• Hoppetossan

    Recept på matbröd utan jäst?

    Jag älskar att baka men ibland är jag lite lat av mig och vill att det ska vara enkelt och gå snabbt.
    Efterlyser nu recept på lättbakade matbröd som man bara snor ihop och kastar in i ugnen, tex såna som jäser på bakpulver.

  • Svar på tråden Recept på matbröd utan jäst?
  • AnnaK

    Dinkelbröd utan jäst

    5 dl Dinkelmjöl (inte dinkelsikt)
    2 dl Grahamsmjöl
    3 dl Rågsikt
    2.5 dl Vetekross eller 4-kornskross
    1 dl Vetegroddar eller hel linfrö
    1 tsk Salt
    4 tsk Bikarbonat
    5 msk Brödkryddor
    1 liter Filmjölk (gärna lättfil och det gör inget om filen är för gammal)
    0.5 dl Sirap (gärna för mörkt matbröd)
    ????????????????-

    Sätt ugnen på 175 grader. Blanda alla torra ingredienser i en burk och de våta i en annan. Smörj två avlånga formar som rymmer 1 1/2 liter. Stjälp ihop alla ingredienser och blanda väl. Fyll formarna med smeten. Dekorera gärna med solrosfrön.

    Grädda ca 60-70 minuter. Provstick brödet. Blir ytan mörk - täck med bakplåtspapper.

    TIPS! Du kan i princip laborera med alla typer av mjölsorter men du behöver vetemjöl eller Dinkelmjöl som bas. Likaså kan man fylla brödet med solroskärnor, dessa kan missfärgas under gräddningen så de blir gröna och det beror på bikarbonatet men är inget farligt. Prova gärna att lägga i flingor och mysli i smeten eller torkad frukt.

  • AnnaK

    Grötbullar utan jäst

    Hela sädeskorn
    Rågmjöl, havregryn, vetekross, majsmjöl, grahamsmjöl (el. andra mjölsorter efter smak)
    Oliver
    Vatten
    Margarin el. olja till plåtarna

    Lägg de hela sädeskornen i blöt i ett par dagar tills de mjuknar och blir till en rå gröt, detta är f.ö. en utmärkt frukost. Alternativt kan du koka en gröt på ex. havregryn och vetekross. Blanda i valfria mjölsorter efter smak och tillgång tills degen blir stabil. Degen skall dock vara klibbig och trögflytande. Blanda i oliver. Alternativt kan man lägga i russin, fikon, cocos eller någonting annat smaskigt. Lägg klickar av smeten på väl smorda plåtar och sätt in i ugnen på 225 grader i ca 20-30 minuter. OBS: Detta brödet jäser inte. Låt inte brödet stå i ugnen för länge, då blir det hårt. Du kan ha i en tesked bikarbonat om du vill ha ett lösare bröd.

  • AnnaK

    Matbröd

    1 bröd

    Ett gott bröd med filmjölk

    9dl Rågsikt
    1 1/2 msk Bakpulver
    1 tsk Salt
    ½ msk Malda pomeransskal
    5dl Filmjölk

    Blanda rågsikt, bakpulver, salt och pomeransskal i en skål.
    Tillsätt filmjölken.
    Rör ihop allt till en deg,
    Klicka degen i en smord form som rymmer ca 1 ½ liter.
    Grädda i ugn vid 200 grader i ca 60 minuter.
    Låt brödet kallna under bakduk.

  • AnnaK

    Filmjölksbröd i långpanna
    Det här behöver du:

    1 l filmjölk
    1 kg rågsikt
    1 kkp vetemjöl
    2 1/2 dl sirap
    2 tsk brödkryddor
    3 tsk bikarbonat
    2 tsk bakpulver
    Så här gör du:

    Blanda alla ingredienser.
    Platta ut i smord långpanna.
    Grädda i 100 grader i cirka 45 minuter. Höj till 175 grader och grädda i ytterligare 30 minuter

  • AnnaK

    HURTBULLE!

    Ingredienser
    1 st
    2 dl fiberberikade havregryn
    5 dl vetemjöl
    1 dl krossade linfrön
    1 dl russin
    1 dl grovhackade hasselnötter
    2 tsk bikarbonat
    1 tsk salt
    4 dl mild yoghurt
    1/2 dl flytande honung
    1/2 dl lingonsylt
    Gör så här
    Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör i yoghurt, honung och sylt. Klicka ner smeten i en smord, avlång bakform, rymd ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 1 tim. Stjälp upp limpan och låt den svalna under bakduk

  • AnnaK

    1 kg rågsikt
    2 dl russin
    1 dl lingonsylt
    1 dl solrosfrön (som lätt färgas gröna i brödet sen... Alltså inte mögel )
    1 dl sirap
    1 ½ msk bikarbonat
    1 msk bakpulver
    1 msk brödkryddor
    ½ msk salt
    1 liter filmjölk

    Smörj två 2 litersformar.
    Blanda alla ingredienser.
    Häll/gägga i smeten i formarna och låt gärna stå i kylen över natten. Då blir det fastare och saftigare.
    Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i vanlig ugn eller i 170 och du har varmluft i ca 50 minuter eller tills det är 93 grader i innertemperatur.

  • AnnaK

    Medeltidsbröd - GI
    Ingredienslista:
    1 ägg

    2 dl vatten

    1 dl grädde

    1/2 tsk salt

    1 dl solrosfrön

    1 dl krossade linfrön

    1 dl havregryn

    2 tsk bakpulver

    2.5 dl grovt rågmjöl
    Tillredning:
    Blanda ihop ägg, vatten, grädde ordentligt

    Rör i resten utom grova rågmjölet

    Blanda i rågmjölet

    Platta kakor, 225 grader 10 minuter

  • AnnaK

    Vetetortillas
    10 st

    5 dl vetemöl
    3/4 tsk bakpulver
    1 tsk salt
    2 msk smör
    1 3/4 dl vatten

    Blanda samman mjöl, bakpulver och salt i en bunke.
    Tillsätt vatten och rumsvarmt smör
    Rör samman till en deg eller kör ihop i en matberedare.
    Forma degen till en rulle som delas i 12 bitar.
    Kavla ut millimetertunna rundlar.
    Grädda i en gjutjärnspanna på medelstark värme ca 2 min på var sida.
    Låt svalna under duk.

  • AnnaK

    Snabba honungsbrödet

    Ingredienser 1 limpa:

    9 dl rågsikt
    2 tsk bakpulver
    1 tsk salt
    2 tsk bikarbonat
    1/2 dl honung
    2 msk apelsinjuice, koncentrerad
    5 dl filmjölk
    Så här gör du:
    Blanda alla torra ingredienser. Värm honung och rör ner tillsammans med apelsinjuice och filmjölk. Rör om ordentligt. Degen ska vara lite kladdig.
    Häll degen i en smord 1 1/2 liters form. Grädda i 200 grader cirka 45 minuter. Känn efter med provsticka.

Svar på tråden Recept på matbröd utan jäst?