Grönmögelost recept
Någon som har bra recept med grönmögelost?
Någon som har bra recept med grönmögelost?
Jag brukar göra en pastasås av mögelost.
Fräser kassler, paprika (1-2 st) och en halv purjolök.
Tillsätter matlagningsgrädde och creme fraiche.
Låter allt bli varmt, kokar ihop det och rör sedan ner mögelost efter smak.
Gott med pasta och sallad
Skala sötpotatisarna och dela dem sedan på längden. Skiva centimetertjocka bitar och lägg dem på en ugnsplåt. Krydda med torkad timjan, rosmarin, salt och peppar. Ringla över ett par matskedar olivolja. Baka sötpotatisen i ugnen i 15-20 minuter på 200 grader. Känn efter med en kniv så att sötpotatisen är färdig.
Hacka schalottenlöken. Hacka och rosta mandeln i en torr varm stekpanna. Smula ner osten. Blanda alla ingredienserna i en skål. Ringla över lite olivolja. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.
Skinka med grönmögelost
Ett superenkelt recept
Tag skinka i skivor, blanda creme fraiche och en bit blå castello (grönmögelost), lägg röran över skinkskivorna och gratinera i ugn ca 20 min 225 grader. Servera med ris och en grönsallad.
Gorgonzolafilé med valnötter Här har vi riktigt enkelt recept på god GI-mat. Stekt kycklingfilé i en sås med gorgonzola, crème fraîche, ädelost, vitt vin och buljong. Till det en sallad med hackade valnötter i. Supergott och med garanterat lågt GI.
Ingredienser (för två personer):
2 kycklingfiléer à 150 gram
olivolja
1 purjolök
1 burk crème fraîche
1/2 dl vitt vin eller matlagningsvin
1 tärning kycklingbuljong
100 g gorgonzola (kan ersättas med grönmögelost)
valnötter
sallad
tomater
Gör så här:
Stek kycklingfiléerna i olja på hög värme tills de fått fin färg.
Ta pannan från spisen, ta upp filéerna och lägg dem åt sidan i en tallrik.
Bryn finskuren purjolök på något lägre värme.
Tillsätt crème fraîche, ädelost, vin och buljongtärningen.
Smula ner ädelosten i såsen.
Lägg tillbaka filéerna i pannan och låt alltihop puttra i tio minuter under lock.
Servera med sallad en sallad på salladsblad, tomat och hackade valnötter.
Till ca 2-3 personer
Stek bacon, 2 pkt
stek champinjoner, 1 stor + 1 liten burk
smula ner och smält ädelosten i 5 dl matlagningsgrädde, när osten smält lägger du i baconen och svampen och låter koka upp och småkoka i ca 10 minuter. Gör ev. en redning om den är mycket lös! (brukar alltid behövas).
Servera pastaskruvar till.
LYCKA TILL!
Jättegott e det!!!
Fläskfilé med gorgonzola
Ingredienser 4 port.:
Lax med gorgonzola och ljummen bulgursallad Fisk med vuxen smak
Ett enkelt sätt att variera lax så det blir lyxig middagsmat. Om man inte gillar gorgonzola, funkar det bra med exempelvis Kvibille Ädel. Bulgursalladen kan man variera efter smak, och lika gärna byta ut mot ris eller potatisklyftor, men då är det gott med en blandad sallad till.
Gorgonzola o päronspäckad köttfärsrulle i filodeg
1 sats grunddeg för köttfärs
150 g gorgonzolaost
3 päron
1 gul lök + 2 vitlöksklyftor
60 g pinjenötter
1 krm stött rosmarin
1-2 msk balsamvinäger
3 blad filodeg
Skala och hacka den gula löken. Skala päronen, kärna ur och skär dem i lite grövre tärningar. Fräs hacket i lite olivolja, tillsätt hackad vitlök och stött rosmarin, droppa över 1-2 msk balsamvinäger och låt den dunsta in i fräset. Drar av och låt kallna. Rosta pinjenötterna i en torr panna, låt kallna. Skär gorgonzolan i ca 1-2 cm stora tärningar. Lägg plastfolie på köksbänken. Lägg på grundfärsen och kavla ut till en rektangulär platta.
Fördela lök- och päronfräset, gorgonzolatärningarna och pinjenötterna över plattan. Rulla upp med hjälp av plastfoliet. Linda in rullen i filodeg och placera den på ett smort ugnssäkert fat. Pensla rullen med smält smör och grädda i 200° i ca 40-40 minuter. Pensla gärna med smält smör under gräddningstiden. Täck ev. av med aluminiumfolie mot slutet av gräddningen. Servera med portvin- eller rödvinssås samt fräst spenat eller broccoli. Det går även att steka rullen som den är utan filodeg. Täck då gärna rullen med bacon.
Ingredienser
Portioner: 4
4 port nykokt pasta
200g bacon
200 g färska champinjoner
1 purjolök
1 paprika
6 marinerade soltorkade tomater
150g gorgonzola
2 dl mjölk
2 dl grädde
3 ägg
1 vitlöksklyfta
Salt peppar
nyriven parmesanost
Ugn: 200 grader
Ostpajer med gorgonzola
4-6 st
Ugnstemperatur 200º
3 dl vetemjöl 125 g margarin, kallt, skuret i kuber 2 msk vatten, kallt
4 dl ost, riven t ex Grevé
100 g smulad gorgonzola
3 äggula 2½ dl matlagningsgrädde salt och peppar
1 tsk paprikapulver
Kör mjöl och margarin några sekunder i matberedaren. Töm vattnet genom tubröret medan maskinen är igång. Stanna genast när massan formar sig till en deg. Eller hacka samman mjöl och margarin på bakbordet, tillsätt vattnet och blanda snabbt ihop till en deg.
Lägg degen i en plastpåse i kylen ca 30 minuter. Kavla ut degen, klä pajformarna och förgrädda dem 8-10 minuter. Lägg gärna en dubbelvikt folieremsa runt degkanterna som förhindrar att degen åker ner vid gräddningen. Tag ut formarna ur ugnen och fördela ostfyllningen i pajskalen. Vispa ihop äggulor, grädde och kryddor. Häll över äggsmeten och grädda pajerna i mitten av ugnen 15-20 minuter.
Ingredienser
Portioner: 4
4 pitabröd
1 paket (250 g) djupfryst bladspenat
250 g kycklingfilé
salt & peppar
smör (eller olja till stekning)
1 vitlöksklyfta
100 g gorgonzola
150 g blandad sallad
Gör så här
Sätt ugnen på 200°C.
Förbered bröden enligt anvisning på förpackningen. Tina spenaten (det
går givetvis bra att använda färsk spenat).
Salta och peppra kycklingfiléerna. Bryn dem runt om i matfett i en stekpanna. Efterstek dem i ca 15 minuter mitt i ugnen. Värm våffeljärnet.
Hacka vitlöken. Fräs spenaten med vitlöken i ca 3 minuter. Smaka av med
salt och peppar.
Skiva kycklingfiléerna och fyll pitabröden med dem, spenaten och osten. Lägg pitabröden i våffeljärnet och värm tills osten smälter.
Lägg upp på sallad eller servera som "handmat" i en servett.