• Kimsan82

    Olivolja i Bröd??

    Hej!!

    Tänkte va duktig och baka bröd inför helgen!!
    Har ett recept på ett gott bröd men man ska ha MATOLJA i degen..
    Jag har bara OLIVOLJA hemma, går det lika bra?
    Tack på förhand!!

  • Svar på tråden Olivolja i Bröd??
  • Anna Conda

    Klart! Godare smak på den också ju!

  • Kimsan82

    Liten föld fråga från ohusliga mig

    Recepet jag har e igentligen på 3 små bröd då ska dom stå 20-40 min i 180 grader!!
    Om jag vill göra ett stort ska jag sänka gradantalet och låta det stå längre eller bara sätta dett lägre i ugnen och låta stå längre!!
    Tack igen

  • Dinkanesh

    bara funderar lite, 3 små bröd på den temeraturen och den tiden låter inte som så små bröd. Låter som om de blir vanliga stora brödslängder när de är färdiga. Att då bara göra ETT stort bröd låter lite galet i mina öron.
    Eller missförstår jag dig helt nu?

  • Kimsan82

    Nja jag vet inte..har fått receptet från förskolan där jag jobbar..
    Enligt hon i köket ska receptet bli 3 små bröd

    bröd ca 180 grader i 30-40 min
    Bullar ca 225 grader i 10 min

    Men hon har kanske skrivit fel...
    Eftersom det är till barnen så är det ju väldigt små bröd
    Oxå därför jag ville göra ett större så man slipper äta 15 mackor för att bli mätt

  • Dinkanesh

    Det jag brukar göra är på 5-7 dl mjölk och runt 1 kg mjöl. Då bakar jag ut så jag har tre avlånga korvar. De får jäsa ca 1 timma innan de åker in i ugnen på 200 grader, inte längst ner, men nästan. Efter ca 15 minuter brukar jag sänka till ca 125 grader och låter de stå inne i 15 minuter till.

    Så frågan egentligen är väl hur mycket deg du har (vätska/mjöl)? Ser det galet mycket ut när du gör dem så gör dem lite mindre, eller större om du tycker det. Sen är det egentligen bara att kika i ugnen, börjar de bli brända så sänk värmen och om möjligt flytta ner, får de ingen färg; gör tvärt om.

  • Kimsan82

    5 dl vätska och 1,2 l mjöl har jag + ½ dl olja
    Tack för tipsen jag får som sagt testa mig fram

  • Dinkanesh

    Det låter inte som om det blir så små bröd av det. Jag hade absolut gjort 3 bröd. Men som sagt, gå på känslan och tänk på att de ska jäsa till sin dubbla storlek, vilket kan ta sin timma om det vill sig så.
    Lycka till!

Svar på tråden Olivolja i Bröd??