat. Stekt kycklingfilé i en sås med gorgonzola, crème fraîche, ädelost, vitt vin och buljong. Till det en sallad med hackade valnötter i. Supergott och med garanterat lågt GI.

    Ingredienser (för två personer):
    2 kycklingfiléer à 150 gram
    olivolja
    1 purjolök
    1 burk crème fraîche
    1/2 dl vitt vin eller matlagningsvin
    1 tärning kycklingbuljong
    100 g gorgonzola (kan ersättas med grönmögelost)
    valnötter
    sallad
    tomater

    Gör så här:
    Stek kycklingfiléerna i olja på hög värme tills de fått fin färg.
    Ta pannan från spisen, ta upp filéerna och lägg dem åt sidan i en tallrik.
    Bryn finskuren purjolök på något lägre värme.
    Tillsätt crème fraîche, ädelost, vin och buljongtärningen.
    Smula ner ädelosten i såsen.
    Lägg tillbaka filéerna i pannan och låt alltihop puttra i tio minuter under lock.
    Servera med sallad en sallad på salladsblad, tomat och hackade valnötter.


    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Jannamia
    Grillad biff med gorgonzola
    4 Portioner

    4 Entrecote, rostasfilé eller Ryggbiff, ca 1,5 cm tjocka
    1 ts Salt
    1/2 ts Svartpeppar, grovmalen Grillolja
    100 g Gorgonzola eller vitlöksost
    25 g Valnötskärnor

    Grovhacka valnötterna och rosta dem lätt i en torr stekpanna. Pensla köttet med grillolja och strö på salt och peppar. Grilla köttet ca 2 min per sida. Lägg på en klick ost och valnötterna på den grillade sidan så att osten smälter något. Servera genast med foliebakad färskpotatis och en sallad.
    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Bruden1

    Till ca 2-3 personer
    Stek bacon, 2 pkt
    stek champinjoner, 1 stor + 1 liten burk

    smula ner och smält ädelosten i 5 dl matlagningsgrädde, när osten smält lägger du i baconen och svampen och låter koka upp och småkoka i ca 10 minuter. Gör ev. en redning om den är mycket lös! (brukar alltid behövas).

    Servera pastaskruvar till.

    LYCKA TILL!

    Jättegott e det!!!


    Mamma till charmtrollet Evelina född 051013
  • Jannamia

    Fläskfilé med gorgonzola
            Ingredienser 4 port.:


    600 g fläskfilésmörsaltvitpeppar400 g broccoli4 dl vispgrädde2 msk vetemjöl300 g gorgonzolaost eller ädelost6 msk finhackad purjolökörtsaltpaprikapulver   Så här gör du:
    Skiva fläskfilén och bryn skivorna i smör. Salta och peppra. Lägg filéerna i en stor gratängform eller två mindre.
    Koka broccolin i lättsaltat vatten, endast så mycket att spänsten finns kvar. Stick in de lättkokta broccolibuketterna bland köttet.
    Vispa grädden (ej för hårt), rör i vetemjöl, mosad ost och purjolök. Smaksätt eventuellt med örtsalt och lite paprikapulver. Bred ut blandningen över köttet och broccolin. Gratinera i 250 grader varm ugn i cirka 10 minuter på näst nedersta falsen.
    Rätten kan göras färdig, så när som på gratineringen, i god tid. Serveras tillsammans med kokt potatis eller kokt matris. Eventuella rester går utmärkt att frysa.
    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Jannamia

    Lax med gorgonzola och ljummen bulgursallad Fisk med vuxen smak Lax med gorgonzola och ljummen bulgursallad


    Ett enkelt sätt att variera lax så det blir lyxig middagsmat. Om man inte gillar gorgonzola, funkar det bra med exempelvis Kvibille Ädel. Bulgursalladen kan man variera efter smak, och lika gärna byta ut mot ris eller potatisklyftor, men då är det gott med en blandad sallad till.


    Ingredienser (4 portioner) 4 laxfilébitar50–100 g gorgonzola eller annan ädelost3 dl gräddesvartpeppar4 portioner kokt bulgur1 näve ruccola2 tärnade tomater Instruktioner Koka bulguren enligt anvisningar på förpackningen.Tillsätt tomat och ruccola och rör runt.Skär ett snitt längs med fiskbiten så att det blir en ficka.Fyll laxfickan med gorgonzola och peppra över fisken.Lägg i ugnssäker form och häll grädde runt om.Stek i ugn i 175 °C cirka 15-20 minuter.
    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Jannamia

    Gorgonzola o päronspäckad köttfärsrulle i filodeg


     


    1 sats grunddeg för köttfärs
    150 g gorgonzolaost
    3 päron
    1 gul lök + 2 vitlöksklyftor
    60 g pinjenötter
    1 krm stött rosmarin
    1-2 msk balsamvinäger
    3 blad filodeg

    Skala och hacka den gula löken. Skala päronen, kärna ur och skär dem i lite grövre tärningar. Fräs hacket i lite olivolja, tillsätt hackad vitlök och stött rosmarin, droppa över 1-2 msk balsamvinäger och låt den dunsta in i fräset. Drar av och låt kallna. Rosta pinjenötterna i en torr panna, låt kallna. Skär gorgonzolan i ca 1-2 cm stora tärningar. Lägg plastfolie på köksbänken. Lägg på grundfärsen och kavla ut till en rektangulär platta.
    Fördela lök- och päronfräset, gorgonzolatärningarna och pinjenötterna över plattan. Rulla upp med hjälp av plastfoliet. Linda in rullen i filodeg och placera den på ett smort ugnssäkert fat. Pensla rullen med smält smör och grädda i 200° i ca 40-40 minuter. Pensla gärna med smält smör under gräddningstiden. Täck ev. av med aluminiumfolie mot slutet av gräddningen. Servera med portvin- eller rödvinssås samt fräst spenat eller broccoli. Det går även att steka rullen som den är utan filodeg. Täck då gärna rullen med bacon.


    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Jannamia
    Pasta med bacon och gorgonzola

    Ingredienser
    Portioner: 4

    4 port nykokt pasta
    200g bacon
    200 g färska champinjoner
    1 purjolök
    1 paprika
    6 marinerade soltorkade tomater
    150g gorgonzola
    2 dl mjölk
    2 dl grädde
    3 ägg
    1 vitlöksklyfta
    Salt peppar
    nyriven parmesanost
    Ugn: 200 grader


    Gör så här
    1. Strimla bacon. Ansa och skiva svampen. Ansa och strimla purjolök. Kärna ur och tärna paprikan. Tärna tomaterna.

    2. Fräs bacon knaprigt. Låt det rinna av på hushållspapper. Fräs purjolök, svamp och paprika i lite matfett. tillsätt tomattärningarna och låt allt fräsa några minuter.

    3. Smula osten och blanda samman den med bacon, svapröra och pasta. Lägg det i 4 smorda portionsformar eller i en större form.

    4. Vispa samman gräddee, mjölk, ägg, salt , peppar och pressad vitlök. Häll det över pastan. Gratinera mitt i ugnen cirka 20-30 minuter beroende på vilken storlek formen har.

    5. Riv över lite parmesanost och garnera eventuellt med färsk timjan
    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Jannamia

    Ostpajer med gorgonzola  


    4-6 st


    Ugnstemperatur 200º


      Ingredienser Pajdeg:

    finns som ekologisk vara3 dl vetemjöl 125 g margarin, kallt, skuret i kuber 2 msk vatten, kallt


    Ostfyllning:

    finns som ekologisk vara4 dl ost, riven t ex Grevéfinns som ekologisk vara100 g smulad gorgonzolafinns som ekologisk vara3 äggula 2½ dl matlagningsgrädde  salt och pepparfinns som ekologisk vara1 tsk paprikapulver


         Tillagning

    Kör mjöl och margarin några sekunder i matberedaren. Töm vattnet genom tubröret medan maskinen är igång. Stanna genast när massan formar sig till en deg. Eller hacka samman mjöl och margarin på bakbordet, tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg.


    Lägg degen i en plastpåse i kylen ca 30 minuter. Kavla ut degen, klä pajformarna och förgrädda dem 8-10 minuter. Lägg gärna en dubbelvikt folieremsa runt degkanterna som förhindrar att degen åker ner vid gräddningen. Tag ut formarna ur ugnen och fördela ostfyllningen i pajskalen. Vispa ihop äggulor, grädde och kryddor. Häll över äggsmeten och grädda pajerna i mitten av ugnen 15-20 minuter.


    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
  • Jannamia
    Varma pitabröd med kyckling och gorgonzola

    Ingredienser
    Portioner: 4

    4 pitabröd
    1 paket (250 g) djupfryst bladspenat
    250 g kycklingfilé
    salt  & peppar
    smör (eller olja till stekning)
    1 vitlöksklyfta
    100 g gorgonzola 
    150 g blandad sallad


    Gör så här
    Sätt ugnen på 200°C.

    Förbered bröden enligt anvisning på förpackningen. Tina spenaten (det
    går givetvis bra att använda färsk spenat).

    Salta och peppra kycklingfiléerna. Bryn dem runt om i matfett i en stekpanna. Efterstek dem i ca 15 minuter mitt i ugnen. Värm våffeljärnet.

    Hacka vitlöken. Fräs spenaten med vitlöken i ca 3 minuter. Smaka av med
    salt och peppar.

    Skiva kycklingfiléerna och fyll pitabröden med dem, spenaten och osten. Lägg pitabröden i våffeljärnet och värm tills osten smälter.

    Lägg upp på sallad eller servera som "handmat" i en servett.


    Ingen är så rik att den har råd att förlora en vän.
Svar på tråden Grönmögelost recept